W grobie ci do twarzy

- e-book
- 2016-09-28
- 2016-09-28
Marlena budzi się w karetce pogotowia z nożem w głowie. Następnie w szpitalu, gdzie stwierdza, że niczego nie pamięta. Nie wie kim jest, jak się nazywa, gdzie mieszka.
Kobieta o rozmiarach wieloryba okazuje się jej matką, jednakże w jej zachowaniu coś się nie zgadza. W szpitalu dosyć często umierają ludzie a sama Marlena niespodziewanie musi uciekać, grozi jej bowiem nieznane niebezpieczeństwo. W ucieczce pomaga jej dziwna kobieta podająca się za najlepszą przyjaciółkę. Ich spotkanie prędko doprowadzi do konfliktów.
Nie ulega watpliwości, że ktoś nastaje na życie Marleny, tylko z jakiego powodu? Kim jest jej mąż, którego widzi w telewizji? I czy naprawdę ostatni raz przed stratą pamięci, widziano Marlenę na cmentarzu? W Wodzisławiu Śląskim pojawia się mafia, zakochany Czech oraz pewna dziwaczna służąca. Ich drogi złączą się w gonitwie do grobu. Nie tylko do jednego...
Aby rozwiązać zagadkę, Marlena musi sobie przypomnieć kim jest. Niestety nie będzie to takie łatwe a czas bardzo szybko ucieka.
Kup W grobie ci do twarzy w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
W grobie ci do twarzy
Pan Paczkowski w swojej książce "W grobie ci do twarzy" próbował być bardzo zabawny i przewrotny, ale zupełnie mu się to nie udało. W pierwszych scenach, gdy poznajemy główną bohaterkę, która leży w szpitalu, cierpiąc na zanik pamięci po otrzymaniu ciosu nożem w głowę, widać pewien potencjał na historię, a nawet wyraźną ironię w narracji. Zamiast jednak rozwinąć fabułę w taki sposób, aby dalej była sarkastyczna, autor totalnie pokpił sprawę. Wydarzenia przedstawione później są tak beznadziejnie głupie i bezsensowne, że w żadnym wypadku nie da się ich podciągnąć pod gatunek absurdu i groteski. Owszem, są niby komiczne i na wpół nierzeczywiste, ale po prostu bardzo nieudolnie opisane. Miałam wrażenie, jakby pan Paczkowski spisał je "po łebkach", jak mu akurat wpadło do głowy, nie przejmując się problemem świata przedstawionego ani jakąkolwiek logiką. Mam za sobą lekturę dziewięciu książek Chucka Palahniuka, który w gatunku groteski i absurdu jest klasą sam dla siebie. On też przedstawiał czytelnikowi rzeczy absolutnie "zakręcone", opisane w krzywym zwierciadle, ale robił to w taki sposób, że cała historia miała jednak jakieś drugie dno, wciągała i zostawiała odbiorcę wstrząśniętego, zszokowanego, zdumionego. Po lekturze "W grobie ci do twarzy" mam tylko wrażenie, że przeczytałam stek bzdur, który nie był wart mojego czasu. Ani razu się nie zaśmiałam. Być może ci, którzy nie znają Palahniuka, będą mieli lepsze odczucia po Paczkowskim, ale dla mnie jest on autorem straconym, po którego dzieła więcej już raczej nie sięgnę.
Oceny książki W grobie ci do twarzy
413 użytkowników ma tytuł W grobie ci do twarzy na półkach głównych- Przeczytane 229
- 2019 14
- Audiobooki 6
- 2020 5
- Ebook 4
- Legimi 4
- 2019 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce W grobie ci do twarzy
Dzięki tej książce pokonałam kryzys czytelniczy. Czytało się ją szybko i przyjemnie, akcja nabierała tempa z każdą przewróconą stroną.
Duży plus za zakończenie, które zaskoczyło. Gdyby cała książka była napisana w takim stylu, miałaby o wiele lepsze opinie. :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGroteska w dużej mierze miesza się z infantylnością, więc nie będzie to pozycja dla każdego.
