W drogę!!!

- językoznawstwo, nauka o literaturze
- 2016-01-01
- 2016-01-01
„W drogę!!!” to kolejny po „Jeść!!!” bogato ilustrowany, tematyczny leksykon profesora Jerzego Bralczyka. Tym razem przedmiotem rozważań autora są słowa związane z podróżowaniem, drogą, wędrowaniem. Każde z haseł to osobny, pełen humoru i imponującej erudycji felieton. Profesor Bralczyk pisze o pochodzeniu wybranych przez siebie słów, ich zmieniających się przez lata znaczeniach, zaskakujących kontekstach w jakich bywają używane i skojarzeniach jakie budzą. Ten słownik wciąga jak pasjonująca powieść.
Kup W drogę!!! w ulubionej księgarni
Oceny książki W drogę!!!
201 użytkowników ma tytuł W drogę!!! na półkach głównych- Przeczytane 127
- 2022 9
- Audiobooki 8
- Legimi 4
- 2023 4
- 2024 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce W drogę!!!
Jest ok, krótko na temat, ale zbyt dużo tego. Po prostu ciężko spamiętać tych odwołań. Trzeba co najmniej kilka razy wysłuchać tych wyjaśnień żeby je zapamiętać, a tu już chyba następuje zmęczenie materiału.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAudiobook. Kolejna bardzo fajna książka profesora Bralczyka. Tym razem przeanalizowane zostały słowa związane z podróżowaniem. Autor wskazuje na etymologię nie tylko sposobów podróży ale także miejsc oraz czynności z podróżami związanymi. Po raz kolejny robi to ze swadą i gawędziarstwem. Po raz kolejny znajdziemy w niej dobry humor. Choć książka, podobnie jak "Jeść" jest dosyć prosta w budowie to nie sposób się przy niej nudzić. Pochodzenie kilku z wymienionych w niej terminów i mnie wprawiło w niemałe zadziwienie. Profesor Bralczyk pokazuje jak z prostych słów można wyczytać wiele ciekawych wniosków. Osobiście jestem miłośnikiem twórczości osób, które są zapalone do tego co przedstawiają. To samo można powiedzieć i o profesorze Bralczyku. Widać, że jest to fachowiec i wie o czym mówi, a przy tym potrafi tą wiedzę przekazać w tak ciekawy i przystępny sposób, że nie sposób przejść obok tej twórczości obojętnie.
Reasumując - warto, warto, warto - to jedno co nasuwa mi się na myśl po wysłuchaniu tej książki. To nie jest twórczość naukowa, dlatego nie wieje nudą. Polecam Czytelnikom ciekawym nie tylko pochodzeniu pewnych słów, ale również ciekawym życia - bo wyjaśnienie tych słów wiele mówi o nas jako Polakach.
Audiobook. Kolejna bardzo fajna książka profesora Bralczyka. Tym razem przeanalizowane zostały słowa związane z podróżowaniem. Autor wskazuje na etymologię nie tylko sposobów podróży ale także miejsc oraz czynności z podróżami związanymi. Po raz kolejny robi to ze swadą i gawędziarstwem. Po raz kolejny znajdziemy w niej dobry humor. Choć książka, podobnie jak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzłowieka mądrego, zawsze miło posłuchać. Miło i warto, ponieważ można się czegoś nauczyć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAudiobook czytany przez Autora
Książka idealnie wpasowana w moje gusta. Słowa, ich etymologia, ich asocjacje, ich konotacje. Jeszcze tematyka pode mnie szyta. Wędrowanie, zwłaszcza po lesie, jest mi bardzo bliskie. A wędrowanie i słuchanie zarazem książki o podróżowaniu, i jeszcze czytanej przez Pana Profesora to cudo. Dodatkową i ważną, ale o dziwo nie najważniejszą, zaletą są walory naukowe. Dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy, będę teraz epatował. I wiem w końcu, dlaczego "chodzenie na piechotę" jest dopuszczalne, mimo swędu pleonazmu się za nim ciągnącego.
Ode mnie 10.
Audiobook czytany przez Autora
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka idealnie wpasowana w moje gusta. Słowa, ich etymologia, ich asocjacje, ich konotacje. Jeszcze tematyka pode mnie szyta. Wędrowanie, zwłaszcza po lesie, jest mi bardzo bliskie. A wędrowanie i słuchanie zarazem książki o podróżowaniu, i jeszcze czytanej przez Pana Profesora to cudo. Dodatkową i ważną, ale o dziwo nie najważniejszą,...
Leksykonu ciurkiem czytać się nie da, ale powolutku można się delektować odkrywaniem źródłosłowów wybranych wyrazów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW moim odczuciu to najlepsza część z tej serii. Zawiera sporo ciekawostek językowych i etymologicznych, ale nie tak zawiłych, jak w "Jeść!!!". Hasła są też bogato ilustrowane przykładami literackimi, ale nie jest ich tak dużo, jak w części "Do domu!!!". Do tego sama tematyka podróżowania i drogi jest tak szeroka, że dobór haseł nie jest oczywisty - leksykon obejmuje środki transportu, rodzaje podróży, sposoby podróżowania, różne określenia na drogę i na podróżującego oraz wiele innych interesujących haseł.
Jeśli chodzi o audiobook, w formie którego zapoznałam się z tą książką, to jest on też najlepiej zredagowany - w przeciwieństwie do pozostałych dwóch części (gdzie słuchacz otrzymuje surówkę),tutaj rzadko na nagraniu słychać przejęzyczenia czy potknięcia podczas czytania. Dzięki temu słucha się tej książki z jeszcze większą przyjemnością.
W moim odczuciu to najlepsza część z tej serii. Zawiera sporo ciekawostek językowych i etymologicznych, ale nie tak zawiłych, jak w "Jeść!!!". Hasła są też bogato ilustrowane przykładami literackimi, ale nie jest ich tak dużo, jak w części "Do domu!!!". Do tego sama tematyka podróżowania i drogi jest tak szeroka, że dobór haseł nie jest oczywisty - leksykon obejmuje środki...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilka miłych spacerów, bardzo ciekawe. Sympatycznie się słuchało.
Kilka miłych spacerów, bardzo ciekawe. Sympatycznie się słuchało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wspaniała, tylko ta szata graficzna Ktoś miał pomysł równie "genialny inaczej" jak na BETĘ :-((
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoskonale się tego słucha.
Doskonale się tego słucha.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMistrzowska erudycja, klasa. Duży relaks dla skołatanego rozumu.
Mistrzowska erudycja, klasa. Duży relaks dla skołatanego rozumu.