ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać1
ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać10
LubimyCzytać18
LubimyCzytać3
¡Olé! Hiszpania dla dociekliwych

- literatura dziecięca
- Świat dla Dociekliwych
- 2016-11-01
- 2016-11-01
Co Hiszpanie jedzą na śniadanie?
Czemu w Sylwestra na wyścigi połykają winogrona, stojąc na jednej nodze?
Który sławny Hiszpan twierdził że 1+1 nie musi równać się 2, a czasem nawet nie powinno?
W jaki sposób muchy przyczyniły się do powstania tapas?
Dlaczego włoskie westerny kręcono w Hiszpanii?
„¡Olé!” odpowie na wszystkie te pytania – i wiele innych. Dzięki tej książce poznacie historię i geografię Hiszpanii i dowiecie się wszystkiego o hiszpańskich fiestach, bitwie pomidorowej i mistrzostwach w drzemaniu. Przeczytacie o tradycyjnych przekąskach i lizakach Chupa Chups. Zwiedzicie Barcelonę z jej falującymi budynkami i magiczną Andaluzję, krainę jak z „Księgi tysiąca i jednej nocy”. Poznacie uwodzicielskiego Don Juana, piękną Carmen i szalonego Don Kichota.
Gotowi?
¡Buen viaje! - szerokiej drogi!
Kup ¡Olé! Hiszpania dla dociekliwych w ulubionej księgarnii
Oceny książki ¡Olé! Hiszpania dla dociekliwych
321 użytkowników ma tytuł ¡Olé! Hiszpania dla dociekliwych na półkach głównych- Przeczytane 166
- Dla dzieci 11
- 2023 4
- 2020 3
- 2025 3
- 2021 3
- Podróżnicze 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce ¡Olé! Hiszpania dla dociekliwych
Podróż do Hiszpanii w towarzystwie tej książki przenosi to doznanie na inny poziom. Zabrałam dla dzieciaków, a bardzo skorzystałam osobiście. Pozwala na uważności w obszarach, które bez tego typu książki pozostałyby niedostępne. Niezmiernie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawie napisana i ładnie zilustrowana. Książka, którą warto wziąć jako towarzyszkę podróży.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka pełna interesujących ciekawostek. Wg mnie cała seria dla dociekliwych jest super. Wpierw wypożyczyliśmy tę książkę z biblioteki a następnie kupiliśmy taką samą do domu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna, inspirująca pigułka wiedzy dla najmłodszych, ale nie tylko. Książka w przystępny sposób opowiada o Hiszpanii, jej miastach, kulturze, świętach, zwyczajach i potrawach. Całość została podzielona na rozdzieły poświęcone konkretnym regionom, nie brakuje tu też ilustracji i mapek. Autorka opowiada czytelnikom także o takich postaciach jak Dali, Gaudi, ale też Carmen czy Don Kichot. Cieniutkie kompendium wiedzy, które sprawdzi się dla dzieci, ale też dla dorosłych jako inspiracja do dalszej lektury.
Świetna, inspirująca pigułka wiedzy dla najmłodszych, ale nie tylko. Książka w przystępny sposób opowiada o Hiszpanii, jej miastach, kulturze, świętach, zwyczajach i potrawach. Całość została podzielona na rozdzieły poświęcone konkretnym regionom, nie brakuje tu też ilustracji i mapek. Autorka opowiada czytelnikom także o takich postaciach jak Dali, Gaudi, ale też Carmen...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótkie, ciekawie napisane rozdziały pełne historii, anegdot i smaczków sprawią, że poznasz kraj od zupełnie innej strony. Dowiesz się, kto wymyślił logo Chupa Chups, jak wyglądały kulisy makaronowych westernów czy jaka jest prawdziwa historia Don Juana. Świetna lektura nie tylko dla dzieci, ale i dorosłych, która może być doskonałym wstępem przed wakacyjną podróżą!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż niedługo wakacje! Każdy co roku czeka na ten okres, wygląda pięknej pogody, słońca i ekscytujących podróży. Jeśli wybieracie się do gorącej Hiszpanii, mam dla Was idealny przewodnik!
Na samym początku lektury znajdziecie ilustrowaną mapę Hiszpanii z zaznaczonymi najważniejszymi miastami i zabytkami wraz z krótkimi odnośnikami. Następnie, przemierzając przez ponad 30 krótkich rozdziałów, zagłębimy się w historię i kulturę tego kraju.
Wiedzieliście na przykład, że to właśnie Hiszpania jest stolicą najbardziej znanych na świecie lizaków (Chupa Chups),a ich logo wymyślił sam Salvador Dali?
Słyszeliście o makaronowych westernach Sergio Leone, które początkowo wyśmiewane, dziś są uważane za arcydzieła?
A może chcielibyście poznać prawdziwą historię Don Juana czy Don Kichota i dowiedzieć jak to się stało, że te postaci są dziś sławne na całym świecie?
