Córki Dzieci Boga

Okładka książki Córki Dzieci Boga autora Juliana Buhring, Celeste Jones, Kristina Jones, 9788324157068
Okładka książki Córki Dzieci Boga
Juliana BuhringCeleste Jones Wydawnictwo: Amber biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik

Kup Córki Dzieci Boga w ulubionej księgarnii

Córki Dzieci Boga

Oceny książki Córki Dzieci Boga

OPINIE i DYSKUSJE o książce Córki Dzieci Boga

Opowieść powoli zbiera czytelnika w dziwaczny świat osobliwej religii. Nie jest to powieść, a prawdziwa historia podłości i zła, z jakim zetknęły się autorki. Relacje sióstr, z początku odrębne i oddalone, z czasem zaczynają się zazębiać i nawzajem uzupełniać. Wyłania się z tego okropny obraz zaburzonego i wynaturzonego systemu osaczania i gnębienia w imię wiary. To opis kolejnej religijnej utopi krzywdzącej zwykłych, potulnych i szczerych ludzi – struktury dewastującej życie wielu poszukiwaczy prawdy.

Lektura niezmiernie dobrze skrojona pozwala na wniknięcie w mechanizmy charakteryzujące opresyjne systemy zastraszania oparte na interpretacji Biblii i samej osobie BOGA. Maszyneria psychologicznego imadła opisana w książce jest tożsama z tym, co bywa stosowane pośród wyznawców ruchu Hare Kryszna i Aleph, czy pośród Scjentologów, Świadków Jehowy, Adwentystów, Mormonów itd. Wszędzie bywają stosowane te same sposoby usidlania i podobne strategie więzienia. Wyznawcy są ogłupiani i mamieni. Kierownictwo kościołów i sekt degraduje umiejętność krytycznego myślenia, upośledza samodzielność i gani logikę. Wyrwanie się z tej pułapki jest bardzo trudne i często niesie za sobą wiele ofiar (warto sięgnąć w kontekście do np. WIĘŹNIÓW PRADY- https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5036929/wiezniowie-prawdy ...lub do PUŁAPEK WIARY - Lawrencea Wrighta - https://lubimyczytac.pl/ksiazka/240971/droga-do-wyzwolenia-scjentologia-hol...).

Tekst nie pozbawiony pewnych ułomności np. liczne literówki (przynajmniej w moim wydaniu) jest mimo wszystko bardzo wnikliwym studium zła. Lektura warta jest zachodu (mimo pewnego zawirowania w rozdziałach: 21-23). Oto jedna z ważniejszych pozycji dotyczących problemu religijnego szaleństwa.

Książkę powinno się mimo wszystko przeczytać przed maturą. To powinien być element wychowania młodzieży – w celu jej ochrony.

Dla mnie wybitne… (9 gwiazdek za problemy rozdziałów: 21-23 oraz literówki i inne drobne błędy - gdyby nie to byłoby 10).

O sektach można pisać różnie, ale sądzę że ta pozycja trafia w sedno problemu.

O sektach można pisać różnie, ale sądzę że ta pozycja trafia w sedno problemu.

Biografia ukazuje świat jak urodziły i wychowały. Jak wyglądała droga jak uciekały z sekty.
Dla zwykłego czytelnika, który ma ogólną można rzecz znikomą wiedzę jak wygląda sekta w środku. Jest to książka ukazująca "błoto" w jakim otaczały się bohaterki. Jak były rozdzielone jakiś czas. Teraz są silnymi, pięknymi kobietami, które nie boją się twardo chodzić po ziemi i spełniać swoje marzenia.

269 użytkowników ma tytuł Córki Dzieci Boga na półkach głównych
53 użytkowników ma tytuł Córki Dzieci Boga na półkach dodatkowych

