Nowa Fantastyka 410 (11/2016)

Okładka książki Nowa Fantastyka 410 (11/2016) autora Marcin Jamiołkowski, Piotr Mirski, An Owomoyela, Dominica Phetteplace, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Karen Russell, Michał Stonawski, 0867132X
Okładka książki Nowa Fantastyka 410 (11/2016)
Piotr MirskiMichał Stonawski Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Seria: Nowa Fantastyka czasopisma
czasopisma
Nowa Fantastyka
2016-10-25
2016-10-25
0867132X

Kup Nowa Fantastyka 410 (11/2016) w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nowa Fantastyka 410 (11/2016)

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nowa Fantastyka 410 (11/2016)

Opowiadania:

Finalna fantazja - Piotr Mirski
Początkowo zaczyna się ładnie, pisane zgrabnym językiem, zapowiada może nie najoryginalniejszy świat ale ciekawą historię. Niestety od pewnego momentu zaczyna się nieudolna psychoanaliza, elementy przestają mieć sensowny związek by zakończyć się jakimś głupawym wyjaśnieniem. Dodatkowo irytują całe tabuny nawiązań popkulturowych ale bez jakiejkolwiek finezji, gry, ot wyliczanka jeden do jednego. Trafiają się ortografy. Szkoda.
3/10

Cisza - Michał Stonawski
Polska mocarstwowa zdobywa kosmos ale wraży Ruski cwaniakuje. Niby horror, niezbyt udany. Fabuła podporządkowana straszeniu, jednak nie straszy, sama z siebie nie reprezentuje specjalnych walorów. Konstrukcja rzeczywistości z myślą ale niedopracowana. Zakończenie przekombinowane, próbujące na siłę wprowadzać jakiś element nieoznaczoności. Nieudanie. Językowo poprawnie.
4/10

Selfie 2048 - Marcin Jamiołkowski
Ekstrapolacja trendów cywilizacyjnych, zwłaszcza wpływu mediów społecznościowych. Rzeczywistość standardowo przerysowana. Napisane zupełnie w porządku, poza ortografami. Fabuła pretekstowa, bez znaczenia, sednem opowiadania jest kreacja rzeczywistości. Gdyby ten tekst powstał kilkanaście lat temu, gdy np. Dawid Juraszek pisał swoje Obywatelstwo w standardzie, to byłoby coś. Dziś to po prostu przyzwoicie napisany wtórniak jakich wiele.

Projekt Empatia - Dominica Phetteplace
Mogę tu napisać w zasadzie to samo co w przypadku poprzedniego opowiadania. Schemat ten sam. Kreacja rzeczywistości, brak fabuły, media społecznościowe, bla, bla bla. Tyle, że bez ortografów. Chyba, że nie zauważyłem. Przyzwoity przeciętniak.

Dom świętej Łucji dla dziewcząt od wilków - Karen Russell
O tym jak zresocjalizować wilkołaki. Interesujący pomysł, czyta się z lekkim uśmieszkiem. Językowo przyzwoicie, fabuła szczątkowa, jakieś tam, niezbyt wnikliwe, obserwacje społeczne.

Wszystko, co dotknie powietrza - An Owomoyela
Oldskulowe opowiadanie kosmiczne. Odległa planeta, habitat, obcy z którymi trzeba się dogadać, wyalienowany bohater z fobiami. Krótka opowieść z żartobliwym twistem na koniec. Wszystko na miejscu, bez fajerwerków ale rzetelnie.
7/10

Publicystyka:

Niestety Marvel a potem trochę horroru przyzwoicie, poza tym, że rednacz pisząc o obliczach zombie w popkulturze zauważa różne badziewia a omija tak rewelacyjne kino jakim jest Juan de los Muertos. Ale i tak nie jest źle. Haska i Stachowicz przybliżają barona Münchausena. Brakowało mi tu wspomnienia o naszym własnym bohaterze munchausenowskim czyli o Radziwille "panie kochanku".

No i jak zwykle Maciej Parowski. Czytam, że pisze o wpływie na Lema i jego twórczość rzeczywistości okupacji niemieckiej i zagłady Żydów. Fakty do tej pory nieznane wypływają dzięki staraniom badaczy. Myślę sobie, O! nareszcie pisze z sensem ale gdzie tam. Po początkowych akapitach na temat i rzeczywiście wartych lektury, tradycyjnie uderza w nacjonalistyczne i katolskie tony godnych tępego karka z bejsbolem. Standardowo zamyka oczy na rzeczywistość oferując narrację wybierającą "rodzynki" na poparcie tezy. Rzygać się chce.

Felietony bez ekstremów, jak zwykle najprzyjemniej czytało się Orbitowskiego.

Recenzje:

W widełkach średniej długookresowej. Nieustannie zadziwia mnie dobór tytułów. Po co w miesięczniku z ambicjami, recenzje pozycji, które nawet bez czytania można określić konfekcyjna sieczką? Niepojęte. Na plus zaskoczyła mnie recenzja hrorrorowatej planszówki. Fajnie.