Dosyć durnowata to pozycja i zupełnie mnie nie rozbawiła.
Wykorzystano oklepany motyw utraty pamięci po wypadku. Przez większość książki rzeczywiście jest absurdalnie i groteskowo, dla mnie jednak w słabym stylu. A pod koniec, kiedy pamięć zostaje odzyskana, nagle robi się groźniej i poważniej – to było dla mnie niespójne.
Największe zalety to prędkość czytania, zawdzięczana przewadze dialogów z krótkimi kwestiami oraz tytuł i okładka.
Dosyć durnowata to pozycja i zupełnie mnie nie rozbawiła.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka ciągle kłóci się ze swoją „przyjaciółką”, brzmią jak dwie małe dziewczynki. Ogólnie całość dosyć infantylna.
Nie podobają mi się powieści mafijne, które bagatelizują zło wyrządzane przez gangusów. A ta taka właśnie jest. Nie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPachnie mi powieleniem pomysłu. Z halo Witka tylko w gorszym wydaniu. Mnóstwo nieścisłości i trochę denerwujących dialogów. , ale można prEczytac
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSensacja! Groteska! Absurd!
Sensacja! Groteska! Absurd!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFaktycznie jest tu to wszystko, do tego drewniane i wymuszone dialogi, humor niskich lotów i kompletnie denna opowieść.
Nie ma tu zupełnie niczego nowego - ba, czytając ma się wręcz wrażenie, że sztampowe odtwarzanie tropów literackich jest tu zupełnie celowe, a przecież świadome operowanie nimi świadczy raczej pozytywnie. Co my tu mamy - mafiosów, zazdrość, nieudane małżeństwo, pościg, spisek, wielki biznes, utratę pamięci... ale wszystko umiejętnie zmieszane i podane w odświeżający sposób. Choć sam szkielet fabularny jest praktycznie kropka w kropkę zaczerpnięty z Dziewięciu Książąt Amberu, to jednak zapewne nie tylko z Kronik, bo wszystkie motywy są popularne w różnych kryminałach, thrillerach i tym podobnych. Komedią bym tego nie nazwał, groteską czy absurdem również, ale raczej wprawną, sensacyjną przygodówką świadomie wykorzystującą utarte schematy i podającą je w przyjemny sposób.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka lektura, przy której nie sposób się nie uśmiechnąć. Sytuacje są absurdalne i groteskowe, akcja toczy się błyskawicznie. Dobra rozrywka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka i przyjemna. Ciekawa i przewrotna opowieść. Trzeba przebrnąć przez długi wstęp, dopiero koncowka książki się rozwija tak naprawdę, ale warto być cierpliwym. Autor dużo przeciąga opowieść opisami tego jaki dym wylatuje z papierosów, jak one smakują, jak bardzo komus chce się palić. Czyżby autor rzucał palenie ;) .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie spodziewałem się, że "Groteska" i "Absurd" na okładce to rzetelna opinia o książce, a nie zachęta. Strasznie kiepsko poprowadzona narracja, humor niskich lotów podany bez polotu, dużo głupich stereotypów i finał z cyklu "a teraz wam wyjaśnię jaki miałem fajny pomysł, bo po tym chaotycznym obijaniu się o pseudofabularne ściany pewnie nic nie skumaliście". Nauczka na przyszłość, żeby nie kierować się wyłącznie osobą lektorki...
Nie spodziewałem się, że "Groteska" i "Absurd" na okładce to rzetelna opinia o książce, a nie zachęta. Strasznie kiepsko poprowadzona narracja, humor niskich lotów podany bez polotu, dużo głupich stereotypów i finał z cyklu "a teraz wam wyjaśnię jaki miałem fajny pomysł, bo po tym chaotycznym obijaniu się o pseudofabularne ściany pewnie nic nie skumaliście". Nauczka na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo topoczytna
weekendowa
dla każdego
wole jednak książki nad treścią których myślę, i tyle
poczytna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toweekendowa
dla każdego
wole jednak książki nad treścią których myślę, i tyle