Nie ma zadań niewykonalnych. Brawurowe operacje izraelskich sił specjalnych

Okładka książki Nie ma zadań niewykonalnych. Brawurowe operacje izraelskich sił specjalnych autora Michael Bar-Zohar, Nissim Mishal, 9788380620384
Michael Bar-ZoharNissim Mishal Wydawnictwo: Rebis Seria: Historia [Rebis] historia
historia
Historia [Rebis]
No mission is impossible
2016-09-13
2016-09-13
9788380620384
Jan Pyka

Kup Nie ma zadań niewykonalnych. Brawurowe operacje izraelskich sił specjalnych w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nie ma zadań niewykonalnych. Brawurowe operacje izraelskich sił specjalnych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie ma zadań niewykonalnych. Brawurowe operacje izraelskich sił specjalnych

Co się stanie jak zjesz za dużo słodkości? No, mdli cię. Podobnie jest a tą książką. Określeń typu "magiczni", "nieustraszeni" i tak dalej jest sporo. Jakby tak je usunąć to z ponad 500 stron by się zrobiło tak 300. Podobnie określenia przesadnie emocjonalnie rodem z książek rosyjskich z II wojny światowej. Tutaj amunicji i sprzętu nie brakowało, gdyż zawsze coś przylatywało z USA. Treść by nie ucierpiała, gdyż część operacji jest już znana, np. zawinięcie kutrów rakietowych z Francji, czy zestrzelenie samolotu ze sztabem wojsk egipskich. Operacje są ułożone i opisane chronologicznie tak do 2015 roku. Jom Kipur, siedmiodniowa, Syria, Liban i na końcu Hamas z Gazą. Jakoś zabrakło mi w tym Hezbollahu zwłaszcza walk w 2006 rok. Ciekawe dlaczego...

Zwięzła i przystępnie napisana opowieść o wojnach i innych akcjach wojskowych Izraela. Napisana całkowicie z punktu widzenia armii, więc bardzo jednostronna i pozbawiona niuansów. Zawiera jednak dużo informacji historycznych na stosunkowo niewielu stronach. Można więc w krótkim czasie dowiedzieć się sporo o konflikcie izraelsko-palestyńskim.

Bardzo dobra ksiązka, napisana dużo bardziej przystępnym językiem niż Yossi Melman, Daniel Raviv - Szpiedzy Mossadu i tajne wojny Izraela Tematyka bardzo podobna. Każdy rozdział posiada krótki wywiad z osobą która brała udział w akcji.
Ciekawe rozdziały na temat akcji “Jonathan” w Entebbe i operacji “Płynny ołów” której celem była likwidacja członków i zniszczenie infrastruktury Hamasu w Strefie Gazy

209 użytkowników ma tytuł Nie ma zadań niewykonalnych. Brawurowe operacje izraelskich sił specjalnych na półkach głównych
45 użytkowników ma tytuł Nie ma zadań niewykonalnych. Brawurowe operacje izraelskich sił specjalnych na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nie ma zadań niewykonalnych. Brawurowe operacje izraelskich sił specjalnych

Okładka książki Mosad. Najważniejsze misje izraelskich tajnych służb Michael Bar-Zohar, Nissim Mishal
Okładka książki Amazonki Mosadu Michael Bar-Zohar, Nissim Mishal
Amazonki Mosadu Michael Bar-Zohar, Nissim Mishal
Michael Bar-Zohar
Michael Bar-Zohar
Dr Michael Bar-Zohar ( hebr. : מיכאל בר - זהר , urodzony 30 stycznia 1938) jest izraelski historyk , pisarz i polityk. Jego World War II -era klasyczna i dzieła fabularne zostały opublikowane w języku angielskim , francuskim , hebrajskim i innych językach. Był również członkiem Knesetu imieniu Wyrównanie i Partii Pracy w 1980 i na początku 1990. Urodzony w Bułgarii , Bar-Zohar wyemigrował do Izraela w 1948 roku. Uczęszczał do szkoły w Wysokiej He Tel Awiwie i studiował ekonomię i stosunki międzynarodowe na Uniwersytecie Hebrajskim w Jerozolimie . Studiował również w Instytucie Nauk Politycznych na Uniwersytecie w Paryżu , gdzie uzyskał tytuł doktora. Został redaktorem nauka dla Davar , tygodnik w 1958 roku, ale pozostawił tę pracę w roku następnym. W latach 1960 i 1964 pisał dla LaMerhav , izraelskiej gazety w Paryżu . W 1967 roku został rzecznikiem izraelskiego Ministerstwa Obrony , a później wykładał na Uniwersytecie w Hajfie w latach 1970 i 1973.

Cytaty z książki Nie ma zadań niewykonalnych. Brawurowe operacje izraelskich sił specjalnych

Ciekawostki historyczne