Numer raczej słabujący, spokojnie można sobie darować. Niczego wyjątkowego nie stracimy.
5/10

Opowiadania:

Finalna fantazja - Piotr Mirski

Gdzieś w przerwie w pracy towarzyszył mi listopadowy numer NF, cieszyłem się z tego towarzystwa, nawet pomimo tego, że pożerało mi me jakże oczekiwane przerwy. Na spokojnie po lekturze muszę powiedzieć, że z prozy polskiej największe wrażenie zrobił na mnie tekst Michała Stonawskiego, który uważam za swego rodzaju prywatne odkrycie, tym cenniejsze że odbyło się listopadową porą. Z kolei proza zagraniczna zostawiła całkiem spore pole to refleksji na długo po lekturze – „Wszystko, co dotknie powietrza” to fenomenalny tekst, podobnie jak „Projekt empatia”. Zdecydowanie intrygujący numer.

25 użytkowników ma tytuł Nowa Fantastyka 410 (11/2016) na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Nowa Fantastyka 410 (11/2016) na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nowa Fantastyka 410 (11/2016)

Okładka książki Oblicza grozy Sylwia Błach, Robert Cichowlas, Tomasz Czarny, Krzysztof T. Dąbrowski, Łukasz Henel, Karolina Kaczkowska, Dawid Kain, Krzysztof Maciejewski, Graham Masterton, Paweł Mateja, Piotr Mirski, Łukasz Orbitowski, Jacek Piekiełko, Łukasz Radecki, Jacek M. Rostocki, Tomasz Siwiec, Michał Stonawski, Paweł Waśkiewicz
Okładka książki Nagroda im. Janusza A. Zajdla 2014: Antologia utworów nominowanych za rok 2013 Michał Cetnarowski, Anna Kańtoch, Paweł Majka, Piotr Mirski, Marcin Podlewski, Wojciech Szyda
Okładka książki Dziedzictwo Manitou Robert Cichowlas, Krzysztof T. Dąbrowski, Dawid Kain, Rob Kayman, Kazimierz Kyrcz jr, Krzysztof Maciejewski, Graham Masterton, Piotr Mirski, Jacek Piekiełko, Piotr Pocztarek, Łukasz Radecki, Jacek M. Rostocki, Michał Stonawski, Paweł Waśkiewicz, Aleksandra Zielińska
Okładka książki Opowiadania nominowane do Nagrody Zajdla za rok 2013 Michał Cetnarowski, Anna Kańtoch, Paweł Majka, Piotr Mirski, Marcin Podlewski, Wojciech Szyda
Okładka książki Produkt #22 (2/2004) Łukasz Chmielewski, Ryszard Dąbrowski, Maciej Jasiński, Karol Kalinowski, Marek Lachowicz, Bartosz Minkiewicz, Tomasz Minkiewicz, Krzysztof Mirowski, Piotr Mirski, Filip Myszkowski, Michał Śledziński, Clarence Weatherspoon
Okładka książki Produkt #21 (1/2004) Łukasz Chmielewski, Ryszard Dąbrowski, Tomasz Kuczma, Marek Lachowicz, Michał Lasota, Krzysztof Mirowski, Piotr Mirski, Filip Myszkowski, Maciej Simiński, Michał Śledziński, Clarence Weatherspoon, praca zbiorowa

Okładka książki Nowa Fantastyka 400 (01/2016) Rafał Cywicki, Jacek Dukaj, Greg Egan, Ted Kosmatka, Ken Liu, Łukasz Orbitowski, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Brandon Sanderson
Okładka książki Nowa Fantastyka 403 (04/2016) Paweł Dantych, Greg Egan, Mike Gelprin, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Martin L. Shoemaker, Sebastian Wójcik, Wojciech Zembaty
Okładka książki Nowa Fantastyka 412 (01/2017) Przemysław Gul, Justyna Lech, Ken Liu, Piotr Nesterowicz, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Lavie Tidhar
Okładka książki Nowa Fantastyka 399 (12/2015) Anna Kańtoch, Geoffrey A. Landis, Iwona Michałowska, K.J. Parker, Adam Podlewski, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Anna Starobiniec
Okładka książki Fantastyka Wydanie Specjalne 3(52) 2016 Igor Awilczenko, C.S.E. Cooney, Wiesław Gwiazdowski, Jacek Łukawski, Andrzej Miszczak, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Jewgienij Szikow, Julia Zonis
Okładka książki Nowa Fantastyka 401 (02/2016) Grzegorz Janusz, Marta Malinowska, Łukasz Malinowski, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Brandon Sanderson, Anna Starobiniec
Okładka książki Nowa Fantastyka 407 (08/2016) Kelly Link, Marta Malinowska, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Marcin Rusnak, Robert Shearman, Alison Wong

Cytaty z książki Nowa Fantastyka 410 (11/2016)

Dodaj cytat z książki Nowa Fantastyka 410 (11/2016)