Ten czwarty

- 2006-01-01
- 2006-01-01
- 8389200570
- Grażyna Woyda
Słuchowisko w wyśmienitej obsadzie aktorskiej, przygotowane na podstawie opowiadania o tym samym tytule. Czas odtwarzania 44 minuty.
Kup Ten czwarty w ulubionej księgarni
Oceny książki Ten czwarty
- Kryminały 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ten czwarty
Uwielbiam kryminały retro!
Uwielbiam kryminały retro!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowiadanie opisuje podróż pociągiem czterech mężczyzn, którzy chcą umilić sobie rozmową ten czas. Bardzo ciekawa historia, gdzie dowiadujemy się jak dzieciństwo może zmienić nasze całe życie. Polecam bardzo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKróciutkie ale całkiem fajne :)
Króciutkie ale całkiem fajne :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałem masę książek Agathy Christie w 2007-2013, nie żebym jakoś specjalnie je pamiętał, ale trzeba ten fakt odnotować :D
"Ten czwarty" z cyklu The Hound of Death to jedno z ciekawszych opowiadań w dorobku Agathy Christie, które doskonale udowadnia, że mistrzyni kryminałów potrafi budować napięcie bez konieczności częstych morderstw. Fabuła opiera się na pozornie zwykłej rozmowie trójki znajomych, którzy spotykają się w pociągu i dyskutują o Felice — kobiecie posiadającej wiele osobowości, z których każda diametralnie się różniła. Kiedy nagle w ich rozmowę wtrąca się nieznajomy pasażer i zaczyna snuć własną, niepokojącą historię na temat Felice, opowiadanie zyskuje nowy wymiar.
Choć trup nie ściele się tutaj gęsto, a akcja jest stosunkowo statyczna, Christie zręcznie wprowadza czytelnika w stan niepokoju. Każda kolejna wymiana zdań podsyca ciekawość, a atmosfera robi się coraz bardziej gęsta, mimo braku typowych dla autorki zbrodni. Umiejętność Christie do tworzenia intrygujących opowieści, opartych niemal wyłącznie na dialogach, sprawia, że Ten czwarty angażuje bez reszty, nawet bez dynamicznej akcji.
Warto podkreślić, że to jedno z tych opowiadań, gdzie zagadkowa atmosfera i subtelne nawiązania do parapsychologii, w połączeniu z doskonale wykreowanymi bohaterami, sprawiają, że nawet prosta rozmowa zamienia się w fascynującą historię. Dla miłośników tajemniczych, nastrojowych narracji, Ten czwarty z pewnością będzie jedną z perełek w tym zbiorze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[...]
— Ale wiemy, że jest w nim sporo bardzo przebiegłych oszustów — wtrącił prawnik.
𝗞𝗥𝗬𝗠𝗜𝗡𝗔Ł𝗬 𝗗𝗢 𝗣𝗢𝗣𝗢Ł𝗨𝗗𝗡𝗜𝗢𝗪𝗘𝗝 𝗞𝗔𝗪𝗬 ! ☕📖
Kolejne opowiadanie o tematyce paranormalnej ze zbioru 12 z tomu zatytułowanego "Świadek oskarżenia", tytuł angielski "The Hound of Death", które powstały 1933 roku. Są w nim poruszane sprawy takie jak obłąkanie, manifestacja kilku osobowości, zdolności medialne, duchy i zjawy, itp.
"Ten czwarty" lub z angielska "The Fourth Man" opowiada o trójce znajomych, którzy spotkali się w pociągu, rozmawiają o niejakiej Felice, która miała kilka osobowości. Felice 1 była niezdarna, leniwa i głupia, natomiast np. Felice 2 świetnie grała na fortepianie i mówiła biegle kilkoma językami. Niespodziewanie głos zabiera nieznajomy człowiek, który siedział w tym samym przedziale do tej pory, przysłuchując się rozmowie. Teraz opowiada pozostałym swoją historię... historię o niejakiej Felice...
Słuchowisko Radiowe w reżyserii oraz adaptacji Janusza Kukuły.
Przekład: Grażyna Wojda i Dorota Malinowska
Realizacja akustyczna: Andrzej Brzoska
𝗢𝗕𝗦𝗔𝗗𝗔 :
Marian Opania - kanonim Parfitt;
Marek Bargiełowski - Sir George Durand;
Andrzej Ferenc - doktor Campbell Clark;
Krzysztof Kołbasiuk - Raoul Letardeau;
Krzysztof Gosztyła - narrator.
𝗖𝗭𝗬𝗧𝗔𝗝𝗖𝗜𝗘 ! 𝗦Ł𝗨𝗖𝗛𝗔𝗝𝗖𝗜𝗘 ! 𝗭𝗔𝗪𝗦𝗭𝗘 𝗪𝗔𝗥𝗧𝗢 𝗪𝗥𝗔𝗖𝗔Ć 𝗗𝗢 𝗞𝗟𝗔𝗦𝗬𝗞𝗜 𝗜 𝗞𝗥𝗢́𝗟𝗢𝗪𝗘𝗝 𝗞𝗥𝗬𝗠𝗜𝗡𝗔Ł𝗨 !
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
𝗗𝗟𝗔 𝗖𝗜𝗘𝗞𝗔𝗪𝗦𝗞𝗜𝗖𝗛 :
Siedem utworów (Czerwony sygnał, Ten czwarty, Radio, Świadek oskarżenia, Tajemnica błękitnej wazy, Ostatni seans, SOS) ukazało się wcześniej, w latach 1924-27, na łamach brytyjskich i amerykańskich czasopism.
[...]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to— To niezwykłe — mruknął Parfitt. — Naprawdę niezwykłe. Nie wiemy dotąd prawie nic o tajemnicach wszechświata.
𝗞𝗥𝗬𝗠𝗜𝗡𝗔Ł𝗬 𝗗𝗢 𝗣𝗢𝗣𝗢Ł𝗨𝗗𝗡𝗜𝗢𝗪𝗘𝗝 𝗞𝗔𝗪𝗬 ! ☕📖
Ta książka Agaty Christie podobała mi się znacznie mniej od innych, o wiele ciekawszych i bardziej zaskakujących kryminałów autorki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłuchowisko do jednego z parapsychologicznych opowiadań Agathy. Niby zwykła rozmowa czworga a taka frapująca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrup nie ściele się gęsto, a mimo to trzyma w napięciu. Tak potrafiła pisać tylko Agatha.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo too.k.
o.k.