ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać7
Gdzie przykazań brak dziesięciu

- Joe Alex (tom 6)
- 2005-01-01
- 2005-01-01
Joe Alex to doskonałe, detektywistyczne wcielenie znanego autora Macieja Słomczyńskiego (1922-1988). Alex, pisarz i detektyw, z pasją rozwiązuje zagadki kryminalne stając się postrachem przestępców i sprzymierzeńców Scotland Yardu. Prawdziwe wyzwanie dla Czytelnika! Nakłady kryminałów Słomczyńskiego osiągnęły kilka milionów egzemplarzy i wciąż cieszą się wielkim powodzeniem wśród miłośników kryminalnych zagadek.
Kup Gdzie przykazań brak dziesięciu w ulubionej księgarnii
Gdzie przykazań brak dziesięciu
Początek książki – totalna masakra. Nie wiem, jakim cudem ego Joe Alexa pomieściło się na kartkach powieści. Słomczyński niebezpiecznie ocierał się w tym przypadku o grafomanię, bo ja naprawdę miałam wątpliwości, czy megalomania i snobizm jego bohatera to jeszcze puszczenia oka do czytelnika czy już kiczowaty pomysł na pokazanie „wielkości” detektywa . Naprawdę głęboko współczułam przyjaciołom Alexa obcowania z nim, choć sami prowokowali bezsensowne przepychanki słowne, zamiast przejść do meritum. W początkowych rozdziałach Joe Alex po prostu prosił się o fangę w nos. Może jakby się zalał krwią, to ciśnienie by trochę spadło i dupościsk by zelżał. Na całe szczęście w momencie przeniesienia akcji powieści do Mandalay House autor porzuca irytujący ton i serwuje czytelnikom bardzo przyzwoitą intrygę z ciekawymi postaciami i interesującymi wątkami pobocznymi. A ponieważ nie wszystko toczy się po myśli dzielnego detektywa, szybciutko uchodzi z niego powietrze i okazuje się, że pod płaszczykiem bufona ukryty jest cipciuś-bajduś, którego na szczęście ratuje „żelazna logika”. Sama końcówka zakończenia przyprawia o mdłości, natomiast wyjaśnienie zagadki jest satysfakcjonujące. Mimo ciężkiego początku i mdłego epilogu jestem zadowolona z lektury, choć nie polecam „Gdzie przykazań brak dziesięciu” na pierwsze spotkanie z Joe Alexem.
Oceny książki Gdzie przykazań brak dziesięciu
1594 użytkowników ma tytuł Gdzie przykazań brak dziesięciu na półkach głównych- Przeczytane 1 331
- Kryminały 22
- Kryminał 21
- 2011 8
- Audiobooki 7
- Joe Alex 6

Cytaty z książki Gdzie przykazań brak dziesięciu
Widocznie dobry Bóg zadbał o to, żebyś nie był wszechstronnie bezbłędny.
Widocznie dobry Bóg zadbał o to, żebyś nie był wszechstronnie bezbłędny.
Jutro może być równie odległe jak wieczność. Albo równie bliskie.
Jutro może być równie odległe jak wieczność. Albo równie bliskie.
Nie ma nic bardziej upiornego niż korty tenisowe po zachodzie słońca.
Nie ma nic bardziej upiornego niż korty tenisowe po zachodzie słońca.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gdzie przykazań brak dziesięciu
Dla fanów Agathy Christie książki Joe Alexa będą idealnym wyborem.
🤫Karolina Beacon zwraca się do Joe Alexa o pomoc. Jej daleki krewny, generał Sommerwill, zaczyna dostawać niepokojące listy z pogróżkami. Z obawy, że może mu grozić śmiertelne niebezpieczeństwo razem wyruszają do niego z wizytą, żeby dowiedzieć się, o co właściwie chodzi. Na miejscu szybko wychodzi na jaw, że sprawa jest poważniejsza, niż się wydawało. Szybko się okazuje, że w grę wchodzi szantaż, a sam generał twierdzi, że ma plan, jak rozprawić się z prześladowcą… I wtedy wszystko wymyka się spod kontroli, bo dochodzi do morderstwa… 🤫 Tym razem podejrzaną może być nawet ukochana detektywa, która okazuje się główną spadkobierczynią.
Nieśpieszna akcja pozwala w pełni zrelaksować się podczas czytania. I może sama zagadka niczym nowym nie zaskakuje, to jednak z ciekawością poznaje się tę historię. Autor zadbał o naprawdę solidne tło związane ze sztuką birmańską, co dodaje historii klimatu i sprawia, że całość wciąga jeszcze bardziej. A sami bohaterzy wywołają w czytelniką czystą sympatię, każdy z własnymi motywacjami, które w pewnym momencie krzyżują się pod jednym dachem u generała Somerville’a. Jak to w dobrym kryminale bywa, lista podejrzanych rośnie, każdy coś ukrywa, a śledztwo robi się coraz bardziej zagmatwane.
„Gdzie przykazań brak dziesięciu” to idealna propozycja dla fanów zawiłych zagadek, zwrotów akcji i klimatu starej, klasycznej powieści. To świetnie skonstruowany kryminał z typu cozy crime, który wciąga swoim zagadkowym klimatem. A chęć rozwiązania sprawy kryminalnej sprawia, że nie można jej odłożyć dopóki nie przewróci się ostatniej strony! Polecam! ❤️
Dla fanów Agathy Christie książki Joe Alexa będą idealnym wyborem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🤫Karolina Beacon zwraca się do Joe Alexa o pomoc. Jej daleki krewny, generał Sommerwill, zaczyna dostawać niepokojące listy z pogróżkami. Z obawy, że może mu grozić śmiertelne niebezpieczeństwo razem wyruszają do niego z wizytą, żeby dowiedzieć się, o co właściwie chodzi. Na miejscu szybko wychodzi na jaw,...
