Wszystko z miłości. 38 romansów wszech czasów

Okładka książki Wszystko z miłości. 38 romansów wszech czasów autora Kerry Cook, Megan Gressor, 9788363960766
Okładka książki Wszystko z miłości. 38 romansów wszech czasów
Megan GressorKerry Cook Wydawnictwo: Poradnia K reportaż
reportaż
All For Love. Great Love Affairs. Great Stories
2017-02-02
2017-02-02
Tomasz Bieroń

Kup Wszystko z miłości. 38 romansów wszech czasów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wszystko z miłości. 38 romansów wszech czasów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wszystko z miłości. 38 romansów wszech czasów

Jest to książka dobra, ponieważ wciąga – ale nie jest ona wybitnym arcydziełem. Aż muszę zacytować fragment opisu: „(…) historie opisanych w książce kochanków rozgrywają się w różnych epokach (…) są prawdziwe i przyćmiewają wszelkie dzieła literackie” – otóż nie.

Z jednej strony pomysł na książkę ciekawy - z drugiej nie ma nic co trzyma przy niej czytelnika.

Na półkach: , , , ,

"Wszystko z miłości" to zbiór kilkudziesięciu opowieści o płomiennych romansach, które wstrząsnęły światem plotkarskim, a niekiedy wręcz miały wpływ na losy całych narodów. Począwszy od Kleopatry i Antoniusza, skończywszy na skandalach miłosnych z Hollywood, autorzy prześledzili historie relacji trzydziestu ośmiu par. Niektóre piękne i budujące wiarę w istnienie prawdziwej miłości, inne świadczące o głębokich zaburzeniach kochanków. Jedne przetrwały lata i stanowią świadectwo pełnego poświęcenia uczucia, inne były burzliwe i zakończyły się tragicznie przynajmniej dla jednej strony.

Jedynym wspólnym mianownikiem łączącym wszystkie historie jest magiczne słowo "miłość". Nie ma bowiem dwóch takich samych relacji, co doskonale pokazuje, ile miłość ma odcieni i jak różne może przybierać formy. To było najciekawszym aspektem czytania tej książki. Podobał mi się także sposób pogrupowania poszczególnych rozdziałów, czasem chronologiczny, innym razem zbierający pary wywodzące się z podobnych środowisk. Różne czasy, różne epoki i zupełnie inna sytuacja życiowa każdej z par - różnorodność i obfitość motywów widać na każdej stronie, nie został pominięty także motyw miłości homoseksualnej.

Zupełnie nie przeszkadzało mi to, że forma wymusza pewien skrócony opis zdarzeń. Może to dlatego że nie lubię przydługich psychologicznych wywodów, ale zupełnie nie czuję niedosytu związanego z tym, że autorzy nie do końca dokładnie przeanalizowali sytuację opisywanych bohaterów. Zostawili mnóstwo pola do wyobraźni, bo wiedząc, jak zachowywali się kochankowie, czytelnik może zastanawiać się, co mogli wówczas czuć, jednocześnie wiedząc, jak skończyło się ich uczucie. Kompendia mają to do siebie, że ich głównym zadaniem jest zainteresowanie odbiorcy pewnym motywem, żeby sam mógł zgłębić temat. Niewątpliwie mogą pomóc w tym liczne wspomniane materiały źródłowe.

Jeśli chodzi o dobór przedstawionych par, nie zamierzam się czepiać. Potwierdzam to, co zarzucali książce niektórzy, o wielu parach nigdy nawet nie słyszałam, bo nie interesuję się zbyt mocno dawnymi politykami lub złotą erą Hollywood. Ale pamiętajmy, że książka była wydana na rynku amerykańskim, gdzie nieco inaczej kształtuje się panteon sław, a przez wiele lat Polska miała dość ograniczony dostęp do ówczesnych plotek. U nas z resztą też nie brakowało nigdy wielkich uczuć i skandali, chętnie sięgnęłabym po publikację opisującą w podobny sposób największe polskie romanse.

Jeśli nie wierzycie w prawdziwą wieczną nieskończoną miłość, ta książka może pokazać Wam, ile zupełnie irracjonalnych zachowań było nią spowodowanych.

127 użytkowników ma tytuł Wszystko z miłości. 38 romansów wszech czasów na półkach głównych
31 użytkowników ma tytuł Wszystko z miłości. 38 romansów wszech czasów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wszystko z miłości. 38 romansów wszech czasów

Okładka książki Największe romanse wszech czasów Keery Cook, Megan Gressor
Największe romanse wszech czasów Keery Cook, Megan Gressor
Okładka książki Kochankowie wszechczasów Kerry Cook, Megan Gressor
Kochankowie wszechczasów Kerry Cook, Megan Gressor
Megan Gressor
Megan Gressor
Megan Gressor była australijską dziennikarką i pisarką, córką Kennetha Cook - australijskiego dziennikarza, reżysera, scenarzysty i osobowości telewizyjnej, autora m. in. "Wake in Fright". Miała dzieciństwo pełne przygód, ponieważ jej rodzice często się przeprowadzali. Uzyskała dyplom z filozofii na University of Sydney. W kręgu jej zainteresowań zawsze znajdowała się etyka i moralność. Przejawiała wielką empatię wobec każdej żyjącej istoty. Angażowała się w działalność polityczną - marsze protestacyjne przeciw wojnie w Wietnamie i Iraku oraz działalność na rzecz pojednania z Aborygenami. Malowała i fascynowała się miniaturami. Śpiewała w zespole Unaccompanied Baggage oraz była założycielką Sydney Women's Vocal Orchestra. Podróżowała po Europie, obu Amerykach i Azji. Przez 25 lat pracowała jako pisarka, wydawca i ilustratorka w Londynie, Nowym Jorku i Sydnej. Pisała dla "Herald", "Reader's Digest", "Woman's Day", "The Australian", "Focus" and "Wellness". Opublikowała dwie książki wspólnie z siostrą Kerry Cook oraz zilustrowała 77 książek w tym powięść ojca "Play Little Victims". Nigdy nie wyszła za mąż, jej niezależność skłoniła ją do przyjęcia nazwiska "Gressor", błednie wymówionego starego nazwiska rodzinnego. Zmarła nagle na zakrzep krwi w wieku 52 lat po dwóch operacjach na nowotwór. Gressor lived life with bravery, intellect, compassion and vim. She is survived by her siblings, Kerry, Paul and Anthony, and their children, Sophie, Phoebe, William and Edward.

Cytaty z książki Wszystko z miłości. 38 romansów wszech czasów

Dodaj cytat z książki Wszystko z miłości. 38 romansów wszech czasów