Artykuły„Kawa z Mistrzem Zbrodni” – wygraj spotkanie z Wojciechem Chmielarzem z okazji Światowego Dnia Książki
LubimyCzytać7
Artykuły"Przejścia. Którędy do miłości" Natalii de Barbaro. Mamy dla Was 40 egzemplarzy książki!
LubimyCzytać2

- 2002-01-01
- 2002-01-01
- Małgorzata Hesko-Kołodzińska
- Inne
Osiemdziesięcioletnia staruszka mieszka w Port Ticonderoga, gdzie przed wojną dominowała jej zamożna niegdyś rodzina. Narzekając na niesprawne ciało i odrzucając pomoc życzliwych osób, Iris myśli o swojej nieprzeciętnej egzystencji i niebezpiecznych czasach w jakich przyszło jej żyć.
Booker Prize za 2000 rok.
Kup Ślepy zabójca w ulubionej księgarnii
Ślepy zabójca
Przyznaję, że umęczyła mnie ta książka horrendalnie. Doceniam wartość literacką powieści, ale jej konstrukcja całkowicie, przynajmniej jak dla mnie okazała się być niestrawna. Sama opowieść i jej zakończenie mogłaby uchodzić za dość intrygującą, gdyby nie potworne dłużyzny i przeskoki czasowe, które powodowały spore rozkojarzenie i wrażenie rozmycia się fabuły w przepastnych czeluściach nicości. Zabieg, dokonany przez autorkę, umieszczenia książki w książce też raczej nie pomagał, a wręcz przeszkadzał w jej poprawnym odbiorze. Tak, jak wspomniałam, językowo i literacko jest to powieść dobra, natomiast jej kompozycja kompletnie mnie rozczarowała. Dla mnie, to była, przynajmniej w pewnym stopniu, strata czasu.
Oceny książki Ślepy zabójca
2604 użytkowników ma tytuł Ślepy zabójca na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 662
- 2021 16
- 2019 16
- 2020 14
Tagi i tematy do książki Ślepy zabójca

Inne materiały dotyczące książki Ślepy zabójca

Czytamy w weekend

Jakie książki polecają Bill Gates, Barack Obama, Elena Ferrante i Dolly Parton?