Typowy klasyczny kryminał logiczny.
Przyjemna zagadka do rozwiązania.
Idealny, jeśli lubisz atmosferę detektywistyczną „old‑school”,
Typowy klasyczny kryminał logiczny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna zagadka do rozwiązania.
Idealny, jeśli lubisz atmosferę detektywistyczną „old‑school”,
Joe Alex wraz z Karoliną Beacon mają spędzić czas w posiadłości jej krewnego, który zaczął dostawać listy z pogróżkami. Jednak zanim emerytowany generał wyjaśni Joe Alex’owi o co chodzi zostaje znaleziony martwy. Kto, jak i dlaczego zabił? Podejrzanymi są wszyscy goście posiadłości. A świadkiem ich niewinności zostaje Joe Alex. Joe jednak obiecuje, że zrobi wszystko aby odnaleźć zabójcę i ukarać go odpowiednio. Klasyczny kryminał, który spełni wasze oczekiwania. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresujący kryminał.
Interesujący kryminał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKwestia kto zabił, nie jest jakoś szczególnie frapująca. Rekompensatą są nawiązania do sztuki, w tym Dalekiego Wschodu. Ponadto jeden z bohaterów pracował nad pomnikiem lotników, poległych w czasie wojny. Są rozmowy na temat tego, co mogli myśleć lotnicy, którzy wiedzieli, że ich samolot jest już zestrzelony, czy się załamywali, czy walczyli do końca, nie poddawali się, licząc na to, że może jednak uda im się przeżyć. Bez względu na to, czy ktoś jest lotnikiem, czy nie, jedni ludzie zawsze walczą, inni się załamują pod wpływem byle czego, o tym też jest mowa. No i brana jest pod uwagę kwestia wartości, którym lotnicy byli wierni, narażając życie. Pozostaje pytanie, nad którym opisywane postacie się zastanawiają, jak to jest z tymi wartościami w ich gronie.
całość
Kwestia kto zabił, nie jest jakoś szczególnie frapująca. Rekompensatą są nawiązania do sztuki, w tym Dalekiego Wschodu. Ponadto jeden z bohaterów pracował nad pomnikiem lotników, poległych w czasie wojny. Są rozmowy na temat tego, co mogli myśleć lotnicy, którzy wiedzieli, że ich samolot jest już zestrzelony, czy się załamywali, czy walczyli do końca, nie poddawali się,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo końca nie byłam pewna kto jest mordercą. Natomiast od początku wiedziałam, że Cowley nie żyje 😅 Samo rozwiązanie zagadki wydaje mi się tak przekoloryzowane, że aż naprawdę nieprawdopodobne. To przenoszenie ciała z jednego miejsca na drugie, przez jedną osobę, bez najmniejszego wysiłku i to w tak krótkim czasie wydaje mi się po prostu niewykonalne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam Joe Alexa i co jakis czas wracam do jego ksiazek. Ciesze sie,ze mamy polskiego odpowiednika Agathy Christie, choc smiem twierdzic, iz polski autor w porownaniu na zaskakujace zakonczenie wygrywa. Poniewaz po jego ksiazki siegnelam jako pierwsze i to bedac nastolatka wiec moge byc nieobiektywna ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo todłużyzna i nuda, chyba najsłabsza książka w tej uroczej serii.
dłużyzna i nuda, chyba najsłabsza książka w tej uroczej serii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety, zaskakująco słaby Alex. Rozwlekły, z długim czekaniem na zbrodnię, ale przede wszystkim: konia z rzędem temu, kto zrozumie, dlaczego emerytowany generał w ogóle zginął.
---SPOILER---
(Dopowiadam: morderca miał pewne alibi na hmm... pozostałe okoliczności sprawy i nie wiadomo po co podjął w ogóle to ryzyko. Pewnie po to, żeby dało się go wykryć.)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to---SPOILER---
Mam duży problem z tą odsłoną przygód Joe Alexa.
Z jednej strony, mamy tu wszystko, co było w jego poprzednich powieściach - starą rezydencję, jej właściciela który dostaje pogróżki, wiernego sługę, spadkobierców, bogaczy, naukowców... Cały ten radosny bajzel pięknych, bogatych i wiecznie młodych bohaterów. Ba! jest nawet Rolls-Royce i burza, które odegrają niepoślednią role. Dostajemy też wyrafinowaną zagadkę kryminalną, bardzo przemyślnego zabójcę i niezwykłą przenikliwość Joe Alexa.
Ale to wszystko... jest aż zbyt bajkowe, zbyt dziwne i odrealnione. Od wspomnianego samochodu, po złotego Buddę nie sposób nawet na moment uwierzyć, że to cokolwiek innego niż wymyślna krzyżówka umysłowa. Jednocześnie nie mogę tego tekstu do końca skreślić, jako zbyt wymyślnego, bo bawiłam się na nim zacnie. Po przeczytaniu go kilkukrotnie, tak kilkukrotnie, odsłuchałam audiobooka i znów byłam pod koniec autentycznie ciekawa. Tak więc funkcje rozrywkowe "Gdzie przykazań brak dziesięciu" spełniło w 100 %, a właśnie tego wymagam od literatury "kryminalno-kocykowej". Stąd taka, a nie inna ocena.
Mam duży problem z tą odsłoną przygód Joe Alexa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ jednej strony, mamy tu wszystko, co było w jego poprzednich powieściach - starą rezydencję, jej właściciela który dostaje pogróżki, wiernego sługę, spadkobierców, bogaczy, naukowców... Cały ten radosny bajzel pięknych, bogatych i wiecznie młodych bohaterów. Ba! jest nawet Rolls-Royce i burza, które odegrają niepoślednią...