Polski Holocaust Czy Kwaśniewski to Stolzman?

- historia
- e-book
- Polski Holocaust Czy Kwaśniewski to Stolzman?
- 2002-01-01
- 2002-01-01
Z pracy tej dowiadujemy się o zbrodniczej przeszłości ojca prezydenta Kwaśniewskiego. Książkę tę powinni przeczytać Polacy, aby zrozumieć lęk i ucieczkę A. Kwaśniewskiego od przeszłości, którą wyraża też jego hasło wyborcze: ”Porzućmy przeszłość, wybierzmy przyszłość”.
Z zeznań świadków zdarzeń jasno wynika, że ojciec prezydenta- Izaak Stoltzman vel Zdzisław Kwaśniewski, był Żydem rosyjskim w stopniu pułkownika NKWD. Wcielony w Polaka do organizowania nadzoru UB na terenach Pomorza Zachodniego i Północnego. Pod koniec lat czterdziestych zmienia nazwisko na Kwaśniewski i przyjmuje imię Zdzisław. NKWD zaopatruje go w dyplom ukończenia medycyny w Poznaniu i niezbędne dokumenty dla uwiarygodnienia wykonywanego zawodu lekarza.
Kup Polski Holocaust Czy Kwaśniewski to Stolzman? w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Polski Holocaust Czy Kwaśniewski to Stolzman?
27 użytkowników ma tytuł Polski Holocaust Czy Kwaśniewski to Stolzman? na półkach głównych- Chcę przeczytać 22

OPINIE i DYSKUSJE o książce Polski Holocaust Czy Kwaśniewski to Stolzman?
Raport przedstawia osobę Izaaka Stolzmana, który wg autora jest ojcem Aleksandra Kwaśniewskiego. Także przedstawia samego Aleksandra Kwaśniewskiego. Opisuje udział w zbrodniach Izaaka Stolzmana żydowskiego oficera NKWD, cytując autora:
"śledztwa ... na oficerach polskich w Katyniu, mordu na ludności cywilnej w więzieniu na Łukiszkach w Wilnie, masakrze ludności cywilnej w m. Oszmiana obecnie na Białorusi. Podczas okupacji Wileńszczyzny przez Niemców, bierze czynny udział w rabowaniu getta żydowskiego wraz z mordowaniem Żydów. Morduje Żydów w Ponarach celem rabunku majątku współplemieńców. W Gdańsku UB przesłuchuje razem ze swoim pomocnikiem Leebe Bartkowskim marynarzy Szwedzkich oraz uciekinierów, wywozi Szwedów do Słupska, gdzie w podziemiach ich morduje, a potem spala w krematorium. Morduje żołnierzy Armii Andersa oraz część oficerów niemieckich, którzy byli u sowietów w niewoli w Borne Sulinowo. Drugą część żołnierzy niemieckich mordują zastrzykami z trucizny. W budynku Urzędu Pracy przy ul. Jaracza następnie poleca ich spalić, a prochy są mieszane z wapnem niegaszonym. Finałem tego wszystkiego było wymuszenie oraz rabunek od Alberta Forstera 400 milionów dolarów, które należały do miasta Gdańska z przeznaczeniem na odbudowę. Zostały założone dwa banki w Davos - Szwajcaria. Dyrektorem tych banków została córka Stolzmana vel Kwaśniewski.
...Musimy nauczyć się odróżniać kolor różowy od czerwonego i przestać mylić wilki z owieczkami. Musimy zwalczać w sobie naiwność i nadmierną dobroć, które zmuszały nas nie tylko przebaczać, ale i zapominać (!) te niezliczone zbrodnie, jakie oni mieli - i dalej mają na sumieniu. Gdzież ta Polska, faktycznie demokratyczna i sprawiedliwa, o którą walczyły całe pokolenia?...
...My naród wielkich ofiar - narodem morderców!? Za jednego tylko Żyda przechowanie, Całe rodziny polskie szły na skazanie! Za naszych poległych tysiące - kto przeprosi? W Polsce, Europie - i światu ogłosi!...
...Zawsze, bez względu na to o co chodzi, winni są Polacy. Ani słowem nigdy nie wspomina się o służących swym niemieckim panom żydowskich strażnikach w obozach śmierci czy gettach..."
Według autora wielu znanych polityków oraz inne osoby publiczne (zarówno byłe, jak i obecne) mają żydowskie pochodzenie. Autor w książce wprost wymienia nazwiska tych osób, jednak tu ich nie wymienię. Są to m.in.:
znany historyk i były minister spraw zagranicznych, były redaktor naczelny katolickiego miesięcznika i pierwszy niekomunistyczny premier III RP, historyk kultury i profesor nauk humanistycznych, polityk lewicy, bliski współpracownik prezydenta Kwaśniewskiego, później związany z Ruchem Palikota, inny prominentny polityk lewicy, były marszałek Sejmu, wieloletni polityk lewicy, były premier i minister spraw zagranicznych, profesor historii, autor głośnej książki o zbrodni w Jedwabnem, która wywołała ogólnopolską debatę, pierwszy prezes IPN, prawnik i samorządowiec z Wrocławia, założyciel słynnego ruchu społecznego "Monar" i pionier pracy z bezdomnymi, sekretarz Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa, prawnik i szef Urzędu ds. Kombatantów, ostatni premier PRL i wieloletni dziennikarz, działacz na rzecz dialogu polsko-żydowskiego, wieloletni redaktor naczelny "Tygodnika Powszechnego" i duszpasterz środowisk inteligenckich, szef Unii Pracy, polityk lewicy i były sekretarz PZPR. Także najważniejsi przedstawiciele władz sądowniczych: były prezes Trybunału Konstytucyjnego i sędzia Trybunału Sprawiedliwości UE, pierwszy prezes Sądu Najwyższego, były prezes Naczelnego Sądu Administracyjnego, były rzecznik praw obywatelskich, prawnik i karnista.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"śledztwa ... na oficerach polskich w Katyniu, mordu na ludności cywilnej w więzieniu na Łukiszkach w Wilnie, masakrze ludności cywilnej w...