Elena Ferrante wybrała 40 ulubionych książek napisanych przez kobiety

Booker 2019: nagrodzono Margaret Atwood i Bernardine Evaristo

Laureaci Man Booker Prize powalczą o specjalną nagrodę jubileuszową

Dobrze wyjść z pisarzem: Nagroda Bookera
Cytaty z książki Ślepy zabójca
Ale niektórzy ludzie nie potrafią powiedzieć, gdzie boli. Nie potrafią się uspokoić. Nie potrafią przestać wyć.
Człowiek rzucony w przepaść spada albo lata.
Człowiek rzucony w przepaść spada albo lata.
Początki są nagłe, ale także podstępne. Zakradają się z boku, trzymają się w cieniu, czają się, nie rozpoznane. A potem eksplodują.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ślepy zabójca
Początek bardzo chaotyczny. Wątki pomieszanie i nie wiadomo o co chodzi. Z czasem historia staje się bardziej klarowna i nawet wciągająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzy przeplatające się historie i fragmenty z gazet sprawiają, że na początku książka jest dość męcząca i łatwo się pogubić, natomiast ta historia ma w sobie coś przyciągającego, chociaż nie jest przyjemna i miła, ale na pewno zostanie na dłużej, tym bardziej, że niektóre wątki pozostały niedopowiedziane
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznaję, że umęczyła mnie ta książka horrendalnie. Doceniam wartość literacką powieści, ale jej konstrukcja całkowicie, przynajmniej jak dla mnie okazała się być niestrawna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama opowieść i jej zakończenie mogłaby uchodzić za dość intrygującą, gdyby nie potworne dłużyzny i przeskoki czasowe, które powodowały spore rozkojarzenie i wrażenie rozmycia się fabuły w...
Taka sobie powieść obyczajowa. Dałem jej szansę. Wytrwale kontynuowałem. Ale umęczyła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNienachalnie opowiedziana historia o zabarwieniu mocno feministycznym.
Właśnie to wyróżnia dobrą literaturę, że potrafi opowiedzieć swoją historię balansując na granicy nazwijmy to dania czytelnikowi wolności a podejściu stricte siłowym. Tutaj autorka przedstawiła świat patriarchalny z perspektywy kobiety w taki właśnie sposób. Mniej więcej do połowy książka mnie męczyła (bo w sumie to nie miałem ochoty na drugie „Lata” Annie Ernaux, czy „Empuzjon” Olgi Tokarczuk”),jednak stopniowo następowało przełamanie i w efekcie udało mi się wejść do ukazanego przez autorkę świata umysłem kobiety, co było, bardzo cennym czytelniczym doświadczeniem.
Nienachalnie opowiedziana historia o zabarwieniu mocno feministycznym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWłaśnie to wyróżnia dobrą literaturę, że potrafi opowiedzieć swoją historię balansując na granicy nazwijmy to dania czytelnikowi wolności a podejściu stricte siłowym. Tutaj autorka przedstawiła świat patriarchalny z perspektywy kobiety w taki właśnie sposób. Mniej więcej do połowy książka mnie męczyła...
Znakomity język powieści o upadku rodziny kanadyjskich przemysłowców- trochę nawiązuje do powieści "Buddenbrokowie". Nielinearne prowadzenie akcji, autorka splotła 3 początkowo oderwane od siebie opowieści w jedną całość. Skupia się na relacjach między siostrami, autorka podnosi liczne wątki feministyczne. Wzbogaca obserwacją zmieniającego się świata XXw świata przedstawioną z odmiennych perspektyw- dziecka, młodej kobiety, staruszki...notatek prasowych, wspomnień. Lektura wymaga trochę wysiłku i jej końcówka może miejscami nużyć ale warto.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie dorosłam do tego tytułu nagrodzonego nagrodę Bookera.
Trochę było warto przeczytać, a trochę miałam poczucie straconego czasu (nawiasem mówiąc przeczytałam w międzyczasie inną książkę).
Tytuł dla fanów
Nie dorosłam do tego tytułu nagrodzonego nagrodę Bookera.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku byłam pod wrażeniem, potem trochę się znużyłam. O jakieś 150 stron za długie.
Tytuł dla fanów
Zmęczyła mnie ta książka. Czytałem ją chyba z 2 miesiące. Ma swoje lepsze i gorsze momenty ale mam poczucie że to jest słabe romansidło, gdzie od połowy jksiazki już wiesz jak ona się skończy. Jestem zawiedziony bo oczekiwałem dużo więcej zważywszy na otrzymanego bookera
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę przegadana i rozwlekła. Oprócz dość ciekawej historii, mnóstwo męczących dygresji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCóż za misterna szkatułka!
Bo splatają się w całej powieści trzy główne wątki: historia snuta przez Iris Chase, książka jej zmarłej siostry Laury pt. "Ślepy zabójca" oraz opowieść o mieście Sakiel-Norn opowiadana w powieści Laury. Dosyć to skomplikowane już na tej plaszczyźnie.
W końcu jednak zaskoczyło.
Historia jest skomplikowana, ale wciągająca. Jednocześnie w pewnym momencie staje się nużąca, miałam dosyć powolnej akcji i przedłużania wszystkiego na siłę, szczególnie, że rozwiązania wielu zagadek można było się domyślić zaraz po połowie powieści, a trzeba było czekać jeszcze kilkaset stron na wyjaśnienia.
Ostatecznie - interesująca powieść, podziwiam misterność konstrukcji, ten "tetris" elementów i bardzo podoba mi się mądrość, jaka została ukryta w opowieści Iris. I dużo jest tutaj smutku, bo to nie jest wcale wesoła historia.
Cóż za misterna szkatułka!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłównie słuchałam audiobooka, a w papierze doczytałam to, czego brakowało w nagraniach dostępnych na Legimi (tak, skandal) i na początku bałam się, że nie da się ze słuchu nadążyć za historią.