To świetnie napisana i pasjonująca lektura, druga z serii "Świat dla Dociekliwych", którą miałam przyjemność czytać (i z pewnością nie ostatnia!). Wspaniale oddaje klimat i kulturę opisywanego kraju, jest zabawna, błyskotliwa i bardzo przyjemna w odbiorze. Krótkie rozdziały czyta się szybko, a oryginalne ilustracje dodają im smaku i uroku.
To lektura nie tylko dla dzieci, ale i dla rodziców, która stanowi idealny wstęp przed podróżą. Polecam!❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Olé! Hiszpania dla dociekliwych" to książka, która już w domowych pieleszach sprawi, że poczujecie żar słońca na skórze, słony smak wody i zapach paelli 😍
Na samym początku lektury...
Na pewno przedstawia najważniejsze kwestie Hiszpanii, ładne ilustracje, ale w porównaniu do wydania o Japonii - mnie pokrywająca to ogólnie lektura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJaka to była świetna książka i dla młodszych, i dla starszych!
Bardzo polubiłam charakterystyczny styl ilustracji oraz krótkie, ale treściwe rozdziały.
"¡Olé! Hiszpania dla dociekliwych" może być idealną opcją na początek dla kogoś, kogo chcielibyśmy zainteresować tym cudownym krajem. Może ona stanowić takie wprowadzenie do poszerzania swojej wiedzy na temat tego europejskiego państwa.
Jaka to była świetna książka i dla młodszych, i dla starszych!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako wielbicielka Hiszpanii uwielbiam sięgać po tego typu pozycje, bo zawsze dowiaduję się z nich czegoś nowego.
💃
Wszystkie książki, które do tej pory czytałam z serii "Świat dla dociekliwych",
posiadają przepiękne ilustracje, przedstawiające daną nowinkę czy też
ciekawostkę, co upraszcza nam zagłębienie się w lekturę. Każdy rozdział
coś za sobą niesie. Ciekawostki są bardzo prosto przekazane, by każdy czytelnik
niezależnie od wieku, mógł poznać naszą wspaniałą Hiszpanię i jej mocno
zadziwiające tradycje.
Świetnym dodatkiem na koniec są łatwe i proste
Hiszpańskie przepisy, które wprowadzają nas w tamtejszą kuchnię.
💃
Nie ma słów, by opisać jak dobrze, przy tej książce się bawiłam! Po prostu
kocham tę serię!
Ciekawostki, przez które ledwo co trzymałam się na fotelu,
były zdumiewające i zaskakujące!
Czy wiedzieliście, że w Hiszpanii są
mistrzostwa w drzemaniu?
Albo, że w Sylwestra w Polsce puszczamy
fajerwerki, a w Hiszpanii cisza jak makiem zasiał? Wszystko dlatego, iż wszyscy zajadają się winogronem w dodatku na jednej nodze!
🐂
Wiedzieliście?
Ja nie!
💃
Uwielbiam Hiszpanie! Jakoś dużo o niej nie wiedziałam, aż do momentu
przeczytania tej pozycji! Teraz czuję, że warto zagłębiać się w kulturę tego
kraju, ponieważ jest on ciekawy i na pewno ma jeszcze wiele tajemnic! Jeśli
szukacie czegoś niebanalnego, ale i na urozmaicenie czasu to ta pozycja jest
idealna! Trzymajcie się mocno! Que tenga un lindo día! (Miłego dnia!)
💃
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszystkie książki, które do tej pory czytałam z serii "Świat dla dociekliwych",
posiadają przepiękne ilustracje, przedstawiające daną nowinkę czy też
ciekawostkę, co upraszcza nam zagłębienie się w lekturę. Każdy rozdział
coś za sobą niesie. Ciekawostki są bardzo prosto przekazane, by każdy czytelnik
niezależnie od wieku, mógł poznać naszą wspaniałą Hiszpanię i jej...
Gdzie leży pępek Hiszpanii?
W jakim rytmie w Andaluzji klaszczą ręce i tupią nogi?
Skąd przybyły słynne azuelejos, które zdobią andaluzyjskie ściany, podłogi, ławki, fontanny?
Jak F. Goya chciał oszukać inkwizycję i malował Maje?
Jak smakuje czekolada bekonowa czy spaghetti z wina w kuchni molekularnej katalończyka Ferrana Adrii?
To wszystko i wiele więcej serwuje autorka, sprytnie odkrywając ukryte za nimi historie, zachęca do poznawania miejsc, ludzi, kultury, historii, geografii. Jest wspaniała!
Gdzie leży pępek Hiszpanii?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW jakim rytmie w Andaluzji klaszczą ręce i tupią nogi?
Jak F. Goya chciał oszukać inkwizycję i malował Maje?
To wszystko i wiele więcej serwuje...