Final Crisis

angielski

Kup Final Crisis w ulubionej księgarnii

Oceny książki Final Crisis

OPINIE i DYSKUSJE o książce Final Crisis

Niesamowicie zagmatwana i chaotyczna historia, której laik DC taki jak ja nie jest w stanie ogarnąć. Nagłe przeskoki pomiędzy postaciami jeszcze pogłębiały moje zagubienie. Może po doczytaniu kilkudziesięciu dodatkowych zeszytów całość nabrałaby sensu? Na plus można zaliczyć grafikę.

Choć zawiły i skomplikowany to dobry. Polskie wersje są bardzo okrojone ale z pomocą Internetu idzie dojść o co chodzi i wtedy ma to fajny sens.

Wbrew wszystkim spoconym hejterom uważam że ten album jak i cała historia jest naprawdę solidnym kawałem komiksiarskiej roboty. Faktem jednak pozostaje sprawa zorientowania na całość fabuły czego ten album niestety nie dostarcza. Komiks ten jest trochę skrótem myślowym, a jak wszyscy dobrze wiem w takich skrótach jest wiele niedopowiedzeń. Co nie zmienia faktu że czytanie daje duży radochy.

98 użytkowników ma tytuł Final Crisis na półkach głównych
64 użytkowników ma tytuł Final Crisis na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Final Crisis

Okładka książki All-Star Superman Grant Morrison, Frank Quitely
All-Star Superman Grant Morrison, Frank Quitely
Okładka książki Sędzia Dredd - Kompletne Akta 20 Peter Doherty, Carlos Ezquerra, Ian Gibson, John Higgins, Clint Langley, Colin MacNeil, Mike McMahon, Mark Millar, Grant Morrison, Robbie Morrison, Nick Percival, Dermot Power, Gordon Rennie, John Smith, Ron Smith, Greg Staples, John Wagner
Okładka książki Anihilator Frazer Irving, Grant Morrison
Anihilator Frazer Irving, Grant Morrison
Okładka książki Wonder Woman: Earth One Grant Morrison, Yanick Paquette
Wonder Woman: Earth One Grant Morrison, Yanick Paquette
Okładka książki Sędzia Dredd - Kompletne Akta 19 Garth Ennis, Brett Ewins, Carlos Ezquerra, Mark Millar, Grant Morrison, Dermot Power, John Smith, Ron Smith, Greg Staples, John Wagner
Okładka książki Niewidzialni. Tom 4. Grant Morrison, Chris Weston
Niewidzialni. Tom 4. Grant Morrison, Chris Weston
Okładka książki RELAX nr 43 Paweł Bartosiak, Artur Biernacki, Wojciech Cichoń, Alfonso Font, Gardner Fox, Frank Frazetta (ilustrator), Andrzej Graniak, Mikołaj Graniak, Artur Grzenda, Daniel Grzeszkiewicz, Sławomir Kiełbus, Jakub Kijuc, Joe Kubert, Zbigniew Larwa, Mariusz Moroz, Grant Morrison, Darick Robertson, Jacek Skrzydlewski, Gerard Way, Karol Weber, Freddie Williams II, Łukasz Zabdyr
Grant Morrison
Grant Morrison
Choć niektóre jego pomysły i zachowania mogą wydawać się nieco dziwne, a nawet szalone, to nie sposób zaprzeczyć, że jest on jednym z najbardziej wpływowych twórców naszego pokolenia. Wykreowanym przez niego bohaterom daleko do normalności. Wśród nich często znajdują się psychopaci, socjopaci, narkomani, czy transwestyci, oryginalności więc trudno mu odmówić. Zresztą Morrison bardzo ceni sobie akurat tę cechę i otwarcie stwierdza, że jeżeli któryś scenarzysta nie potrafi nic innego, niż "odgrzewać" stare wątki, to jak najszybciej powienien spakować manatki i ustapić miejsca komu innemu. Kariera jego rozpoczęła się niemalże tak samo, jak każdego innego brytyjskiego twórcy, który później "wyemigrował" do USA. Najpierw pisał dla popularnego na Wyspach magazynu "2000 A.D.", gdzie pracował nad takimi seriami, jak Captain Clyde, czy Starblazer, a następnie przeniósł się do nieco bardziej wówczas prestiżowego Marvel UK. Tam tworzył przygody jednego z bardziej znanych w Wielkiej Brytanii bohaterów, Captaina Britain. Szkot jednak był o wiele zbyt ambitny, by marnować życie nad komiksami o drugoligowych postaciach i postanowił spróbować swych sił w DC Comics. Nie było to takie łatwe, jakby się mogło wydawać, wszak jeszcze wtedy amerykańskie wydawnictwa niechętnie zatrudniały twórców z zagranicy. Gdy szefowie Detective Comics zatrudniali Morrisona napewno nie spodziewali się tego, co miało się wkrótce wydarzyć. Z podupadających, niemal skazanych na zawieszenie serii, tj. Doom Patrol, czy Animal Man Morrison uczynił bestsellery, odciskając na nich swe chore piętno. W listopadzie 1989 roku w jego życiu zawodowym nastąpił przełom - na rynku ukazała się bowiem rewelacyjna "powieść graficzna", Batman: Arkham Asylum, z rewelacyjnymi ilustracjami Dave'a McKeana. Pozycja ta świetnie się sprzedała i zapewniła Morrisonowi czołowe miejsce wśród amerykańskich scenarzystów. Przez kilka lat zajmował się głównie projektami dla DC, tj. Hellblazer, czy Kid Eternity, przeplatając je pracą także dla Marvela, gdzie był - jak sam to określa - "dziwką" Toma de Falco. Jeśli chodzi o superherosów, wymienić należy jeszcze świetnie przyjęty staż w JLA, gdzie naprawdę namieszał, czyniąc Batmana postacią centralną, która jest w "Lidze" outsiderem. Mroczny Rycerz obawiał się bowiem, że jego partnerzy (i nadludzie) mogą się zmienić i że mogą oni kiedyś zwrócić się przeciwko ludzkości, dlatego wynalazł sposób na pokonanie każdego z nich.

Okładka książki Astonishing X-Men. Tom 2 John Cassaday, Joss Whedon
Astonishing X-Men. Tom 2 John Cassaday, Joss Whedon
Okładka książki Hellblazer. Brian Azzarello 2 Brian Azzarello, Giuseppe Camuncoli, Guy Davis, Marcelo Frusin, Rafael Grampa, Lee Loughridge, James Sinclair, Cameron Stewart
Okładka książki Spider-Man. Todd McFarlane Rob Liefeld, Todd McFarlane, Fabian Nicieza
Spider-Man. Todd McFarlane Rob Liefeld, Todd McFarlane, Fabian Nicieza
Okładka książki Batman - Metal: Mroczni Rycerze Greg Capullo, Jorge Jimenez, Dough Mahnke, Yanick Paquette, Scott Snyder, James Tynion IV
Okładka książki Green Arrow Denys Cowan, Jeff Lemire, Bill Sienkiewicz, Andrea Sorrentino
Green Arrow Denys Cowan, Jeff Lemire, Bill Sienkiewicz, Andrea Sorrentino
Okładka książki Kryzys bohaterów Tom King, Clay Mann
Kryzys bohaterów Tom King, Clay Mann
Okładka książki Batman: Czarna Rękawica Ryan Benjamin, Tony S. Daniel, J.H. Williams III, Grant Morrison

Cytaty z książki Final Crisis

Dodaj cytat z książki Final Crisis