Batman: Ostateczna rozgrywka

Okładka książki Batman: Ostateczna rozgrywka autora Greg Capullo, Danny Miki, Scott Snyder, 9788328118348
Okładka książki Batman: Ostateczna rozgrywka
Scott SnyderGreg Capullo Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Batman The New 52 (tom 7) Seria: Nowe DC Comics! komiksy
komiksy
Batman The New 52 (tom 7)
Nowe DC Comics!
Batman: Endgame
2016-12-07
2016-12-07

Kup Batman: Ostateczna rozgrywka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Batman: Ostateczna rozgrywka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Batman: Ostateczna rozgrywka

Niestety w komiksie superbohaterskim ciężko mi doszukać się czegoś dla siebie.

Niestety w komiksie superbohaterskim ciężko mi doszukać się czegoś dla siebie.

Komiks jest zbyt rozbuchany, przez co nie czuć niepokoju i zaszczucia. Miernie wypada też potyczka Batmana z z Ligą Sprawiedliwości, która została ukazana bardzo skrótowo. Dodatkowo komiks bywa chwilami przegadany, a akcją mocno skacze. Mimo wszystko dobre rysunki i wątek długowieczności, sprawiają, że nie żałuję lektury.

Wydawać się mogło, że po historii „Śmierć rodziny” postać Jokera zostanie odsunięta na boczny tor. Jednakże już sama okładka omawianego tomu zdradza, że złoczyńca ten po raz kolejny namiesza w życiu Batmana. Czy tym razem uda się tchnąć coś nowego w ponowne starcie tych dwóch przeciwników?

Batman zostaje zaatakowany przez członków Ligi Sprawiedliwości, którzy zdają się kontrolowani przez Jokera. Wkrótce w Gotham pojawia się coraz więcej osób pod wpływem zmienionej toksyny śmiechu. Rozpoczyna się poszukiwanie zabójczego klauna.

Niestety fabularnie jest to trochę powtórka ze wspominanej „Śmierci rodziny”. Joker po raz kolejny atakuje Batmana, wykorzystująca przy tym wiedzę o jego powiązaniach z Brucem Wayne'em. Znowu zastosowane zostają teatralne i szokujące dekoracje, by pognębić superbohatera. Nowością jest tutaj skala całego przedsięwzięcia, bo szaleniec wykorzystuje całe miasto jako swój osobisty plac zabaw. Jednakże kiedy przyjrzy się pomysłowi na zarazę, to łatwo można dostrzec, że jest to lekko zmieniony motyw żywych trupów, których hordy atakują niezarażone postaci.

Dosyć kontrowersyjne są pewne zmiany jeśli chodzi o postać Jokera. Po pierwsze jego powrót jest moim zdaniem dosyć kiczowaty i psuje dobrze zapowiadającą się postać drugoplanową. Nie do końca podobało mi się jak w pewnym sensie wzbogacono go o lekko nadnaturalne zdolności przy użyciu artefaktu znikąd. Dobrze jednak, że udało się tu wprowadzić pewne ograniczenia i nie jest to rozwiązanie każdego problemu. Jestem za to bardzo zaniepokojony powiązaniem Jokera z odległą przeszłością Gotham. Ostatecznie pozostaje to niedopowiedziane, ale boję się, że zaowocuje to równie niedorzecznym pomysłem jak miniseria „The Return of Bruce Wayne”.

Scenarzysta nie zapomina tu też, że Gotham to nie tylko Batman i Joker. Poza całą Batrodziną pojawiają się również wrogowie Batmana. Szczególnie ucieszył powrót pewnych postaci, których obawiałem się, że już nie zobaczę w serii. Dosyć ciekawą rolę mają klasyczni przeciwnicy Człowieka-Nietoperza, chociaż nie udaje się w pełni ukazać ich wszystkich zdolności. Nie należy też zapomnieć o występie Ligi Sprawiedliwości, który przynajmniej częściowo łata dziurę fabularną w postaci braku interwencji innych superbohaterów.

