Przygody Smerfów. Latający Smerf

Okładka książki Przygody Smerfów. Latający Smerf autora Peyo, 9788328150973
Okładka książki Przygody Smerfów. Latający Smerf
Peyo Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Przygody Smerfów (tom 14) Seria: Klub Świata Komiksu komiksy
48 str. 48 min.
komiksy
Przygody Smerfów (tom 14)
Klub Świata Komiksu
Maria Mosiewicz

Kup Przygody Smerfów. Latający Smerf w ulubionej księgarnii

Oceny książki Przygody Smerfów. Latający Smerf

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przygody Smerfów. Latający Smerf

6,5/10 - ten numer niczym szczególnym się nie wyróżniał.

6,5/10 - ten numer niczym szczególnym się nie wyróżniał.

Klasyka z dzieciństwa. Bawi mojego przedszkolaka. Zwłaszcza sytuacje, w których Smerfy robią coś głupiego, na przykład rzucają w siebie ciastem :) Pewne rzeczy trzeba mu jeszcze tłumaczyć, ale lubi komiksy Peyo.

Smerfy to jedne z komiksowych postaci znane kilku pokoleniom miłośników opowieści o małych, niebieskich stworkach wykreowanych rzez belgijskiego rysownika komiksowego Pierre’a Culliforda znanego jako Peyo. Smerfy szybko stały się bohaterami filmów oraz serialu animowanego, a popularność postaci sprawiła, że po śmierci artysty jego syn, Thierry Culliford, przy współpracy z artystami tworzy kolejne historie. To właśnie wielkie zainteresowanie sprawia, że co jakiś czas do miłośników Smerfów trafiają nie tylko gadżety, ale i nowe odsłony przygód.
Album „Latający Smerf i cztery inne opowieści” to zbiór pięciu przygód. W pierwszej zostajemy świadkami wtargnięcia techniki w życie Smerfów. Latająca maszyna zachwyci wielu mieszkańców wioski, ale też znajdą się tacy, którym hałas i robiony przez nią bałagan nie przypadnie do gustu. W przygodzie nie zabraknie Gargamela, który również stworzy niesamowitą maszynę pozwalającą mu ścigać Latającego Smerfa.
Ponad to w kolejnych opowieściach dowiemy się, dlaczego łakomstwo jest złe i w jaki sposób można się przed nim chronić. Artysta porusza ważną kwestię jedzenia w lesie tylko tych roślin, które się zna oraz produktów, których pochodzenie jest nam znane. „Smerf w masce” stanie się bohaterem mającym pogodzić wszystkich mieszkańców wioski kłócących się przed burzą. „Szczeniak u Smerfów” okaże jak wielką odpowiedzialnością jest opieka nad zwierzęciem oraz pozwoli zrozumieć, dlaczego zwierzęta lubią słuchać jednej osoby. W „Żartach Smerfa Zgrywusa” dowiemy się, że psoty mogą nie bawić adresatów i mogą sprawić, że będziemy niemile widziani. Jednak czasami psota może wybawić z rąk złego czarownika.
Album należy do oryginalnej twórczości belgijskiego rysownika. Każda z opowieści posiada morał, każda pozwala pokazać dziecku odmienny problem. Całość oczywiście bardzo lekka, zabawna, z elementami grozy (wywołanej obecnością Gargamela).
Całość dopełniają klasyczne, cartoonowe rysunki. Prostota znana z wczesnych komiksów jest również obecna w albumach tworzonych przez syna twórcy postaci komiksowych.
Smerfy polecam każdemu dziecku. Dzięki tym niebieskim stworkom młodzi czytelnicy pokochają czytanie.

60 użytkowników ma tytuł Przygody Smerfów. Latający Smerf na półkach głównych
29 użytkowników ma tytuł Przygody Smerfów. Latający Smerf na półkach dodatkowych

Okładka książki Ziemia obiecana Achdé, Jul
Ziemia obiecana Achdé, Jul
Okładka książki Łowca nagród Rene Goscinny, Morris
Łowca nagród Rene Goscinny, Morris
Okładka książki X-Men - Mordercza geneza Ed Brubaker, Trevor Hairsine
X-Men - Mordercza geneza Ed Brubaker, Trevor Hairsine
Okładka książki Kajko i Kokosz: Nowe Przygody. Królewska Konna Piotr Bednarczyk, Sławomir Kiełbus, Maciej Kur
Okładka książki Przygody Smerfów. Smerf Naczelnik Yvan Delporte, Peyo
Przygody Smerfów. Smerf Naczelnik Yvan Delporte, Peyo