ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać207
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać11
Porządek alfabetyczny

- Don Kichot i Sancho Pansa
- Orden alfabético
- 2004-01-01
- 2004-01-01
- Adam Elbanowski
Trawiony gorączką trzynastoletni Julio trafia do innego świata, gdzie wszystko wydaje się bardziej intensywne. Jednak po pewnym czasie tę drugą stronę życia nawiedza kataklizm uciekają z niej książki, potem litery i słowa, wraz z nimi zaś oznaczane przez nie przedmioty. Świat pustoszeje i ulega deformacji, pogrążając się w chaosie, a pozbawieni daru nazywania ludzie schodzą do poziomu barbarzyńców.
Kup Porządek alfabetyczny w ulubionej księgarnii
Oceny książki Porządek alfabetyczny
196 użytkowników ma tytuł Porządek alfabetyczny na półkach głównych- Przeczytane 109
- Literatura hiszpańska 4
- Seria Don Kichot 2
- Literatura piękna - współczesna 2
- Książki o książkach, bibliotekach i czytaniu 2
- Oddane, sprzedane 1
- Stosik do przeczytania 1
Tagi i tematy do książki Porządek alfabetyczny

Cytaty z książki Porządek alfabetyczny
(...) nieprzeczytane książki mają w sobie coś z nieboszczyków, podobnie jak księgarnie, w każdym razie w środku nocy, przypominają nisze grobowe
Rozwiń ZwińChociaż w codziennym życiu tego nie widać, jestem chronicznym rekonwalescentem. Przez jakiś czas sądziłem, że uporam się z moim chłodem, jednak widzę, że nie dam rady. Jest zbyt dotkliwy. Potrzebny mi ktoś, kto nim pokieruje (...) kto mógłby nim zarządzać, jak zarządza się przedsiębiorstwem. Potrafię robić różne rzeczy, brak mi jedynie doświadczenia w zarządzaniu
Chociaż w codziennym życiu tego nie widać, jestem chronicznym rekonwalescentem. Przez jakiś czas sądziłem, że uporam się z moim chłodem, jed...
Rozwiń ZwińJa jestem aż nadto widzialna, lecz w jednym masz rację: nie jestem pewna, czy naprawdę istnieję

OPINIE i DYSKUSJE o książce Porządek alfabetyczny
Nie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMillas stwarza świat, z którego uciekają książki, litery, słowa... Świat ukazujący, jak ważny dla ludzi jest język, i co mogłoby się wydarzyć, gdybyśmy nie mogli z niego korzystać.
Sam pomysł tyleż absurdalny (bo i nierealny - w tej wersji, w której sformułował go hiszpański pisarz),co i fascynujący. A na pewno stwarzający duży potencjał. Uświadomienie ludziom, jak ważny w kulturze jest język, którym się posługujemy, jak wyznacza on granice naszego świata (rzekę tak za Wittgensteinem) uważam za cel szczytny i zdecydowanie godny literatury. Odczuwam jednak zdecydowany niedosyt w kwestii realizacji tegoż - jakże ciekawego - pomysłu.
Książka przybiera formę baśniowej przypowieści, jednak ze zbyt dużym akcentem na ten pierwszy człon, czyli na baśniowość. W efekcie sprawia wrażenie raczej książki dla dzieci, choć sam temat, a nawet fantastyczny pomysł na jego realizację, robią miejsce dużo poważniejszemu ujęciu kwestii istotnej roli języka w naszym życiu.
Czyta się lekko. Zbyt lekko. Może po prostu moje oczekiwania nieco rozminęły się z konwencją tej powieści.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSam pomysł tyleż absurdalny (bo i nierealny - w tej wersji, w której sformułował go hiszpański pisarz),co i fascynujący. A na pewno stwarzający duży potencjał. Uświadomienie ludziom, jak ważny...
Nieraz w chorobie miewałem takie stany,w tej książce jest pokazany świat dychotomiczny,który podaje się różnym cyklom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy żyjemy w realnym świecie, czy tylko w świecie imitującym rzeczywistość, czy zastanawiasz się nad egzystencją ludzkości patrząc na nią z boku tzn. jako widz? Co kreuje i napędza rzeczywistość, do czego potrzebne są nam wyrazy, czy jesteś ciekawy i nie unikasz prób odpowiedzi na trudne pytania? Ile wymiarów ma życie? W którym aktualnie świecie żyjemy? Czy aby nie jesteśmy tylko astralnym odbiciem w lustrze, za którym jest inny świat?
Czy żyjemy w realnym świecie, czy tylko w świecie imitującym rzeczywistość, czy zastanawiasz się nad egzystencją ludzkości patrząc na nią z boku tzn. jako widz? Co kreuje i napędza rzeczywistość, do czego potrzebne są nam wyrazy, czy jesteś ciekawy i nie unikasz prób odpowiedzi na trudne pytania? Ile wymiarów ma życie? W którym aktualnie świecie żyjemy? Czy aby nie jesteśmy...