Greg Capullo wchodzi tutaj na prawdziwe wyżyny jeśli chodzi o ukazanie scen akcji. Poszczególne sceny walki są bardzo dynamiczne i są naprawdę bardzo spektakularne. W pamięć zapadają też kadry ukazujące miasto pod kontrolą Jokera, gdzie zarażeni mieszkańcy wiwatują piekielnej paradzie. Trochę szkoda, że zrezygnowano z nowego niepokojącego wyglądu Jokera znanego ze „Śmierci rodziny”, ale tutaj z kolei wraz z rozwojem akcji demoniczny klaun jest coraz bardziej okaleczony i pod koniec wygląda bardzo makabrycznie.

Podsumowując, komiks wykorzystuje sprawdzone metody, by opowiedzieć wciągającą i dobrze narysowaną historię, która może w paru miejscach autentycznie poruszyć. Udało się przy tym uniknąć rozdmuchania całej opowieści na epopeję obejmującą inne serie. Plus też, że w odróżnieniu od „Śmierci rodziny” tutaj są dosyć poważne konsekwencje całego wydarzenia.

220 użytkowników ma tytuł Batman: Ostateczna rozgrywka na półkach głównych
112 użytkowników ma tytuł Batman: Ostateczna rozgrywka na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Batman: Ostateczna rozgrywka

Okładka książki Haunt Greg Capullo, Jonathan Glapion, Robert Kirkman, Todd McFarlane, Ryan Ottley
Okładka książki Marvel/DC: Deadpool/Batman Greg Capullo, Joe Caramagna, Clayton Cowles, Rachel Dodson, Terry Dodson, Gurihiru Studios, Adam Kubert, Frank Miller, Alex Sinclair, Kevin Smith, Kelly Thompson, Tim Townsend, Zeb Wells, Chip Zdarsky
Okładka książki X-Men. Punkty zwrotne. Śmiertelne przyciągania Greg Capullo, Peter David, Jan Duursema, Larry Hama, Andy Kubert, Scott Lobdell, Fabian Nicieza, Brandon Peterson, Joe Quesada, John Romita Jr.
Okładka książki Violator: The 1994 Collection Greg Capullo, Alan Moore, Bart Whitman Sears
Violator: The 1994 Collection Greg Capullo, Alan Moore, Bart Whitman Sears
Okładka książki X-Men. Punkty zwrotne. Pieśń egzekutora Greg Capullo, Peter David, Andy Kubert, Jae Lee, Scott Lobdell, Fabian Nicieza, Brandon Peterson, Larry Stroman
Okładka książki Batman Noir. Trybunał Sów Rafael Albuqerque, Greg Capullo, Scott Snyder, James Tynion IV
Okładka książki Spawn Compendium Volume 6 Greg Capullo, Clayton Crain, Paul Jenkins, Szymon Kudrański, Erik Larsen, Todd McFarlane, Jonboy Meyers, Jerome Opeña, Scott Snyder, praca zbiorowa
Greg Capullo
Greg Capullo
amerykański twórca komiksów.

Okładka książki Batman: Hush - Część 1 Jim Lee, Jeph Loeb
Batman: Hush - Część 1 Jim Lee, Jeph Loeb
Okładka książki Gotham Central: W obłąkanym rytmie Jason Shawn Alexander, Ed Brubaker, Stefano Gaudiano, Michael Lark, Greg Rucka
Okładka książki Batman: Rok zerowy - Mroczne miasto Greg Capullo, Scott Snyder
Batman: Rok zerowy - Mroczne miasto Greg Capullo, Scott Snyder
Okładka książki The Superior Spider-Man: Superior Venom Christos Gage, Humberto Ramos, Javier Rodriguez, Dan Slott
Okładka książki Batman: Rok zerowy – Tajemnicze miasto Rafael Albuquerque, Greg Capullo, Scott Snyder, James Tynion IV
Okładka książki Kryzys tożsamości Michael Bair, Brad Meltzer, Rags Morales, Alex Sinclair
Kryzys tożsamości Michael Bair, Brad Meltzer, Rags Morales, Alex Sinclair
Okładka książki The Superior Spider-Man: Zło konieczne Giuseppe Camuncoli, Edgar Delgado, John Dell, Antonio Fabela, Dan Slott, Ryan Stegman

Cytaty z książki Batman: Ostateczna rozgrywka