Tajemnica Kolumba

- 2013-07-03
- 2013-01-01
- Adam Olesiejuk
- Adam Olesiejuk
Nagrodzony Pulitzerem dziennikarz śledczy Tom Sagan pisał niegdyś bezkompromisowe reportaże z najniebezpieczniejszych miejsc na świecie. Gdy jego kontrowersyjny raport z targanego wojną regionu został zdemaskowany jako oszustwo, zawodowa reputacja Toma legła w gruzach. Dziś żyje jak na wygnaniu, dręczony przez złe decyzje z dawnych lat i szokującą prawdę, której nie jest w stanie udowodnić – że przyczyną jego upadku był sabotaż dokonany przez nieznanych wrogów. Zanim jednak Sagan zdąży zakończyć swoje cierpienia jednym pociągnięciem za spust, do jego drzwi zapuka tajemniczy człowiek, którego nietypowej prośby dziennikarz nie będzie mógł zignorować.
Zachariasz Simon ma wygląd uczonego, duszę łotra i wiarę fanatyka. Ma także w rękach córkę Toma Sagana. Simon za wszelka cenę pragnie posiąść klucz do rozwiązania liczącej sobie pięćset lat tajemnicy oraz skarb mogący wywołać polityczną eksplozję i zatrząść całym współczesnym światem. A wskazówek może mu dostarczyć jedynie Tom Sagan…
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Komentatorzy. Ludzie żyjący z wytykania innym błędów. Cokolwiek się działo, zawsze mieli o wszystkim własne zdanie, najczęściej złe.
Przepis Berrego na powieść ? Wybierasz znaną z historii postać , do jej wyczynu lub osiągnięć wymyśla się historię , która na pierwszy rzut oka wydaje się możliwa .... Potem skok w czasie do naszych czasów i bohaterowie mają co robić . Początki autora były dość toporne , ale co tu ukrywać z każdą kolejną powieścią idzie mu coraz lepiej . Tajemnica Kolumba dla mnie naprawdę jest świetna i nie żałuję , że sięgnąłem po tego autora . Historia zmyślona , ale możliwa . Dla mnie świetna zabawa .
więcej Pokaż mimo toNieprzyswajalne
Nieprzyswajalne
Pokaż mimo toSpodziewałem się czegoś więcej, a wyszło całkiem sprawne wchodzenie w koleiny po innych.
Pokaż mimo toTakie standardowe a'la "Skarb narodów" śmiertelnie nudne i udziwnione.
Takie standardowe a'la "Skarb narodów" śmiertelnie nudne i udziwnione.
Pokaż mimo toPrzesłuchana jako audiobook. Sięgając po ta książkę miałem nadzieję dowiedzieć się czegoś więcej, a książka okazała się przygodówką osadzoną w dzisiejszych czasach. Kolumb jako Żyd. Tej teorii nie znałem. Nie specjalnie polecam
Pokaż mimo toBardzo fajna "przygodowka". Wartka akcja, trochę historii. Troche jaknu Dana Browna.
Pokaż mimo toPierwsza i ostatnia tego autora. Przypomina sklejenie "Zycia na gorąco" (kto pamięta) i "Klanu" albo Cliva Cusslera i Dana Browna. Stek niedorzeczności i na siłę kreowana akcja. Szkoda czasu.
Pokaż mimo toSięgnąłem po książkę, ponieważ myślałem, że to biografia. Z autorem spotykam pierwszy raz i na pewno nie ostatni.
Książki słuchałem tak długo ze względu na ciężki czas w jakim zacząłem ją czytać- początek sesji.
Ciekawie zarysowane postacie, ciekawe rozwinięcie wątku, zagadkowość postępowania głównych antybohaterów - jest to coś za co mogę polecić tę książkę.
więcej Pokaż mimo toOd książki oczekiwałem, kiedy już domyśliłem się, że to nie biografia: pomieszania historii z wątkiem nowoczesnym i ciekawymi postaciami. Autor sprostał wymaganiom.
Absurdalna fabuła, to najmniejsza słabość tej książki. Całość narracji odnośnie uciemiężonych narodów jest skrajnie schematyczna i do bólu politycznie poprawna. Jeżeli ktoś chce poznać plany eksterminacji Żydów oraz ich odwetu, powinien przeczytać Pierwszą Księgę Machabejską rozdziały od 1 do (przynajmniej) 5. Całość przesycona jojczeniem nad losem dziennikarza, rdzennych i napływowych mieszkańców Jamajki, Żydów, a wszystkiemu jest winna inkwizycja. Trochę upraszczam, ale książka mnie zirytowała...
więcej Pokaż mimo toGłówna bohaterka pomimo swojej wiedzy jest kretynką a jej ojciec wszystko wiedzącym i znającym każde miasto globtroterem.
Akcja jak u Browna, choć z trochę mniejszą presją czasu.
Brak wzmianki jakim językiem porozumiewali się bohaterowie będąc w Czechach.
Pokaż mimo toAkcja jak u Browna, choć z trochę mniejszą presją czasu.
Brak wzmianki jakim językiem porozumiewali się bohaterowie będąc w Czechach.