Najnowsze artykuły
ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać7

- C# 6.0 in a Nutshell: The Definitive Reference
- 2016-10-10
- 2016-10-10
- Robert Górczyński, Łukasz Piwko, Jakub Hubisz
Niniejsza książka jest zwięzłym kompendium wiedzy o C#, CLR oraz o związanej z C# platformie. Napisano ją z myślą o programistach na co najmniej średnim poziomie zaawansowania. W zrozumiały, a równocześnie dogłębny sposób wyjaśniono takie trudne kwestie, jak współbieżność, bezpieczeństwo i domeny aplikacji. Informacje o nowych składnikach języka C# 6.0 i związanej z nim platformy zostały oznaczone. Szczególnie istotny z punktu widzenia programisty może okazać się rozdział o nowym kompilatorze Roslyn, zwanym kompilatorem usługowym.
Kup C# 6.0 w pigułce w ulubionej księgarnii
- Informatyka 1
- JĘZYK C# 1
- Ebook 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce C# 6.0 w pigułce
W tym samym czasie ukazały się dwie cegły o C# 6.0 -- autorstwa Marka Michaelisa i Erica Lipperta oraz niniejsza. Zdecydowałem się na braci Albahari, bo mam wrażenie, iż kod programów (w druku) jest czytelniejszy i jest nieco większy nacisk położony na praktykę. Książka jest napisana klarownie, doskonali fachowcy-programiści prezentują wszystkie szczegóły w ramach, jakie sobie wytyczyli. Kawał świetnej roboty. Jedno czego żałuję, że autorzy nie włączyli do książki swojej znakomitej publikacji na temat wielowątkowości -- mogłaby ona funkcjonować jako dodatek. Szkoda, bo w książce jest i tak sporo odwołań do niej i jest oczywiste, że jeśli "dotykamy" wątków, to i dodatkowa lektura jest niezbędna. Dla polskich czytelników szkoda podwójna, bo co prawda ta około 100-stronicowa publikacja jest dostępna za darmo, to jest w j.angielskim. Połączenie dałoby dynamit, a tak mamy "tylko" bardzo dobry podręcznik.