Żona terrorysty Anna Sundberg
Żona terrorysty
Anna Sundberg Jesper Huor
Kolejna książka, której okładka moim zdaniem jest źle dobrana. Sięgnęłam po nią, licząc na coś dość lekkiego, może lekko dramatycznego, a okazało się, że to historia żony terrorysty, która wiele przeszła. Pokazuje, jak wiele zmienia się w człowieku wraz z wiekiem i że dojrzewając, niektóre sprawy wydają się inne niż kiedyś. Widać w niej dużo szczerości, refleksji i zadawania sobie pytań o przeszłość i przyszłość. Słuchając audiobooka, momentami miałam wrażenie, że słucham powieści, trochę dramatu, trochę lekkiego kryminału. Zaskoczyło mnie, jak skomplikowane miała życie i jak jej świat oraz ludzie, których wybrała ze względu na religię, sprawili, że żyłam w innej rzeczywistości niż ja i moi bliscy. Sądzę, że jest między nami kilkanaście lat różnicy, ale to i tak za mało, by uznać, że żyła w zupełnie innych czasach. Ta książka to dla mnie kolejny przykład, jak ważne są rozmowy z bliskimi i umiejętność komunikacji. Można sądzić, że bohaterka nie żałuje swoich wyborów matrymonialnych i religijnych, co jest istotne w życiu, ale myślę też, że zastanawia się, jak inaczej mogłoby być, gdyby nie wybrała zaborczego mężczyzny, który po krótkim czasie znajomości zmusił ją do noszenia hidżabu. Potem połączył ją z religią i dał przestrzeń do rozwoju, choć sam był upadły. Później było rozstanie i powroty, a potem drugi mąż, bardziej elokwentny, tajemniczy i, jak się okazuje, bardzo rozwinięty zawodowo, lecz poświęcający ludzi na rzecz swojego wyznania. To ciekawa i intrygująca książka, która całkowicie mnie zaskoczyła.
Matimajczyta - awatar Matimajczyta
oceniła na75 miesięcy temu
Nadzieja. 10 lat w ciemności Amanda Berry
Nadzieja. 10 lat w ciemności
Amanda Berry Gina DeJesus
Amanda miała 17 lat kiedy została porwana przez Ariela Castro. Zamknięta w piwnicy, przykuta łańcuchami, wielokrotnie gwałcona, głodzona... Kurde, lekturę skończyłam wczoraj i miałam wrażenie, że kilka godzin wystarczy, aby ułożyć sobie tę historię w głowie... Nie wystarczyło. Zbrodni jakich dopuścił się ten socjopata, który sam siebie nazywał "seksualnym drapieżnikiem" nie można ogarnąć umysłem. Ktoś może mi powiedzieć, że był chorym człowiekiem... może, ale choroby się leczy, te psychiczne także. Nie porywa się kobiet, aby stworzyć z nimi wyimaginowaną rodzinę. Kobiet... bo prócz Amandy Castro więził także dwudziestojednoletnią Michelle a kilka miesięcy później uprowadził Ginę, która miała zaledwie lat czternaście. Wszystkie były bite, maltretowane psychiczne, gwałcone, głodzone. Były tresowane. Przez 10 lat praktycznie nie opuszczały swoich "pokojów". Za toaletę służyło im wiadro... Rodziny zaginionych dziewcząt nigdy nie przestały ich szukać. A uwiezione nigdy nie straciły nadziei. Po 10 latach udało się. Amanda napędzana wiarą, siła i determinacją uratowała nie tylko siebie, Michelle i Ginę, ale przede wszystkim swoją córeczkę... 10 lat. 10 pi**rzonych lat. I co najbardziej szokujące - Amanda w tym czasie urodziła (w dmuchanym, dziecięcym baseniku) córeczkę oraz zapewniła jej w miarę normalne środowisko do rozwoju (to, co doprowadziło mnie do łez to stworzenie klasy, "odprowadzanie" córeczki do "szkoły" i przebieranie się za nauczycielkę, aby Joce miała namiastkę normalności). Wstrząsająca historia opisana przez Amande i Ginę (Michelle zdecydowała się wydać własną wersję historii - "Znajdź mnie"). Nasuwa się ogrom pytań, a najważniejsze z nich to: jak możliwe, że kierowca dziecięcego autobusu przez 10 lat! więził w swoim domu trzy kobiety? Jak możliwe, że sąsiedzi, jego rodzina, znajomi nie rozpoznali niepokojących symptomów choroby psychicznej u Castro? Jak wielką trzeba mieć w sobie siłę, aby przeżyć 10 lat w takim piekle? Przerażające i bardzo ważne świadectwo osób porwanych i uratowanych - nigdy nie traćmy nadziei i na uratowanie i na odnalezienie swoich bliskich. Bardzo polecam, chociaż to bardzo ciężki kaliber.
TylkoSkończęRozdział - awatar TylkoSkończęRozdział
Wyrwana z syryjskiego piekła Meriam Rhaiem
Wyrwana z syryjskiego piekła
Meriam Rhaiem
Meriam i jej mąż, a zarazem najlepszy przyjaciel żyją we Francji. Nadchodzi czas, gdy kobieta zachodzi w ciążę, a jej mąż zaczyna być namawiany przez dżihażystów do przejścia na ich stronę. W końcu ulega, a Meriam zaczyna się go bać. Chce zachować niezależność, na co mąż się nie zgadza. Co gorsza, nawet jego rodzina jest przeciwko kobiecie. Meriam postanawia odejść wraz z malutką córką od męża. Mężczyzna może widywać dziecko na określonych warunkach. Gdy pewnego dnia mocno się spóźnia, kobieta zaczyna się niepokoić. Okazuje się, że był mąż porwał ich dziecko, a Meriam nawet nie wie gdzie jej szukać... Matka jest zrozpaczona, ale wie, że nie może się poddać. Chce za wszelką cenę odnaleźć swoją córkę. Zwraca się z prośbą do władz, mediów, prawników, jednak tylko nieliczni jej pomagają... Co jakiś czas odzywa się były mąż, dzięki czemu kobieta przynajmniej wie, że jej córka jest cała i zdrowa. Niestety, pojawiają się też groźby ze strony ojca dziecka, ale o tym doczytacie sami. Czy islam jest religią wojny? Jak władze reagują na apel obywateli? Co przeżywa matka, która nawet nie ma pojęcia gdzie jest jej dziecko? Przyznam, że ta książka porusza. Ukazuje matczyną determinację, wiarę i siłę. Czytając czułam w sobie złość na obojętność osób, które mogły mieć znaczący wpływ na sprawę. Choć "Wyrwana z syryjskiego piekła" wstrząsa, to jednak spodziewałam się po książce czegoś więcej. Może lepszego stylu pisania? Więcej szczegółów, albo emocji? Jedno natomiast nie podlega wątpliwości: to, co przeżyły kobieta i dziewczynka to naprawdę musiało być piekło, którego nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić...
czy_ba_gram - awatar czy_ba_gram

Cytaty z książki Córki Dzieci Boga