Granat poproszę!

- Emilia Przecinek (tom 1)
- 2016-10-11
- 2016-10-11
Kiedy wszystko wali się na głowę, można zrobić tylko jedno – wziąć sprawy w swoje ręce!
Emilia Przecinek – ma trzydzieści dziewięć lat, sto pięćdziesiąt sześć i pół centymetra wzrostu oraz prawie dziesięć kilogramów nadwagi. Jest znaną autorką powieści romantycznych, a także matką dwojga nastoletnich dzieci i przykładną małżonką Cezarego, który postanawia zostać szczęśliwym mężem innej kobiety. Nie dość, że młodszej, to jeszcze wyższej, co szczególnie boli Emilię.
Los nie sprzyja przyszłej rozwódce. Bank domaga się spłaty kredytu, kochanka męża zostaje znaleziona martwa, a rodzina, mimo że daje Emilii niepodważalne alibi, zdaje się nie wierzyć w jej niewinność. Jej reputacja zawodowa zaczyna się walić, a w dodatku mąż jest poszukiwany za defraudację. To zdecydowanie dużo za dużo jak na jedną małą kobietkę.
Czyżby?
Kup Granat poproszę! w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Granat poproszę!
Eksplozja humoru!
Olga Rudnicka to pisarka, której nazwisko wielokrotnie już obiło mi się o uszy. Jej powieści sensacyjne, jak choćby seria o Nataliach zbierają mnóstwo pozytywnych opinii i są chętnie czytane przez kobiety w każdym wieku. Ciekawa w czym tkwi fenomen Rudnickiej, postanowiłam sama poznać nieco jej twórczość. Zaczęłam od jej najnowszej komedii kryminalnej - „Granat poproszę!”, której okładka znakomicie oddaje moje wrażenia z lektury. Historia z pozoru prozaiczna, a jednak pełna barw, wybuchowa, dynamiczna i przede wszystkim przepełniona fantastycznym humorem.
Główną bohaterką jest Emilia Przecinek - autorka romansów z czterdziestką na karku, matka dwojga nastolatków, mężatka, niziutka kobietka z lekką nadwagą. W swoich powieściach raczy czytelniczki historiami o wielkiej miłości, która zdarza się tylko raz i pozostaje już do końca życia. Tymczasem okazuje się, że jej własny mąż ma kochankę i postanawia porzucić rodzinę. Emilia zostaje sama z dwójką dzieci, kredytem hipotecznym, którego nie jest w stanie spłacić, a także z matką i teściową, które po odejściu Cezarego wyjątkowo mocno angażują się w życie Przecinków. Przyszła rozwódka nie ma łatwo, a żeby tego wszystkiego było mało - jej reputacja zawodowa zaczyna się walić, kiedy prawie były mąż pakuje się w poważne kłopoty przez swoją nową partnerkę. W dodatku Emilia staje się podejrzaną w sprawie o zabójstwo. Żyć nie umierać!
„Granat poproszę!” to książka, którą pochłania się w zaskakującym tempie. Autorka pisze lekko, przyjemnym językiem, a także raczy czytelnika sporą ilością dialogów, które notabene są fenomenalne - zabawne, przepełnione ironią, sarkazmem, czarnym humorem i wprost idealnie umiejscowione w fabule. Olga Rudnicka perfekcyjnie trafia w moje poczucie humoru i muszę przyznać, że od dawna nie zaśmiewałam się tak przy żadnej książce!
Zarówno fabuła, jak i bohaterowie, a także wspomniane przeze mnie dialogi są... niecodzienne. W tej powieści wszystko jest przerysowane, ukazane w sposób bardzo dynamiczny, barwny, nawet wyolbrzymiony. Mówi się, że nieszczęścia chodzą parami - u Rudnickiej chodzą całymi grupami! Podobno babcie są wścibskie, a matka i teściowa za sobą nie przepadają - u Rudnickiej te kobiety potrafią absorbować domowników non stop, a ich napięte stosunki doprowadzają nawet do bójki, a w konsekwencji do wyrwanych włosów i bólu biodra. Autorka bawi się stereotypami, celowo nadaje postaciom takie, a nie inne zabawne nazwiska i przydomki, tworzy intrygę, która tak naprawdę jest banalnie prosta i przewidywalna, ale traci to znaczenie w obliczu reszty wątków obyczajowych. Bo jest to w dużej mierze właśnie powieść obyczajowa i mimo, że napisana jest z dużym przymrużeniem oka, to porusza problemy bardzo aktualne, uniwersalne i często przykre. Olga Rudnicka pokazuje, że do życia nie zawsze trzeba podchodzić serio i że czasami przyda nam się trochę dystansu i jeszcze więcej pozytywnego spojrzenia.
„Granat poproszę!” to bardzo przyjemna powieść rozrywkowa, myślę że szczególnie dla kobiet, które w tej historii zdecydowanie dominują nad mężczyznami. Pełna życiowych sytuacji, ludzkich zalet i przywar, a także codziennej szarówki ukazanej w niezwykle barwnej odsłonie. Urzeka fantastycznym humorem i wyrazistymi bohaterami - z niezwykle uroczymi, temperamentnymi babciami na czele! Dumnie dołączam do grona fanek twórczości Olgi Rudnickiej i czekam na ponowną okazję do obcowania z jej piórem.
Angelika Paterak
Oceny książki Granat poproszę!
