Punisher Max Complete Collection Vol. 1

Okładka książki Punisher Max Complete Collection Vol. 1 autorstwa Garth Ennis, Leandro Fernandez, Lewis Larosa, Darick Robertson
Garth EnnisDarick Robertson Wydawnictwo: Marvel Comics Cykl: Punisher Max (tom 1) Seria: MAX Comics komiksy
komiksy
Punisher Max (tom 1)
MAX Comics
2016-02-09
2016-02-09
angielski
Experience the gritty and uncompromising Punisher MAX from the very beginning! When a mob hit killed his beloved wife and children, Frank Castle became the Punisher - an unstoppable one-man army waging war on every piece of criminal scum plaguing New York's streets. But do the Punisher's origins trace back even further? In 1971 Vietnam, Captain Castle's platoon faces a Viet Cong attack...and to survive, he must make a grim choice. Then, Punisher's old partner Microchip, long thought to be a casualty of Castle's war, resurfaces with a startling offer!

Kup Punisher Max Complete Collection Vol. 1 w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Punisher Max Complete Collection Vol. 1

Oceny książki Punisher Max Complete Collection Vol. 1

Opinie i dyskusje o książce Punisher Max Complete Collection Vol. 1

Brutalny, mroczny, mocny

Punisher Max 1 to inne podejście do Punishera niż to z komiksów lat 80. i 90. Dużo bardziej mroczne, brutalne, brudne i pozbawione superbohaterskiego filtra. Czasami wręcz groteskowe, ale w tym świecie ta przesada ma sens. Frank Castle nie jest tu efektownym mścicielem z komiksowej pulpy, tylko człowiekiem funkcjonującym w świecie przemocy, brudu i moralnej zgnilizny.

Mniej więcej tego oczekiwałem po tym tomie. To Punisher w wersji bez zmiękczania, bez wygładzania i bez udawania, że da się z tej postaci zrobić klasycznego bohatera. W anglojęzycznych recenzjach często podkreśla się właśnie ten aspekt: że Garth Ennis przenosi Franka do własnego, znacznie ciemniejszego zakątka uniwersum Marvela, gdzie przemoc, cynizm i fatalizm nie są dodatkiem, tylko fundamentem opowieści. I trudno się z tym nie zgodzić.

Czy daje frajdę w czytaniu? Zdecydowanie tak. Bardzo dobrze się to czyta, mimo że nie jest to lektura lekka ani przyjemna w klasycznym sensie. To mocny, bezkompromisowy komiks, który potrafi być odpychający, ale jednocześnie wciąga i zostawia ochotę na więcej. Sięgnę po kolejne tomy. Mocna rzecz.

Oceny:
Kreska: 8/10
Scenariusz: 8/10
Atmosfera: 8/10
Całość: 8/10

Brutalny, mroczny, mocny

Bardzo dobry komiks. Na tom składają się dwie oddzielne historie po 6 zeszytów każda, obie ze spójnymi, klasycznymi dla przygód Franka Castle historiami, jedna we włoskim druga w irlandzkim klimacie:-) Najważniejsze ze wszystko jest fajnie narysowane. Komiks dla dorosłych rzecz jasna, polecam.

To jest właśnie to czego oczekiwałem. Brutalny Punisher w wersji dla dorosłych. Czytając serie Punisher. Marvel Knights czułem lekki niedosyt brakiem przekleństw. Tutaj mamy to czego oczekuje się po postaci Punisheta i świecie w którym występuję. Dostajemy tutaj dwa spore opowiadania przez co łatwo się wciągnąć i nie czujemy ciągłego przeskoku do innej historii. Osobiście polecam. Punisher to jeden z nielicznych postaci z ciemnej strony Marvela.

464 użytkowników ma tytuł Punisher Max Complete Collection Vol. 1 na półkach głównych
231 użytkowników ma tytuł Punisher Max Complete Collection Vol. 1 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Punisher Max Complete Collection Vol. 1

Okładka książki Punisher Max, tom 11 Jacen Burrows, Garth Ennis
Punisher Max, tom 11 Jacen Burrows, Garth Ennis
Okładka książki Fury Max - Tom 2 Garth Ennis, Goran Parlov
Fury Max - Tom 2 Garth Ennis, Goran Parlov
Okładka książki Darkness tom 1 Joe Benitez, Keu Cha, Garth Ennis, Brian Haberlin, Scott Lobdell, Whilce Portacio, Marc Silvestri, Michael Turner
Okładka książki Darkness tom 2 Joe Benitez, Keu Cha, Garth Ennis, Brian Haberlin, Scott Lobdell, Whilce Portacio, Marc Silvestri, Michael Turner
Okładka książki Fury Max - Tom 1 Garth Ennis, Darick Robertson
Fury Max - Tom 1 Garth Ennis, Darick Robertson
Okładka książki Rogue Trooper. Blighty Valley Garth Ennis, Patrick Goddard
Rogue Trooper. Blighty Valley Garth Ennis, Patrick Goddard
Okładka książki Marvel Zombies: Czerń, biel i krew Allen Ashley, Garth Ennis, Alex Segura, Gail Simone, Rachael Stott, praca zbiorowa
Garth Ennis
Garth Ennis
Garth Ennis (ur. 16 stycznia 1970) - irlandzki twórca komiksów, najlepiej znany ze swych prac dla wydawnictwa DC / Vertigo gdzie tworzył serię Kaznodzieja. Uznanie przyniosła mu też praca nad serią Punisher, oraz takimi komiksami jak Hellblazer, autorski Hitman, Judge Dredd, The Authority i wiele innych. Jego prace odznaczają się czarnym humorem, przerysowaną przemocą, sprzeciwem wobec zorganizowanej religii, obrazoburczością i eksploracją wątków o zabarwieniu homoseksualnym.

