Wysadzony z siodła

Okładka książki Wysadzony z siodła autora Antoni Sygietyński, 9788374350891
Okładka książki Wysadzony z siodła
Antoni Sygietyński Wydawnictwo: Zielona Sowa Seria: Arcydzieła Literatury Polskiej literatura piękna
Arcydzieła Literatury Polskiej
2005-01-01
1955-02-05

Kup Wysadzony z siodła w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wysadzony z siodła

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wysadzony z siodła

Szlachcic przekazał opiekę nad majątkiem i rodziną w ręce nieuczciwego prawnika. Wszystko stracił. Historia jest o tyle ciekawa, że ów szlachcic jest zagorzałym tradycjonalistą z wysokim poczuciem honoru, więc pokazuje jego rozmaite wzloty i upadki w większości spowodowane tylko i wyłącznie przez jego 𝘮𝘪𝘯𝘥𝘴𝘦𝘵. 𝙺𝚞𝚙𝚒ę 𝚝ę 𝚍𝚘𝚛𝚘ż𝚔ę, 𝚗𝚊𝚓𝚍𝚛𝚘ż𝚜𝚣𝚊 𝚓𝚊𝚔𝚊 𝚓𝚎𝚜𝚝, 𝚋𝚢𝚕𝚎 𝚜𝚒ę 𝚙𝚛𝚎𝚣𝚎𝚗𝚝𝚘𝚠𝚊ł𝚊 𝚜𝚣𝚕𝚊𝚌𝚑𝚎𝚌𝚔𝚘, 𝚌𝚘 𝚣 𝚝𝚎𝚐𝚘 ż𝚎 𝚖𝚊𝚖 𝚖𝚊ł𝚘 𝚙𝚒𝚎𝚗𝚒ę𝚍𝚣𝚢 𝚒 𝚙𝚘𝚠𝚒𝚗𝚒𝚎𝚗𝚎𝚖 𝚘𝚜𝚣𝚌𝚣ę𝚍𝚣𝚊ć.

Ma córkę Zofię i nawet się do niej nie chce przyznawać, 𝚗𝚒𝚎𝚌𝚑 ż𝚢𝚓𝚎 𝚜𝚊𝚖𝚊 𝚗𝚊 𝚙𝚊𝚜𝚝ę 𝚕𝚘𝚜𝚞, 𝚝𝚊𝚔𝚒 𝚣 𝚗𝚒𝚎𝚐𝚘 𝚔𝚘𝚌𝚑𝚊𝚗𝚢 𝚝𝚊𝚝𝚞𝚜𝚒𝚎𝚔, 𝚋𝚘 𝚘𝚗 𝚓𝚎𝚜𝚝 𝚜𝚣𝚕𝚊𝚌𝚑𝚌𝚒𝚌 𝚒 𝚘𝚗 𝚜𝚒ę 𝚗𝚒𝚎 𝚋ę𝚍𝚣𝚒𝚎 𝚙𝚛𝚣𝚢𝚣𝚗𝚊𝚠𝚊ć 𝚍𝚘 𝚌ó𝚛𝚔𝚒 𝚊𝚔𝚝𝚘𝚛𝚔𝚒. 𝙷𝚊 𝚝𝚏𝚞!

Zdecydowanie Zofia jest moją ulubioną postacią z tej książki. Ogólnie czytało się ją całkiem dobrze. Miała wyraźnie więcej lepszych niż gorszych momentów. Cieszę się, że między rozdziałami były dość spore odstępny czasowe w fabule. Usprawniało to lekturę.

Ukazuje, jak ludzie są w stanie się upodlić dla pieniędzy i złudnych wartości.

7,5/10

Myślę, że książka dobrze się zestarzała. Główny bohater, który nie potrafi odnaleźć się we współczesnym świecie, mimo, że poświęcił dla niego wszystko. Stracił majątek, rodzinę, a później okazuje się, że stracił także córkę. Ich pokręcona relacja jest bardzo interesująca - on, zagorzały szlachcic, który potrafi jedynie pić i wspominać przeszłość i ona - córka zarabiająca na siebie, niemalże "sexworkerka", która mimo pogardy ze strony ojca pożycza mu pieniądze bez pokrycia.

