Fiva. Przekroczyć granicę strachu

Okładka książki Fiva. Przekroczyć granicę strachu autora Gordon Stainforth, 9788379766680
Okładka książki Fiva. Przekroczyć granicę strachu
Gordon Stainforth Wydawnictwo: Wydawnictwo Poznańskie Seria: Seria reporterska literatura podróżnicza
literatura podróżnicza
Seria reporterska
2017-05-24
2017-05-24
Jakub Jedliński

Kup Fiva. Przekroczyć granicę strachu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Fiva. Przekroczyć granicę strachu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Fiva. Przekroczyć granicę strachu

Autorowi brak talentu gawędziarza, więc książkę czyta się trudno, szczególnie, że używany jest tu specjalistyczny język znany tylko osobom uprawiającym wspinaczkę. Sposób wypowiedzi autora był dla mnie denerwujący, tak jakbym słuchała jakiegoś przemądrzałego faceta , a przecież opowiada o niczym innym jak o swojej brawurze i głupocie z młodzieńczych lat, czyli o czymś co powinno być opowiadane raczej z pokorą wobec góry i ostrzegawczym przekazem dla czytelnika, który potencjalnie mógłby być naśladowcą.
Kocham góry i szanuję, ale nie rozumiem ludzi którzy pchają się tam, gdzie ich nikt nie oczekuje i nie zaprasza, ryzykując życiem swoim i cudzym. Wędrówka po górach ma być przyjemnością, obcowaniem z naturą, podziwem dla jej piękna i siły, a nie walką z nią . I to moje stanowisko także ma wpływ na ocenę tej książki.

Nigdy nie zrozumiem tej pasji. Dlatego czytam książki o wspinaczkach wysokogórskich. Jak bardzo ludzie potrafią się różnić. Fascynujące.

OCENA - 8/10 REWELACJA

„FIVA – PRZEKROCZYĆ GRANICĘ STRACHU” Gordona Stainfortha to jedna z ciekawszych propozycji, po jaką warto sięgnąć, zwłaszcza, jeżeli lubi się literaturę górską. Niezwykła opowieść o trudach wspinaczki, jakiej doświadczyli bracia bliźniacy Gordon i John Stainforth w Trolltindane w Norwegii, szkoda, że opisana dopiero pół wieku po wydarzeniach, kiedy już emocje opadły, co z pewnością miało wpływ na kształt tej historii.

Powieść w pewnych aspektach, bliźniaczo podobna do książki „DOTKNIĘCIE PUSTKI” Joe Simpsona, równie ciekawa i emocjonująca, czy lepsza?, Myślę, że dorównuje poziomem literackim. Na pewno warto ją przeczytać, ponieważ scenariusz ten napisało samo życie, a więc jest prawdziwa nie jest to fikcja literacka. W nasze ręce wpada, więc relacja – reportaż, z którego osoby zainteresowane wspinaczką wysokogórską, dowiedzą się, jakich błędów nie popełniać, aby z pozoru mało ryzykowna wyprawa, nie przekształciła się w walkę o życie jak miało to miejsce w tym konkretnym przypadku.

Podobała mi się ta relacja, może, dlatego że prowadzona była w czasie teraźniejszym w pierwszej osobie, opis jest dynamiczny, wartki, emocjonujący i chyba o to autorowi chodziło. Podczas czytania będziemy napotykać na trudności związane z nazewnictwem sprzętu, czy komend, którymi posługują się nasi bohaterowie, ale nie jest to aż tak kłopotliwie, ponieważ autor na końcu książki wyjaśnił znaczenie tych nazw, więc i zupełny laik będzie wiedział, o czym mowa.

Czy książkę polecam? Oczywiście, że tak, choćby ze względu na przepiękne opisy doliny Ramsdalen w Norwegii, która otoczoną jest cudownym pasmem górskim oraz szczytami, które jak głosi legenda, były weselnym orszakiem trolli zamienionych w kamień. Pozdrawiam. Jack_

OCENA - 8/10 REWELACJA

Zmęczyły mnie te góry... Nawet jeśli narracja już na początku zdradza, że przygoda zakończy się dobrze, to i tak sama miałam poczucie tkwienia w skalnym piekle. Czyli cel można uznać za osiągnięty...

Niestety strasznie słaba książka – a miałam nadzieję, że się z nią polubię.

Ciągle są tu jakieś kanciaste metafory, nużące dygresje i poetyckie wstawki, które sprawiają, że ciężko się to czyta i przede wszystkim są moim zdaniem zupełnie niepotrzebne.

Po opisie spodziewałam się czegoś więcej, a ostatecznie jest to po prostu opowieść o nieodpowiedzialnych nastolatkach, którzy zlekceważyli góry, byli zbyt pewni sienie i z tego powodu ich podróż potoczyła się tak a nie inaczej. Brakowało mi też większej ilości jakkolwiek dokładniejszych map.

Może gdyby książkę zrealizowano w formie wywiadu z braćmi Stainforth miałoby więcej sensu i prezentowało się lepiej.

Niestety strasznie słaba książka – a miałam nadzieję, że się z nią polubię.

Trudna ocena, bo 5 wydaje mi się za mało, a 6 z kolei za dużo. Książka jest drogą ciernistą dla czytelników, podobnie jak trasa, dla wspinaczy, którzy ja ostatecznie szczęśliwie pokonali. A to dlatego, że autor opisuje przejście trasy ze wszelkimi najdrobniejszymi szczegółami, włącznie z aspektami technicznymi, co dla przeciętnego czytelnika nie znającego terminologii wspinaczkowej jest niestety zwyczajnie nudne. Z drugiej strony ciekawiej jest, gdy rozpoczyna się opis walki o przetrwanie.

To raczej nie jest lektura dla ludzi którzy tematyką górską nie interesują się w ogóle. Pewnie będzie dla nich nudna i nieciekawa. Ale ktoś, kto choć raz zgubił się gdzieś w górach, bądź na swej drodze napotkał jakieś trudne dla niego miejsce i pomyślał, że dalej nie pójdzie, że nie da rady, na pewno zrozumie grozę sytuacji i momenty zwątpienia opisane w tej książce. I wszystko to w czasach gdy o dzisiejszym wyposażeniu można było tylko pomarzyć, a zdrowia i życia nie mógł uratować jeden telefon do ratowników.

2097

Na półkach: , , , ,

DNF na 70%

Nic mnie nie zmusi, żebym skończyła tę książkę. Słuchałam tego w audio i o mało nie przysnęłam. Jeśli cierpicie na bezsenność, to ja polecam, bo przymuliła mnie ta książka na cały dzień.

DNF na 70%

Na półkach: , , , ,

opis młodzieńczej brawury , ale i determinacji w obliczu grozy. Typowa dla gatunku.

Jak już ktoś napisał - książka w najlepszy sposób oddaje ducha wspinaczki, nawet dla osób spoza środowiska wspinaczkowego. Czytelnik czuje się jakby sam brał udział w akcji! Niesamowity wyczyn i naprawdę życie wygrane na loterii...

401 użytkowników ma tytuł Fiva. Przekroczyć granicę strachu na półkach głównych
96 użytkowników ma tytuł Fiva. Przekroczyć granicę strachu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Fiva. Przekroczyć granicę strachu

Cytaty z książki Fiva. Przekroczyć granicę strachu