Darkness tom 1

Okładka książki Darkness tom 1 autora Joe Benitez, Keu Cha, Garth Ennis, Brian Haberlin, Scott Lobdell, Whilce Portacio, Marc Silvestri, Michael Turner,
Okładka książki Darkness tom 1
Garth EnnisBrian Haberlin Wydawnictwo: Studio Lain Cykl: Darkness (tom 1) komiksy
komiksy
Darkness (tom 1)
2025-03-04
2025-03-04

Kup Darkness tom 1 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Darkness tom 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Darkness tom 1

Pierszy, zbiorczy tom opowieści o Darkness. Warto przeczytać.

Pierszy, zbiorczy tom opowieści o Darkness. Warto przeczytać.

The Darkness znam jeszcze z czasów, gdy w formie zeszytowej był wydawany dość nieregularnie przez Mandragorę. I nie mogłem przeżyć, że seria nagle została u nas urwana. I czytając to wydanie zbiorcze mogę tylko powiedzieć, że zeszyty wydane przez Mandragorę wypadają tutaj zdecydowanie najlepiej - czyli mniej więcej do połowy 1 tomu zbiorczego jest bardzo dobrze, a później zaczynają się jakieś dziwne wariacje (w kosmosie, w średniowieczu) poprzecinane kontynuacją głównej serii. Ale poziom już trochę siada. Ale tym bardziej jestem ciekaw, jak wypadnie tom 2, z którego treścią do tej pory nie miałem do czynienia.

Darkness tom 1 to jeden z tych komiksów, które od razu przenoszą czytelnika w złotą erę Top Cow – pełną przerysowanej akcji, mrocznych klimatów i bohaterów z twardym charakterem. Dla fanów lat 90. to podróż sentymentalna, a dla reszty – solidny, choć chaotyczny akcyjniak z ciekawym pomysłem na głównego bohatera.
Jackie Estacado to młody mafijny cyngiel, lubujący się w imprezach i kobietach. Jako siostrzeniec bossa rodziny Franchetti ma ugruntowaną pozycję i z czasem staje się jego oczkiem w głowie. Wszystko zmienia się, gdy budzi się w nim mroczna, tytułowa siła – Darkness. Przeklęta moc, przekazywana z pokolenia na pokolenie, która odbiera życie poprzedniemu nosicielowi w chwili narodzin nowego. Jackie nie ma wyjścia – jego dawne rozrywki odchodzą w cień, a życie zmienia się w nieustanną walkę.
I to właśnie walka dominuje na kartach Darkness. Tempo jest szalone – od mafijnych porachunków, przez starcia z nadprzyrodzonymi siłami, aż po nieoczekiwane wątki zahaczające o II wojnę światową czy… kosmiczne wyprawy. Brzmi ambitnie, ale niestety twórcy nieco przesadzili. Fabuła, choć początkowo wydaje się miałka, z czasem próbuje nabrać głębi – i wtedy właśnie zaczyna się narracyjny chaos. Pomysły się mnożą, brak spójności i przeładowanie wątków zaczynają męczyć.
Na szczęście z pomocą przychodzi warstwa wizualna. Komiks wygląda bardzo efektownie i dynamiczne, często dwustronicowe kadry pełne akcji robią wrażenie. Styl typowy dla Top Cow z tamtych lat – przesadny, mocno stylizowany, ale nadal bardzo cieszący oko.
Komiks sprawia frajdę, choć nie oferuje wiele ponad akcję i efektowność. Bez nostalgii to po prostu solidna rozrywka: nie wybitna, nie odkrywcza, ale z charakterem. Dla fanów dynamicznej rozwałki i mrocznego klimatu – pozycja obowiązkowa.
Komiks możesz zobaczyć na moim Instagramie: Lukkegeek

Jackie Estacado to młody mafijny cyngiel, lubujący się w...

