Tajemnica Vivaldiego

Barbara Jaroszuk

Kup Tajemnica Vivaldiego w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tajemnica Vivaldiego

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnica Vivaldiego

Początek może i zaczął się ciekawie. Ale od połowy książki historia zrobiła się przewidywalna, mało dopracowana. Luccio poszedł na dalszy plan i pod koniec książki prawie wcale go nie było. Tajemnica Rudego Księdza wcale nie powalająca. Z trudem dobrnęłam do końca...

Na półkach: , , , , ,

Ta książka miała potencjał. Co więcej, dziwię się jak można było tak zepsuć do takiego stopnia pozycję przygodową ze elementami sensacji. Styl autora pozostawia wiele do życzenia. Wykreowani bohaterowie są miałcy, głupi i irytujący (mieszanka wybuchowa!). Czytanie było torturą, na domiar złego sama zagadka i zakończenie dla mnie osobiście nie miało sensu i sobie na wzajem przeczyło. 2* za przepiękną Wenecję. Nie polecam a wręcz odradzam :(.

Przyznam, że wyciągając tę książkę z bibliotecznej półki, spodziewałam się czegoś innego. Okazało się jednak, że "Tajemnica Vivaldiego" to książka zbliżona w swojej konwencji do słynnego "Kodu Leonarda da Vinci" Dana Browna. Mamy tajemnicze bractwo, ostatnią partyturę Vivaldiego, pisaną w ukryciu, bo po jej rozszyfrowaniu miała nam się ukazać tajemnica skrywana przez lata, a którą lepiej nie rozpowszechniać, no i jest też zakochana w sobie para, która tego dokonała.
Myślałam, że po przeczytaniu tej książki poznam bliżej samego Vivaldiego i jego twórczość, a znaleźć tu możemy niewiele informacji o tym słynnym kompozytorze, którego wszyscy pewnie kojarzą z "Czterech pór roku". Brakowało mi tu też końcowego sprostowania, co jest prawdą, a co wymysłem autora, by poszerzając wiedzę skupić się na faktach, a nie dementowaniu fikcji literackiej.

Notatki:
-Wenecja, miejsce akcji książki
-Ospedale della Pietà, miejsce, w którym pracował Vivaldi
-Santa Maria della Pietà, kościół, który został zbudowany w latach 1745-1760 w sąsiedztwie miejsca wcześniejszego kościoła oraz w sąsiedztwie sierocińca i szpitala Ospedale della Pietà.
-Bazylika Santi Giovanni e Paolo w Wenecji, w której częściowo rozgrywa się akcja książki
-Poliptyk św. Wincenta Ferreriusza znajdujący się w Bazylice Santi Giovanni e Paolo, o którym też była mowa w książce
-autoportret Giovanniego Bellini, autora powyższego poliptyku
-wyjaśnienie pojęcia muzycznego 'trytonu', czyli kwinta zmniejszona lub kwinta zwiększona, które powodują dysonans, dlatego też były zakazane przez kościół i uważane za muzykę szatana

416 użytkowników ma tytuł Tajemnica Vivaldiego na półkach głównych
114 użytkowników ma tytuł Tajemnica Vivaldiego na półkach dodatkowych