Bez ostatniego rozdziału. Wspomnienia z lat 1939-1946

Okładka książki Bez ostatniego rozdziału. Wspomnienia z lat 1939-1946 autora Władysław Anders, 9788311106857
Okładka książki Bez ostatniego rozdziału. Wspomnienia z lat 1939-1946
Władysław Anders Wydawnictwo: Bellona biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2007-01-01
2007-01-01

Kup Bez ostatniego rozdziału. Wspomnienia z lat 1939-1946 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bez ostatniego rozdziału. Wspomnienia z lat 1939-1946

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bez ostatniego rozdziału. Wspomnienia z lat 1939-1946

Rewelacyjne pamiętniki, nie tylko dla historyków

Rewelacyjne pamiętniki, nie tylko dla historyków

Chciałem napisać coś mądrego na temat tej książki, ale po jej przeczytaniu ogarnął mnie po prostu smutek. Możemy się w obecnych czasach zastanawiać nad tym czy rzeczywiście Zachód Nas zdradził, czy były to błędy polityków i chęć nadinterpretacji zapisów, ale wystarczy przeczytać to dzieło, żeby widzieć jak wtedy czuł się żołnierz - oszukany.. Bardzo dobrze się to czyta, szczerze polecam.

Bardzo prosta ale jednocześnie poruszająca jest ta książka. Nie ma ona wybitnych walorów literackich ale siła jej tkwi gdzie indziej, w sercu prostym, odpowiedzialnym i skupionym dla pracy na rzecz Polski i Polaków. Generał Anders na przeszło 400 stronach opowiada wydarzenia z lat II wojny światowej – od kampanii wrześniowej, aż do zakończenia działań wojennych. Są więc przypomniane jego więzienie na Łubiance, formowanie Armii Polskiej w ZSRR, ewakuacja na Bliski Wschód, walki we Włoszech i gorzki koniec wojny. Najciekawsze, z mojej perspektywy, fragmenty dotyczyły losów generała w ZSRR, a w szczególności jego wysiłków mających na celu ochronę i uratowanie jak największej liczby rodaków przy formowaniu kilku dywizji wojska polskiego. Brakowało mi jednak w niej nieco więcej tła opisywanych wydarzeń, przytaczania opinii generała na tematy różnych osób i wydarzeń, jak choćby względem prof. Kota.

501 użytkowników ma tytuł Bez ostatniego rozdziału. Wspomnienia z lat 1939-1946 na półkach głównych
113 użytkowników ma tytuł Bez ostatniego rozdziału. Wspomnienia z lat 1939-1946 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Bez ostatniego rozdziału. Wspomnienia z lat 1939-1946

Władysław Anders
Władysław Anders
Generał broni Wojska Polskiego, polityk, absolwent Politechniki w Rydze. Kawaler orderu Virtuti Militari odznaczony za zasługi w wojnie polsko-bolszewickiej, dowódca II Korpusu Polskiego oraz Wódz Naczelny Polskich Sił Zbrojnych w latach 1944-45. Po II Wojnie Światowej pozbawiony przez ówczesny rząd polskiego obywatelstwa przebywał w Londynie, gdzie mieszkał aż do śmierci, poświęcając się pracy niepodległościowej na emigracji. Patronował wielu instytucjom polskim na Zachodzie. Autor pracy "Bez ostatniego rozdziału" dokumentującej wspomnienia z lat 1939-1946 (pierwsze wydanie Londyn, 1949). Zgodnie ze swoim życzeniem został pochowany na Polskim Cmentarzu Wojennym pod Monte Cassino. W 1989 roku, po upadku rządów komunistycznych w Polsce, pośmiertnie zostało mu przywrócone obywatelstwo polskie. Uhonorowany wieloma odznaczeniami, niektórymi dopiero po śmierci, m.in.: Orderem Orła Białego, Krzyżem Komandorskim Orderu Wojennego Virtuti Militari, Krzyżem Kawalerskim Orderu Wojennego Virtuti Militari, Krzyżem Złotym Orderu Wojennego Virtuti Militari, Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski, Krzyżem Niepodległości oraz Krzyżem Kawalerskim Legii Honorowej.

Cytaty z książki Bez ostatniego rozdziału. Wspomnienia z lat 1939-1946

Władysław Anders Bez ostatniego rozdziału. Wspomnienia z lat 1939-1946 Zobacz więcej