Czytelnicy Punisher Max Complete Collection Vol. 1 przeczytali również

Gotham Central: W obłąkanym rytmie Greg Rucka
Gotham Central: W obłąkanym rytmie
Greg Rucka Ed Brubaker Michael Lark Stefano Gaudiano Jason Shawn Alexander
Ciąg dalszy perypetii policjantów z Gotham City, stale mierzących się z brudną, detektywistyczną robotą. Jedna z historii pokazuje załamanie się relacji Batmana z GCPD. Dochodzi nawet do demontażu batsygnału... Ta część dobrze oddaje pewną bezradność miejscowego komisarza, który wszedł przecież w buty nie byle kogo, bo samego Jima Gordona (ten zasłużony komisarz jest już na emeryturze). Zerwanie współpracy z Mrocznym Rycerzem świetnie pokazało też rozbieżne oceny działalności Człowieka Nietoperza wśród policjantów - jak się okazuje, nie każdy detektyw postrzega go jako szkodnika, stosującego bezprawie i naruszającego funkcjonariuszy na niebezpieczeństwo. W komiksie zaprezentowana została sprawa morderstwa pewnego popularnego wielebnego. Śledztwo układa się tak żmudnie, że prowadząca pani detektyw zmuszona jest do współpracy z podejrzaną o zbrodnię... Catwoman. Wątek Kobiety Kota oceniam nader pozytywnie. I wreszcie lwia cześć komiksu poświęcona jest Renee Montoyi - znów jej sprawom prywatnym, przeplatanym z życiem zawodowym. Niewątpliwie Rucka i Brubaker sprawili, że w moim odczuciu detektyw Montoya, znana mi wcześniej z epizodycznych ról w "Batman The Animated Series" i "Batman Knightfall", jest szalenie istotną częścią uniwersum Mrocznego Rycerza. Za to wielkie brawa dla autorów.
Dominik Sobczyk - awatar Dominik Sobczyk
Top 10 Alan Moore
Top 10
Alan Moore Gene Ha
Top 10 to dzieło, które na pierwszy rzut oka zachwyca rozmachem i detalami. Alan Moore stworzył tu świat, który nie tyle żyje, co wręcz pulsuje własnym rytmem – Neopolis to miasto zamieszkane przez tysiące superbohaterów. Każdy z nich ma swoją historię, swoją osobowość i swoje miejsce w tej gęstej miejskiej dżungli. To nie jest klasyczna opowieść o walce dobra ze złem – to raczej policyjna kronika niezwykłego miejsca, w którym “nadzwyczajność” jest normą. Głównym punktem odniesienia jest tytułowy posterunek Top 10 – siedziba bohaterów w mundurach, którzy muszą ogarniać chaos dnia codziennego w świecie pełnym cudów, mutacji i dziwactw. Komiks łączy w sobie klimat klasycznych filmów policyjnych typu buddy movie z gęstą, cyberpunkową estetyką rodem z Night City znanego z gry Cyberpunk 2077. Mimo że akcja rozgrywa się głównie na posterunku i w jego okolicach, świat wydaje się ogromny – pełen bocznych uliczek, historii pobocznych i odniesień kulturowych, które można wyłapywać godzinami. Strona wizualna to prawdziwe retro-arcydzieło – kadry są przeładowane detalami, pełne mrugnięć okiem do czytelnika, dopracowane z obsesyjną wręcz precyzją. Niestety, ta imponująca złożoność może działać na niekorzyść odbiorcy. Komiks jest napisany momentami bardzo topornie, a ilość postaci, nazw i wydarzeń wręcz przytłacza – szczególnie na początku. Zamiast płynnej narracji, czytelnik otrzymuje gęste, niemal encyklopedyczne ujęcie rzeczywistości Neopolis, co potrafi skutecznie zniechęcić. Sam miałem momenty, w których po prostu nie chciało mi się dalej czytać – czułem się zagubiony, obciążony nadmiarem informacji. Mimo to, jest w Top 10 coś magnetycznego. Klimat, pomysłowość świata, różnorodność postaci i ich relacji przyciągają z powrotem. To lektura wymagająca, czasem męcząca, ale bez wątpienia godna uwagi. Nawet jeśli nie każdemu przypadnie do gustu, trzeba uczciwie oddać: Top 10 to projekt monumentalny i zasługujący na uznanie. Komik możesz zobaczyć na moim Instagramie: Lukkegeek https://www.instagram.com/p/DJTY_5Jsq-M/?igsh=MTFleW1hdG54bW44MA==
LukkeGeek - awatar LukkeGeek

Cytaty z książki Punisher Max Complete Collection Vol. 1