W cieniu magnolii

- 2006-01-01
- 2006-01-01
- 8373198970
- Elżbieta Komarnicka
Laura i Paco przyjaźnili się od dziecka i kochali miłością niewypowiedzianą, nigdy nie będąc razem. Oboje jakoś ułożyli sobie życie osobno: ona wyjechała do Madrytu, gdzie prędko wyszła za mąż, on został w rodzinnym mieście. Po latach spotkali się, gdy ona odziedziczyła dom rodzinny.
Kontynuacja książki "Jedno drzewo, jedno pożegnanie" - akcja dzieje się wiele lat później, narratorem jest tym razem Paco.
Kup W cieniu magnolii w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki W cieniu magnolii
188 użytkowników ma tytuł W cieniu magnolii na półkach głównych- Przeczytane 108
- Literatura iberoamerykańska 3
- Salsa 2
- Literatura hiszpańska 2
- Literatura piękna 1
- Literatura piękna 1
Tagi i tematy do książki W cieniu magnolii
Cytaty z książki W cieniu magnolii
Są drogi, z których nie ma odwrotu. Tylko jeśli bardzo wcześnie zdasz sobie sprawę ze swojej pomyłki, możesz jeszcze naprawić błąd i zawróci...
RozwińNie wiem, czy ta potrzeba rozmowy z tobą, to pragnienie bycia obok ciebie, czy to właśnie nazywasz zakochaniem? Wiem natomiast, że ty jesteś...
Rozwiń dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce W cieniu magnolii
Dawna miłość powraca w formie melancholii, by rozliczyć się ze swoją przeszłością. Mimo, że ludzie odeszli, drogi się rozeszły to uczucie zostało. Czytelnik jest naocznym świadkiem intymnych wspomnień głównych kochanków.
Język poetycki, bardzo dużo rozważań na tematy egzystencjalne, ponadczasowe.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozycja jest próbą wyjaśnienia miłości, jako uczucia, a także trudną formą rozliczenia się z przeszłością.
Język poetycki, bardzo dużo rozważań na tematy...
W trakcie czytania „W cieniu magnolii” okazuje się, że to co opowiedziała nam Laura w „Jednym drzewie” to jedynie wierzchołek góry lodowej. W tej książce poznajemy relacje kobiety i jej pierwszej miłości - Paco z perspektywy mężczyzny. Zdumiewające jak ten sam związek może wydawać się zupełnie inny w zależności od tego w czyjej głowie aktualnie siedzimy. W „Magnolii” dodatkowo poznajemy więcej szczegółów na temat dzieciństwa, zarówno Laury, jak i Paco i zachwyciło mnie to jak pogłębioną umiejętnością analizy relacji i uczuć obdarzyła autorka naszego narratora. (
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo niesamowite jak różnie może wyglądać ta sama historia w zależności od tego, komu oddamy głos. Przyznam szczerze, że początek był podszyty dla mnie lekkim rozczarowaniem i dopiero druga połowa książki złapała mnie za serducho. Mam szczerą nadzieję, że nie jest to moje ostatnie spotkanie z tą autorką.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to" ... niektóre uczucia przezywa się w pełni tylko wtedy, kiedy ubiera się je w słowa." Uważam, ze to było powodem rozmowy Paco z pisarką. Bohater pragnie jeszcze raz a może i po raz pierwszy przeżyć miłość swojego życia.
" Moja miłość do Ciebie składa się tylko z pragnień i słów."
Opowieść piękna. Dużo lepsza niż ta opowiedziana przez Laurę. Głębokie spojrzenie mężczyzny na miłość. Zastanawiam się czy nie za głębokie. Czy mężczyzna zdolny jest do tak wielkich słów i do tak przenikliwych i drobiazgowych refleksji?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to" Moja miłość do Ciebie składa się tylko z pragnień i słów."
Ta książka, to historia mężczyzny, który dzięki zainteresowaniu, jakie jego losom okazała pisarka, ma szansę przetrawić i przeanalizować całe swoje 60-letnie życie, by na nowo i w zupełnie innym świetle znaleźć odpowiedź dla pytań dotyczących miłości, wierności, nauki i przeznaczenia. Paco, bo tak miał na imię główny bohater, mimo ułożonego życia, które wiódł wraz z żoną, i sukcesu, jaki odniósł na polu architektury, nie przestał tęsknić za swą jedyną miłością Laurą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszystkie książki Pani Mayoral czyta mi się wyśmiecie. Jest to opowieść o przyjaźni między kobietami balansująca na granicy z miłością, o wzajemnym odkrywaniu świata, rywalizacji ale i akceptacji różnic. Polecam szczególnie kobietom!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaskakująco głębokie i refleksyjne spojrzenie mężczyzny na związek niemożliwy. Dobrze rozumie i siebie, i kobietę, nie oszukuje się tak, jak ona.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO niebo empatii lepsza książka niż jej "pierwsza część", gdzie głos miała kobieta.