Wielbłądzica baletnica i inne bajki

Okładka książki Wielbłądzica baletnica i inne bajki autora Arnold Lobel, 9788308062333
Okładka książki Wielbłądzica baletnica i inne bajki
Arnold Lobel Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie literatura dziecięca
literatura dziecięca
Fables
2016-11-10
2016-11-10
Wojciech Mann

Kup Wielbłądzica baletnica i inne bajki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wielbłądzica baletnica i inne bajki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wielbłądzica baletnica i inne bajki

O ile książki o przygodach Żabka i Ropucha naprawdę mnie i mojego małego czytelnika urzekły, to do tych bajek do ostatniej strony nie zdołałam się przekonać. Niektóre z historyjek opowiedzianych przez autora potrafią być śmieszne lub intrygujące, lecz po nich następuje swoisty morał lub motto, czasami tak odległe od tematu opowieści, że pozostaje tylko wysoko unieść brwi ze zdziwienia. Nie mówiąc już o tym, że z tymi złotymi myślami niejednokrotnie się nie zgadzałam. Podsumowując – nie przekonała mnie ta książka i z ulgą ją odłożyłam.

Książka jest zbiorem kilkunastu krótkich, jednostronicowych historyjek, których bohaterami są zwierzęta. Każda opowieść jest zakończona wyodrębnioną, często dowcipną puentą (moja ulubiona to: "Z pewnością istnieje coś takiego jak nadmiar porządku"). Mniej mnie ta książka zachwyciła niż seria o Żabku i Ropuchu, ale myślę, że może przypaść do gustu wielu przedszkolakom i najmłodszym uczniom.

65 użytkowników ma tytuł Wielbłądzica baletnica i inne bajki na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Wielbłądzica baletnica i inne bajki na półkach dodatkowych

Arnold Lobel
Arnold Lobel
Amerykański pisarz, autor tekstów i ilustracji do prawie stu książek dla dzieci. Do jego najpopularniejszych serii należą Żabek i Ropuch (Frog and Toad) oraz Mysie bajeczki (Mouse Tales) i Mysie przysmaki (Mouse Soup),które niebawem ukażą się nakładem WL. Jest laureatem Medalu Randolpha Caldecotta – za najlepszą książkę ilustrowaną roku (Fables, 1981). W finale nagrody Randolpha Caldecotta znalazły się również jego tomy Żabek i Ropuch. Przyjaźń i Hildilid’s Night. Na podstawie serii o Żabku i Ropuchu powstał musical A Year with Frog and Toad, wystawiony na Broadwayu w 2003 roku.

