Dziewczyna i chłopak, czyli heca na 14 fajerek

- literatura dziecięca
- 2009-01-01
- 2009-01-01
Tosia i Tomek to rodzeństwo, jednak każde z nich jest zupełnie inne. Tosia to spokojna, grzeczna dziewczynka, Tomek - zwariowany chłopak pełen szalonych pomysłów. Na wakacyjny wypoczynek wybierają się w różne miejsca. Los sprawia, że tuż przed wyjazdem muszą w tajemnicy zamienić się rolami. Tomek zmuszony jest chodzić w sukienkach, a Tosia stara się udawać twardego chłopaka. Jak poradzą sobie w nowych wcieleniach? Czy uda im się zachować sekret?
Kup Dziewczyna i chłopak, czyli heca na 14 fajerek w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Dziewczyna i chłopak, czyli heca na 14 fajerek
Ostatni dzień wakacji 2023, no niestety. Pozwólmy sobie jeszcze na tematykę wakacyjną, zanim zamkniemy się szczelnie w budynku szkolnym , przedszkolu czy żłobku. Książeczka jest typowo dla dzieci i wczesnej młodzieży. Akcja sięga czasów PRL-u. Hanna Ożogowska żyła w latach 1904 -1995. Prozaiczka, poetka, tłumaczka literatury rosyjskiej, niemieckiej i włoskiej. Pisała dla dzieci i młodzieży . Na jej literaturze wychowało się kilka pokoleń. Teraz już każdy wie dla kogo i w jakich czasach tworzyła swoje książki. Kochała dzieci i młodzież. Pisała prostym, ciepłym językiem ,tak aby była rozumiana przez tę najmłodszą warstwę społeczeństwa. Jej książki czytała moja babcia, mama i ja w dzieciństwie. Teraz czytam moim dzieciom i są również zachwycone jak poprzednie pokolenia. Ożogowska jest wiecznie żywa w swoich utworach. Akcja toczy się w PRL-u. Bohaterami książki jest rodzeństwo bardzo podobne do siebie Tomek i Tosia. Zbliżają się wakacje i dzieci mają rozjechać się w lipcu w dwa różne miejsca. Tosia szykuje się na wieś do cioci Isi ,aby pomóc przy małych dzieciach, a Tomek do leśniczówki do wuja Stefana, żeby był trzymany męską ręką i przygotowywał się do egzaminu poprawkowego z historii. Doszło jednak do małych zawirowań przed wyjazdem i sytuacja obróciła się o 180 stopni. Tosia w ciuchach brata zmuszona , by nie zdenerwować ciężko pracującego ojca w biurze projektowym, opuszcza Warszawę i udaje się do leśniczówki jako Tomek. Tomek postawiony pod ścianą przed faktem dokonanym zmuszony jest jechać do cioci Isi jako Tosia , w jej ubraniu. Co wynikło z przebieranek- zamienianek? Czy dzieci dobrze odegrały swoje role i wytrzymały trudne i dość skomplikowane położenie? Kto uczył się historii podczas wakacji, skoro książka pojechała w walizce do leśniczówki? Czy sprawa zamiany tożsamości wydała się? O tym wszystkim przeczytacie w książeczce. My mamy akurat wydanie filmowe z pięknymi kolorowymi zdjęciami. Oglądaliśmy również film pełnometrażowy oraz serial. Wszystko trochę się różni od pierwowzoru , jak to ze scenariuszem bywa często. Ale mówimy tu o książce , że jest przepiękna, wakacyjna, ciepła, pełna uśmiechów, humoru i dowcipu. Czyta się lekko, a przy tym kibicuje dzielnym dzieciakom i współtowarzyszy w ich niesamowitych przygodach. Otwiera się jeszcze druga strona medalu książki. Dowiadujemy się jak wyglądało życie w PRL-u, jak bawiły się wtedy dzieci, jak ważny był sport i różne dodatkowe zajęcia . Wcale nie takie nudne czasy bez smartfonów, konsol itp. jak się komuś wydaje. Starsze pokolenia poczytają i powspominają z łezką w oku, a najmłodsza latorośl dowie się jak to naprawdę kiedyś było. Odpowiedzcie sobie, czy to mogło przydarzyć się w dzisiejszych czasach? Pozycję otrzymałam od mamy, to była jej książka. Teraz stoi u mnie i u dzieci w biblioteczce. Dzieciaki szaleją. Powyciągały wszystkie stroje z szafy i zaczynają się przebierać. To tak zawsze coś wymyślą pod wpływem lektur. Polecam gorąco! Na pewno na poprawę humoru przed jutrzejszym dzwonkiem!
