Pokolenia w czerni

- publicystyka literacka, eseje
- 2016-01-01
- 2016-01-01
Losy bohaterów tej książki - miejscami dramatyczne, a innymi razy wręcz przeciwnie, zabawne – to tylko pretekst, bowiem rozgrywają się na tle autentycznych wydarzeń z końca II wojny światowej i okresu utrwalania władzy ludowej na Górnym Śląsku. Dla mieszkańców tego regionu to czas wyjątkowo trudnych i bolesnych doświadczeń, które przekładają się na ich rodzinne, zawodowe i społeczne relacje. Żołnierska służba w Wehrmachcie, pod wodzą gen. Andersa czy u boku Armii Czerwonej - podobnie jak mordy, gwałty i grabieże ze strony „wyzwolicieli”, jak katorżnicze wywózki Górnoślązaków w głąb Związku Radzieckiego i dyskryminowanie ich nie tylko przez funkcjonariuszy aparatu bezpieczeństwa - nie podlegają tu ocenie. Są za to wplecione w dość barwą opowieść o ludziach, którzy to przeżyli, którzy od pokoleń są ze sobą zżyci, których łączy śląska tożsamość, mimo wielu przeciwności i zawiłości, jakie pochodzą z obcego im świata.
Kup Pokolenia w czerni w ulubionej księgarni
Oceny książki Pokolenia w czerni
- Powieść 1
- Historyczne, o historii, z historią w tle 1
- Posiadam (papier) 1
- 2024 1
Tagi i tematy do książki Pokolenia w czerni
Cytaty z książki Pokolenia w czerni
Karlik, zaciągnąwszy się papierosem, powtórzył ironicznie:
-No ja: polsko władza, polskie urzyndniki i polsko milicyjo. Yno, że oni wszyjscy nos, Ślonzoków za Niymców majom. Jak sie nawet purtna, to wrzeszczom kiej opyntani, żech purtnoł po niymiecku. Ale za to we polskich cajtungach szrajbujom wołowymi literami, że Ślonzoki, to som odzyskane Poloki! A tak rychtyk, to im...

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pokolenia w czerni
Lekka i luźna opowieść o górnośląskiej rzeczywistości z końca lat 40tych. Fabułę wypełniają losy mieszkańców Rydoszyc skupionych wokół pracy na kopalni Blyder. Autor w większości używa gwary śląskiej co powoduje, że dla osoby spoza Śląska jest ona nie do przeczytania. W opisach przyrody, sytuacji użyty dość infantylny język.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka „Pokolenia w czerni” to moje pierwsze spotkanie z twórczością Jerzego Buczyńskiego. Cały rok ta książka czekała u mnie na półce na swoją kolej. Kupiłam ją na tarkach książki w Katowicach i kiedy po roku ponownie spotkałam się tam z autorem zrobiło mi się trochę głupio, że pomimo tego, że miałam tyle czasu nawet jej nie zaczęłam. Także pod wpływem impulsu zaczęłam i to jeszcze tego samego wieczora. Łyknęłam spory fragment jak na początek i kolejnego dnia mogłam zamienić już na jej temat z autorem parę słów.
Co najważniejsze książka powstała na podstawie różnych przeprowadzonych rozmów, a więc w zasadzie wszystkie opisane w niej wydarzenia wydarzyły się naprawdę. Losy bohaterów w tej książce poznajemy u schyłku II wojny światowej kiedy to wojska niemieckie uciekały, a w ich miejsce pojawiała się armia radziecka. Kiedy to ludzie myśleli, że w końcu będzie lepiej, a tak naprawdę lepiej nie było.
Nie jest to jednak książka stricte dla każdego bo przez całą książkę przewija się Śląska gwara. Jednak całokształt wypada rewelacyjnie!
Książka „Pokolenia w czerni” to moje pierwsze spotkanie z twórczością Jerzego Buczyńskiego. Cały rok ta książka czekała u mnie na półce na swoją kolej. Kupiłam ją na tarkach książki w Katowicach i kiedy po roku ponownie spotkałam się tam z autorem zrobiło mi się trochę głupio, że pomimo tego, że miałam tyle czasu nawet jej nie zaczęłam. Także pod wpływem impulsu zaczęłam i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpis pierwszych lat po zakończeniu drugiej wojny światowej na terenie jednej śląskiej miejscowości, zawiłe losy bohaterów, traktowanie ślązaków jako sympatyków Niemiec, dlatego zawsze byli traktowani podejrzanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo raz pierwszy czytam książkę historyczną z dialogami w gwarze śląskiej. Ciekawe doświadczenie a i przedstawione fakty pozwoliły przybliżyć i poznać choć troszkę specyficzną a może i nawet trudną sytuację Ślązaków zaraz po wojnie. Jak dla mnie rewela !