Złota klatka czyli Prawdziwa historia księżniczki czystej krwi Anna Castagnoli
Złota klatka czyli Prawdziwa historia księżniczki czystej krwi
Anna Castagnoli Carll Cneut
Gdy książka wabi okładką, formatu nie daje się nie zauważyć, a matka zaprasza do wspólnego czytania, to nawet nastolatka nie umie odmówić :-) Taka jest "Złota klatka" wydawnictwa Dwie Siostry. Pełny tytuł brzmi: "Złota klatka, czyli prawdziwa historia księżniczki czystej krwi" (tekst: Anna Castagnoli, ilustracje: Carll Cneut). Siadłyśmy więc z córką blisko siebie i przewracałyśmy kolejne strony książki. Czytałam głośno. Czasem przerywałam, bo... zagapiałam się. Jak sroka w gnat. Nawet tematycznie, bo ilustracje, które tak przyciągają wzrok, pełne są ptaków! Intrygująca kolorystyczna kompozycja! Feeria piór, dziobów, ogonów, oczu. Ptaki są piękne! Ludzie są dziwni! Najdziwniejsze mają kolana... Ptaki są piękne! Piękne! Główna bohaterka - brzydka! A jej brzydota wewnętrzna jest jeszcze większa. Walentyna - córka cesarza i księżniczka czystej krwi jest potworem! Gdy zwykłe dziecko tupie nogą, kaprysi, złości się, ma zachcianki i fanaberie, mówimy, że jest rozpieszczone, rozwydrzone, źle wychowane i próbujemy przywołać do porządku ;-) Gdy żądania księżniczki Walentyny nie zostają spełnione - lecą głowy! Dosłownie! (Na ilustracjach znajdziecie czaszki.) "Złota klatka" to baśń o nienasyceniu i niecierpliwości. Może dlatego kończy się lekcją cierpliwości? A może wcale się tak nie kończy? Autorka zostawia czytelnikowi wybór zakończenia. https://bajdocja.blogspot.com/2018/01/zota-klatka.html
Buba Bajdocja - awatar Buba Bajdocja
oceniła na87 lat temu
Lubię Leosia Pija Lindenbaum
Lubię Leosia
Pija Lindenbaum
Zawsze uważałam, że fabułę zdecydowanej większości książek dla dzieci łatwo dorosłemu przewidzieć, gdyż opierają się one na starych jak świat schematach. Dobro zawsze zwycięża, a czary charakter musi pożałować swoich karygodnych czynów, a najlepiej jeszcze odkręcić swoje występki. To budujące, z morałem i uczące młodych ludzi zasad, jakimi powinni się w życiu kierować. A książki dla najmłodszych to już w ogóle żadne wyzwanie dla wyobraźni rodzica. Wystarczy spojrzeć na okładkę, czasem wesprzeć się dodatkowo opisem i już od pierwszej strony wiemy, co spotka nas na ostatniej. Tak sądziłam do tej pory. A potem sięgnęłam z córką po „Lubię Leosia” i jeszcze długo po odłożeniu publikacji na półkę nie mogłam przestać się śmiać. W pozytywnym sensie. Ta niepozorna książeczka liczy dosłownie kilka zdań. Na każdej stronie Marcel wymienia, co lubi u swojego kolegi – Leosia. Wyznaje też, że nie lubi tego trzeciego chłopca, który przychodzi do piaskownicy. Zazdrość to w końcu bardzo powszechne zjawisko, także wśród dzieci, a już zazdrość o przyjaciela to rzecz szczególna. Sądziłam, że właśnie o tym będzie książka. I owszem, była, ale miała też bonus w postaci takiego zakończenia, że choćbym myślała latami, nie wymyśliłabym tego lepiej, zabawniej, bardziej życiowo. Pokazałam „Lubię Leosia” mężowi, ma podobne odczucia. Nie zdradzę oczywiście, co takiego się wydarzyło, ale myślę, że zasiałam w was ziarno ciekawości. Książeczka ma grubą oprawę i miłe dla oka, kolorowe ilustracje. Jak wspominałam, tekstu nie jest dużo – jedno zdanie, kilka prostych słów na każdej stronie, ale za to napisanych dużą, czytelną czcionką, dzięki czemu w późniejszym wieku spokojnie można ją wykorzystać do nauki czytania. Element humorystyczny w postaci zakończenia na pewno zainteresuje starsze dzieciaki i zachęci je do samodzielnej lektury. Polecam, zdecydowanie. Rzadko bywam zaskoczona książkami dla dzieci. Tej jednak udało się mnie zaskoczyć i to porządnie. zaczytana.com.pl
Netula_CK - awatar Netula_CK
O dzieciach, które kochają książki Peter Carnavas
O dzieciach, które kochają książki
Peter Carnavas
Przecudna minimalistyczna opowieść o niesamowitym potencjale, jaki może nieść za sobą książka. Głównym bohaterem jest wieloosobowy zespół - czteroosobowa rodzina. W skład ,której wchodzi mama, tata, synek Antek i córeczka Lusia. Jest też kolejny członek tej rodzinnej załogi pręgowany kotek oraz kurka i kogucik ,który pełni rolę budzika domowego. Rodzina jest biedna, nie posiada nawet zwykłego mieszkania ,że nie wspomnę o telewizorze czy samochodzie. Mieszkają w przyczepie samochodowej z kilkoma uszkodzonymi meblami, a jedynym środkiem lokomocji jest dla nich rower z przyczepką ,własnej roboty. Jedyną rzeczą ,którą mają na własność ,są hurtowe wprost ilości książek. Piętrzą się one, aż niemalże pod sam sufit miejsca zamieszkania. Służą już nie tylko do czytania ale np. do podtrzymania stolika w pionie, gdy ten ostatni ma jedną ułamaną nogę. Rodzina uwielbia czytanie i wolny czas spędza siedząc na stosie książek ,zatapiając się w lekturze. Przychodzi dzień, że książki wypełniają już całą przyczepę po sufit i trzeba samemu się ewakuować ,albo pozbyć się książek. Książki opuszczają dom rodzinny Antka i Lusi ,odwiezione na małej przyczepce rowerowej, pewnie kilkukrotnym kursem, do punktu skupu. Co się dzieje po opustoszeniu ich ,,mieszkania''? Czy wszystko jest jak zwykle? Opróżniona przestrzeń nie robi nic dobrego dla tej kochającej się rodziny. Powoli wszyscy zaczynają się od siebie oddalać. Co się zdarzy ,jak Lusia przyniesie pierwszą książkę z biblioteki do pustego domu? Czy rodzina wróci do siebie sprzed czasów ,,książkowego kataklizmu''? Czy jeszcze można wszystko naprawić? Przeczytajcie kochani tą cudowną opowiastkę ,korzystając z niemniej prześlicznych ilustracji. Książeczka stanowi bowiem także picture book. Piękne opowiadanie jest rozkoszą dla duszy , niosącym przesłanie ,że nie trzeba dużo posiadać ,aby rodzina mogła się kochać wzajemnie i rozumieć oraz to ,że książki scalają rodzinę. Myślę, że autorowi chodziło jeszcze o to ,że nie tylko same książki czytane przez wszystkich oddzielnie, ale wielkie wspólne czytanie robi wiele dobrego. I takiej rodziny nie jest w stanie nic rozdzielić, żadne przeciwności. Tak krótka, ale poruszająca książka pozostanie w pamięci na długo, długo...
Anka - awatar Anka
oceniła na103 lata temu

Cytaty z książki Wielbłądzica baletnica i inne bajki

Dodaj cytat z książki Wielbłądzica baletnica i inne bajki