Oceny książki Dziewczyna i chłopak, czyli heca na 14 fajerek
3889 użytkowników ma tytuł Dziewczyna i chłopak, czyli heca na 14 fajerek na półkach głównych- Przeczytane 3 607
- Dzieciństwo 95
- Z dzieciństwa 40
- Literatura polska 26
- Dla dzieci i młodzieży 26
- Młodzieżowe 25
- Przeczytane dawno temu 19

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziewczyna i chłopak, czyli heca na 14 fajerek
Bardzo, bardzo zabawna historia... a wszystko przez niespodziewaną komplikację... Ze względu na spóźnienie brata, aby ratować honor rodziny, Tosia wyrusza na wakacje do kuzynostwa, do leśniczówki... Tomek zmuszony jest więc wyjechać na wieś do cioci Isi i jej córek. Oboje w niezwykły sposób radzą sobie z licznymi przeciwnościami ... Ich przygody emocjonują, śmieszą ;),a przede wszystkich wzbudzają podziw dla kreatywności bohaterów ... Wspaniale jest tu opisany świat dziewcząt i chłopców... Godne pochwały zaangażowanie Tosi, jej prawość; z drugiej strony starania, spryt Tomka i jego system zarządzania młodszymi córkami cioci :) niewiarygodne ... I jeszcze jedna prawda, tym razem o rodzicach, ... czasem warto porzucić przekonania i schematy ... i zupełnie w inny, nowy, świeży sposób popatrzeć na swoje dziecko!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka mojego dzieciństwa! Mam nadzieję, że moje córki będą ją czytać również.
Książka mojego dzieciństwa! Mam nadzieję, że moje córki będą ją czytać również.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKocham tę książkę od trzydziestu kilku lat i pamiętam też film, udany. Mam nadzieję, że wciąz znajdzie nowychczytelników.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo todla starszego pokolenia to była lektura obowiązkowa ;)
dla starszego pokolenia to była lektura obowiązkowa ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże i książka "odstaje" od naszych czasów, ale na nowo uczy zapomnianych zabaw "podwórkowych", pokazuje, jak mogą wyglądać relacje między dziećmi oraz przybliża życie na wsi kilka dekad temu.
Z wielką radością donoszę, że moje córki książką były zachwycone! Cały czas wspominają o niej: przytaczają zabawne sytuacje, wtrącają w życie anegdoty, osobliwe słówka czy komiczne zwroty!
A mowa o książce Hanny Ożogowskiej "Chłopak i dziewczyna, czyli heca na 14 fajerek".
To lektura pełna humoru, groteski i dowcipu skierowana do dzieci i młodzieży. Książka opowiada o przygodach dwojga rodzeństwa - Tosi i Tomka, którzy w wyniku zabawnego nieporozumienia, zamieniają się rolami. Prowadzi to do serii komicznych sytuacji i nieoczekiwanych przygód.
Ożogowska z dużym talentem kreśli postacie, które są autentyczne i pełne życia, a wiejskie tło dodaje opowieści uroku i nostalgii. Zaskakujące przygody, zabawne zwroty akcji oraz paradne dialogi sprawiają, że trudno się od książki oderwać.
Powieść niesie też ze sobą mnóstwo wartościowych przekazów dla młodych czytelników. Przez całą lekturę przewija się wątek przyjaźni, zaufania i wzajemnego wsparcia, a także duża kreatywność, pomysłowość i wytrwałość wśród młodych bohaterów.
Styl autorki jest lekki i przystępny, dzięki czemu książka szybko wciąga i sprawia przyjemność zarówno młodszym, jak i starszym odbiorcom. Powieść "Chłopak i dziewczyna... " to doskonały przykład klasyki literatury młodzieżowej, która bawi i uczy, pozostając aktualna mimo upływu lat. Polecam Wam ją gorąco!