3140 użytkowników ma tytuł Granat poproszę! na półkach głównych- Przeczytane 2 345
- 2018 51
- 2017 35
- 2019 29
- 2021 22

OPINIE i DYSKUSJE o książce Granat poproszę!
Świetna książka, polecam 🙂
Świetna książka, polecam 🙂
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapiszę króciutko, książki autorki są pełne humoru ,zabawnych powiedzonek ,zachowań . Super seniorki , bohaterka i młodzież Ok. Przeczytałam z przyjemnością .Polecam !
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo teraz moją ulubioną serią były Natalie. Jednak Przecinków chyba polubiłam bardziej. Babcie są genialne, dzieci świetne, sama Emilia, która odnajduje się w tym chaosie jest przecudowna. Naśmiałam się tak, że bolał mnie brzuch. Szkoda,że są tylko 2 części. Chętnie poczytalabym o ich dalszych losach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUśmiałam się do łez
Uśmiałam się do łez
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOlga Rudnicka w powieści "Granat poproszę!" serwuje czytelnikom pełną humoru i intrygi opowieść o kobiecie, której życie nagle wywraca się do góry nogami. Główna bohaterka, Emilia Przecinek, to znana autorka powieści romantycznych, która nieoczekiwanie staje w obliczu rodzinnej i zawodowej katastrofy. Jej mąż postanawia odejść do młodszej kobiety, zostawiając Emilię z dwojgiem nastoletnich dzieci oraz problemami finansowymi. Jakby tego było mało, kochanka męża zostaje znaleziona martwa, a on sam jest poszukiwany za defraudację. W obliczu tych dramatycznych wydarzeń Emilia musi wziąć sprawy w swoje ręce.
Rudnicka mistrzowsko łączy elementy kryminału, komedii i obyczajowej powieści, tworząc lekką, ale wciągającą historię. Główna bohaterka to postać, z którą łatwo się utożsamić – pełna ironii, nieco roztrzepana, ale zarazem silna i gotowa stawić czoła przeciwnościom losu. Jej perypetie są pełne zabawnych dialogów i nieoczekiwanych zwrotów akcji, które sprawiają, że książkę czyta się z prawdziwą przyjemnością.
Jednym z największych atutów powieści jest humor, którym autorka operuje z niezwykłą swobodą. Rudnicka doskonale potrafi ukazać absurd codziennych sytuacji, a jej bohaterowie – od ekscentrycznej matki Emilii po dociekliwych policjantów – dodają opowieści barwnego kolorytu. Wątki kryminalne są prowadzone w sposób lekki, ale jednocześnie na tyle intrygujący, by czytelnik chciał dowiedzieć się, jak rozwiąże się zagadka śmierci kochanki męża.
Styl autorki jest dynamiczny, dialogi błyskotliwe, a narracja pełna zaskakujących sytuacji. Choć książka dotyka poważniejszych tematów, takich jak zdrada, rozwód czy problemy finansowe, Rudnicka podaje je w sposób, który nie przytłacza, lecz bawi i podnosi na duchu. "Granat poproszę!" to idealna lektura na poprawę humoru, szczególnie dla miłośników komedii kryminalnych.
Mimo że nie jest to powieść, która aspiruje do głębokiej refleksji nad ludzką naturą, jej lekki ton i doskonałe wyczucie komizmu czynią ją świetną rozrywką. Autorka z powodzeniem tworzy świat, w którym nawet najbardziej dramatyczne wydarzenia są przedstawione z przymrużeniem oka. To książka dla tych, którzy cenią sobie inteligentny humor i nietuzinkowe postacie.
Podsumowując, "Granat poproszę!" to doskonała propozycja dla fanów Olgi Rudnickiej i wszystkich, którzy szukają lekkiej, pełnej humoru i przygód powieści. Rudnicka po raz kolejny udowadnia, że potrafi doskonale balansować między kryminałem a komedią, dostarczając czytelnikom wciągającą i przyjemną lekturę. Jeśli szukasz książki, która rozśmieszy i wciągnie od pierwszej do ostatniej strony, ta powieść jest dla Ciebie.
Olga Rudnicka w powieści "Granat poproszę!" serwuje czytelnikom pełną humoru i intrygi opowieść o kobiecie, której życie nagle wywraca się do góry nogami. Główna bohaterka, Emilia Przecinek, to znana autorka powieści romantycznych, która nieoczekiwanie staje w obliczu rodzinnej i zawodowej katastrofy. Jej mąż postanawia odejść do młodszej kobiety, zostawiając Emilię z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka, łatwa i przyjemna. Audiobook i lektorka genialne.
Lekka, łatwa i przyjemna. Audiobook i lektorka genialne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgając po tą książkę nie sądziłam, że wpadnę.... jak śliwka w kompot. Sympatyczna, pełna humoru historia pewnej młodej pisarki. Jak dla mnie duży plus.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka, przyjemna z humorem. W sam raz na relaks po ciężkim dniu w pracy. Jak zwykle autorka nie zawiodła
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZabawna opowieść kryminalno-feministyczna 😉👍
Zabawna opowieść kryminalno-feministyczna 😉👍
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNieco humoru, choć niezbyt wyszukanego. Trochę kryminału, ale bez przesady. Chwilami trudno się zorientować, czy Kropeczek to on czy ona, bo obie formy są używane. Ogólnie lekko i raczej przyjemnie.