Komiks otworzyłem żeby go przekartkować i przeczytać maksymalnie 1-2 zeszyty. Tak się wciągnąłem, że skończyłem dopiero na 9 zeszycie. Po pierwszym pozytywnym kontakcie mój zapał ostygł. Zacząłem się męczyć i zastanawiać jak mogłem wydać tyle kasy na taką ramotę :D Jackie jako główny bohater mega mnie irytował. Chłop wyrywa laski, chodzi w garniturach, jeździ szybkimi furami i jest tak cool, że hej. Ludzie oferują mu pomoc, chcą dzielić się jakimiś radami, ale on wie wszystko najlepiej. Antagoniści (w szczególności Angelus) podejmują irracjonalne decyzje i dają się pokonać w śmieszny sposób. Kompletnie nie podobały mi się zeszyty z serii Tales of the Darkness. Trochę narzekam, ale ten komiks ma też sporo uroku. Ma fajne postacie drugoplanowe (Witchblade, Sonatine, Magdalena),niezły klimat i świetny humor. Mnie np. mocno rozbawiła scena - Mam w spodniach potwora. - Wszyscy tak mówią. (tu trzeba znać kontekst). Komiks jest lekki i głupkowaty, ale momentami potrafi dostarczyć sporo rozrywki. Bardzo podobały mi się rysunki (Silvestri i Turner TOP). Kreska jest bardzo atrakcyjna, ale trzeba przymknąć oko na specyfikę tych czasów i fakt, że panie są rysowane w mocno przeseksualizowany sposób. Generalnie nie oceniam tego komiksu jakoś super pozytywnie. Dla mnie to taki średniak, ale z serduchem.

29 użytkowników ma tytuł Darkness tom 1 na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Darkness tom 1 na półkach dodatkowych

Okładka książki Punisher Max, tom 11 Jacen Burrows, Garth Ennis
Punisher Max, tom 11 Jacen Burrows, Garth Ennis
Okładka książki Fury Max - Tom 2 Garth Ennis, Goran Parlov
Fury Max - Tom 2 Garth Ennis, Goran Parlov
Okładka książki Darkness tom 2 Joe Benitez, Keu Cha, Garth Ennis, Brian Haberlin, Scott Lobdell, Whilce Portacio, Marc Silvestri, Michael Turner
Okładka książki Fury Max - Tom 1 Garth Ennis, Darick Robertson
Fury Max - Tom 1 Garth Ennis, Darick Robertson
Okładka książki Rogue Trooper. Blighty Valley Garth Ennis, Patrick Goddard
Rogue Trooper. Blighty Valley Garth Ennis, Patrick Goddard
Okładka książki Marvel Zombies: Czerń, biel i krew Allen Ashley, Garth Ennis, Alex Segura, Gail Simone, Rachael Stott, praca zbiorowa
Okładka książki Sędzia Dredd - Kompletne Akta 19 Garth Ennis, Brett Ewins, Carlos Ezquerra, Mark Millar, Grant Morrison, Dermot Power, John Smith, Ron Smith, Greg Staples, John Wagner

Okładka książki XIII. Tom 4 (wyd. zbiorcze) Jean Van Hamme, William Vance
XIII. Tom 4 (wyd. zbiorcze) Jean Van Hamme, William Vance
Okładka książki XIII. Tom 3 (wyd. zbiorcze) Jean Van Hamme, William Vance
XIII. Tom 3 (wyd. zbiorcze) Jean Van Hamme, William Vance
Okładka książki Błędne koło Lee Bermejo, Mattson Tomlin
Błędne koło Lee Bermejo, Mattson Tomlin
Okładka książki Batman: Łowy Paul Gulacy, Doug Moench
Batman: Łowy Paul Gulacy, Doug Moench
Okładka książki Jednoręki i Sześć palców Laurence Campbell, Sumit Kumar, Ram Venkatesan, Dan Watters
Okładka książki Gunslinger Spawn tom 02 (okładka limitowana B) Brett Booth, Adelso Corona, Andrew Dalhouse, Kevin Keane, Todd McFarlane, Thomas Nachlik, Ivan Nunes, Tom Orzechowski, Von Randal, Philip Tan
Okładka książki Fury Max - Tom 2 Garth Ennis, Goran Parlov
Fury Max - Tom 2 Garth Ennis, Goran Parlov