Jeśli podoba Wam się moja recenzja, to zapraszam po więcej:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ wielką radością donoszę, że moje córki książką były zachwycone! Cały czas wspominają o niej: przytaczają zabawne sytuacje, wtrącają w życie anegdoty, osobliwe słówka czy komiczne...
[...]
— Naturalnie. Jako dziewczyna nie jesteś w stanie nawet zrozumieć ważności niektórych męskich poczynań.
— A ja cię proszę, żebyś nastawił żelazko i uprasował chustki do nosa. To też problem.
— Wybitnie nieważny, czyli typowo kobiecy! Po co prasować chustki do nosa? I tak się zgniotą. A po drugie, czy to kto ogląda? Proszę cię, moje odłóż nie prasowane.
— Tomek, ty jesteś straszliwie zacofany, nie widzisz, że teraz mężczyźni potrafią robić wszystko to samo co kobiety?
— Potrafią, naturalnie. Gdybym ja musiał robić coś za ciebie, oczywiście potrafiłbym to zrobić na wysoki połysk. Ale po co? Redukujemy niepotrzebne czynności do minimum. Tak mówi ojciec do mamy. W jego zastępstwie tak mówię ja — do ciebie. A rivederci! Adieu! Praszczaj!
𝐓𝐘𝐌 𝐑𝐀𝐙𝐄𝐌 𝐀𝐔𝐃𝐈𝐎𝐁𝐎𝐎𝐊, 𝐏𝐎𝐍𝐎𝐖𝐍𝐈𝐄 𝐖𝐘𝐖𝐎Ł𝐔𝐉𝐄 𝐌𝐈Ł𝐄 𝐖𝐒𝐏𝐎𝐌𝐍𝐈𝐄𝐍𝐈𝐀. CZYTAJCIE 𝐏𝐎𝐋𝐄𝐂𝐀𝐌 !
[...]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to— Ty masz zawsze jakieś ważne problemy. Teraz tylko się oglądasz, jak by prysnąć na basen. Problem?
— Wybitnie nieważny, czyli typowo kobiecy! Po co prasować chustki do nosa?...
genialna książka, przypominają mi się czasy mojego dziecinstwa
genialna książka, przypominają mi się czasy mojego dziecinstwa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatni dzień wakacji 2023, no niestety.
Akcja sięga czasów PRL-u.
Co wynikło z przebieranek- zamienianek?
Czy sprawa zamiany tożsamości wydała się?
jak bawiły się wtedy dzieci, jak ważny był sport i różne dodatkowe zajęcia .
Wcale nie takie nudne czasy bez smartfonów, konsol itp. jak się komuś wydaje.
Polecam gorąco! Na pewno na poprawę humoru przed jutrzejszym dzwonkiem!
Ostatni dzień wakacji 2023, no niestety.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozwólmy sobie jeszcze na tematykę wakacyjną, zanim zamkniemy się szczelnie w budynku szkolnym , przedszkolu czy żłobku. Książeczka jest typowo dla dzieci i wczesnej młodzieży.
Akcja sięga czasów PRL-u.
Bardzo fajna przygoda o tym czym się różnią chłopcy od dziewczynek (w sensie postrzegania świata w pewnym wieku) oraz o tym jak czasami mało się różnimy.
Najważniejsza jest jednak zabawa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajważniejsza jest jednak zabawa.
Tym razem e-book, przesłuchany.
Czasami łapię się za wersje elektroniczne w formie e-booków.
Ale na pewno wolę książkę .
Sama treść jest zadowalająca , pamiętam film z dzieciństwa.
Byłem bardzo zachwycony. Zwłaszcza gdzie Tosia pojechała do leśniczówki zamiast Tomka.
Warto wysłuchać .
Tym razem e-book, przesłuchany.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzasami łapię się za wersje elektroniczne w formie e-booków.
Ale na pewno wolę książkę .
Sama treść jest zadowalająca , pamiętam film z dzieciństwa.
Warto wysłuchać .