Ciekawy obraz XIX wiecznej Polski. Bez znieczulenia dostajemy zepsuty, kolorowy, ale jednak smutny obrazek.

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tovideo - opinia

177 użytkowników ma tytuł Wysadzony z siodła na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł Wysadzony z siodła na półkach dodatkowych

Okładka książki Budzi się Łódź… Obrazy miasta – między literaturą a publicystyką. Antologia cz. II Leon Baumberg, Leo Belmont, Wiktor Bilski, Karola Bloch, Gustawa Bolkowska, Jerzy Bolski, St. Borawski, Ben Chanoch, Georg Cleinow, Aleksander Bolesław Cyps, Karl Dedecius, Wiktor Dłużniewski, Karol Doczkał, Ilia Erenburg, Stefan Gelski, Artur Glisczyński, Pola Gojawiczyńska, Jerzy Grohman, Czesław Gumkowski, Feliks Rafał Halpern, Otto Heike, Mieczysław Hertz, Antoni Humnicki, Gustawa Jarecka, Jan Karczewski, Jerzy Korwin, A. Krzewiński, Monika Kucner, Kuzmicz, Rafał Len, Stanisław Martynowski, Antoni Mieszkowski, Aleksander Mogilnicki, Zygmunt Nowakowski, Adam Ochocki, Władysław Pawlak, Marian Piechal, Zenon Pietkiewicz, Bolesław Prus, Ksawery Pruszyński, Maria Przedborska, Artur Rubinstein, Lucjan Rudnicki, Aleksy Rżewski, Wojciech Salwa, Carl Heinrich Schultz, Kazimierz Ślaski, Przecław Smolik, Kazimierz Sowiński, Adolf Starkman, Ludwik Starski, Stefan Świderski, Antoni Sygietyński, Henryk Szczygliński, Berta Teplitzka, Violetta Thurstan, Grzegorz Timofiejew, Julian Tuwim, Henryk Vimard, Zygmunt Waliński, Anna Warda, Jan Wojtyński, Konrad Wrzos, Josef Zelkowicz, Heinrich Zimmermann
Antoni Sygietyński
Antoni Sygietyński
Ceniony w swoim czasie krytyk literacki, muzyczny i teatralny, naturalistyczny powieściopisarz, zwolennik realizmu w malarstwie i naturalizmu w prozie, pianista, pedagog. Jego najstarszy brat Karol zginął w powstaniu styczniowym, a majątek rodzinny uległ konfiskacie. Dorastał w Warszawie. Przyjaźnił się z Aleksandrem Gierymskim. W 1869 roku podjął naukę w klasie fortepianu w warszawskim Instytucie Muzycznym. Studiował też w słynnym konserwatorium w Lipsku, w Wiedniu oraz estetykę i historię sztuki w Paryżu. W czasie pobytu w stolicy Francji nawiązał współpracę z kilkoma warszawskimi gazetami. Do kraju powrócił w 1881 roku z poślubioną córką argentyńskiego farmera. Prowadził zajęcia z fortepianu w Instytucie Muzycznym oraz wykłady z estetyki. Współpracował z licznymi pismami. W latach 1888-1893 był działaczem Ligi Polskiej. Podejmował też działalność polityczną, związał się ze Związkiem Demokratycznym, redagował jego czasopismo. W 1907 roku został na krótko osadzony w Cytadeli Warszawskiej. Był członkiem Polskiej Partii Postępowej oraz Stronnictwa Narodowo-Postępowego. Pod koniec życia pełnił funkcję naczelnika wydziału prasowo-widowiskowego w Komisariacie Rządu. Spoczywa na Cmentarzu Powązkowskim w Warszawie (kw. D-5-12). Ojciec założyciela zespołu Mazowsze, Tadeusza Sygietyńskiego.

Cytaty z książki Wysadzony z siodła

Dodaj cytat z książki Wysadzony z siodła