Korespondent wojenny. Ofiarnik i ofiara we współczesnym świecie

- powieść historyczna
- 2006-01-01
- 2006-01-01
Korespondenci wojenni to ‘‘plemię koczownicze’‘, które nie ma stałego miejsca pobytu i pomieszkuje tam, gdzie toczy się wojna. Nie słucha rozkazów jednego przywódcy, słucha za to kul i ‘‘biegnie za zapachem prochu’‘. Plemię specjalnych wysłanników nie zamieszkuje jednego, konkretnego obszaru, a jego członkowie rozproszeni są po całym świecie. Kontrolują rozwój wypadków w tzw. strefach konfliktu. To opowieść o dziennikarzach, którzy nie wrócili z Iraku i nie dokończyli swojego ostatniego materiału. Terry Lloyd, Taras Protsyuk, Dana Mazen, Keveh Golestan, Christian Liebig, Enzo Baldoni, Waldemar Milewicz siedmiu reporterów siedem historii życia i śmierci.
Kup Korespondent wojenny. Ofiarnik i ofiara we współczesnym świecie w ulubionej księgarni
Oceny książki Korespondent wojenny. Ofiarnik i ofiara we współczesnym świecie
31 użytkowników ma tytuł Korespondent wojenny. Ofiarnik i ofiara we współczesnym świecie na półkach głównych- Chcę przeczytać 25
- Do kupienia 1
- Literatura polska 1
- Poszukuję 1
- Biografie i wspomnienia 1
- 2011 1
- Reportaż i okolice 1
- Chcę przeczytać (niedomowe) 1
Cytaty z książki Korespondent wojenny. Ofiarnik i ofiara we współczesnym świecie
Dodaj cytat z książki Korespondent wojenny. Ofiarnik i ofiara we współczesnym świecie
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Korespondent wojenny. Ofiarnik i ofiara we współczesnym świecie
Świetna analiza pracy reportera wojennego. Hodalska przedstawia dziennikarza jako tego, którzy składa ofiarę, by w końcu stać się ofiarą. Książka jest naukową analizą pracy korespondenta, z punktu widzenia socjologicznych aspektów.
Przybliża sylwetki, a szczególnie ostatnie dni pracy i życia korespondentów wojennych, którzy nie wrócili z Iraku - siedmiu dziennikarzy z europejskich i amerykańskich mediów, w tym Waldemara Milewicza, dziennikarza TVP, którzy został zastrzelony 7 maja 2004 r. na drodze pod Bagdadem.
Co ciekawe, można z książki wywnioskować, że dziennikarze na wojnie w Iraku ginęli częściej od kul amerykańskich, niż z rąk Irakijczyków. A Ameryka tłumaczyła za każdym razem, że to "nieszczęśliwy wypadek"...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzybliża sylwetki, a szczególnie ostatnie dni pracy i życia korespondentów wojennych, którzy nie wrócili z Iraku - siedmiu dziennikarzy z...