- historia
- 2016-05-05
- 2016-05-05
Co uczynić z tą Rosją i Rosjanami? Jak Polak powinien postrzegać imperium zamieszkałe, jak chcą jedni, przez naszych braci, a zdaniem innych – przez najgorszych wrogów?
Nowa książka jednego z najwybitniejszych rodzimych znawców historii relacji polsko-rosyjskich jest opowieścią o ewolucji polskich poglądów na Rosję od roku 1831 do roku 1849, a więc od upadku Powstania Listopadowego do klęski Wiosny Ludów, która oznaczała schyłek Wielkiej Emigracji. W tym okresie wykuto fundamenty podziałów między konserwatystami i demokratami, wtedy rodziły się także zalążki socjalizmu. Andrzej Nowak stworzył nie tylko dzieło pouczające dla współczesnych Polaków, ale także przywrócił prawdziwe oblicze polskich rozważań politycznych dotyczących wschodniego sąsiada, prawdziwe poglądy prawicy i lewicy, skrzętnie przekłamywane przez komunistyczną propagandę.
Tych, którym sprawa stosunku do Rosji wydaje się prosta, książka może zaskoczyć mnogością postaw i koncepcji u naszych rodaków. Od elementarnych rozbieżności w postrzeganiu przeciwnika, caratu lub całego narodu, po kwestie metod walki i trudnych do usunięcia sprzeczności w polskim bastionie myśli niepodległościowej i rewolucyjnej. Czerpiąc z różnych źródeł, a nade wszystko z publicystyki epoki, autor przywrócił do życia spory o Rosję toczone przez najsławniejszych Polaków: Czartoryskiego, Mickiewicza, Lelewela, Mochnackiego, Kamieńskiego i innych.
To wolna od stronniczości wybitna praca historyczna, która powinna znaleźć się na półce każdego zainteresowanego dziejami współżycia i rywalizacji polsko-rosyjskiej.
Kup Kto powiedział, że Moskale są to bracia nas, Lechitów... Szkice z historii wyobraźni politycznej Polaków w ulubionej księgarni
Oceny książki Kto powiedział, że Moskale są to bracia nas, Lechitów... Szkice z historii wyobraźni politycznej Polaków
135 użytkowników ma tytuł Kto powiedział, że Moskale są to bracia nas, Lechitów... Szkice z historii wyobraźni politycznej Polaków na półkach głównych- Chcę przeczytać 113
- Historia 6
- Europa Śr.-Wsch. 1
- Historia - ogólnie lub przekrojowo 1
- Do kupienia 1
- Łukasz chce przeczytać 1
Cytaty z książki Kto powiedział, że Moskale są to bracia nas, Lechitów... Szkice z historii wyobraźni politycznej Polaków
Dodaj cytat z książki Kto powiedział, że Moskale są to bracia nas, Lechitów... Szkice z historii wyobraźni politycznej Polaków
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kto powiedział, że Moskale są to bracia nas, Lechitów... Szkice z historii wyobraźni politycznej Polaków
Lubię potoczystą narrację profesora Nowaka, dzięki której z przyjemnością przyswaja się setki dat, nazw i nazwisk, a nawet najdziwniejsze wydarzenia z przeszłości zaczynają nabierać sensu i celowości. I niestety główną wadą „Kto powiedział...” jest właśnie brak tego typu narracji.
Jest solidnie o budowania obrazu Rosji wśród polskich elit w okresie międzypowstańczym oraz złudzeń, których echa pobrzmiewają do dziś. Solidnie, ale niestety nie porywająco.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest solidnie o budowania obrazu Rosji wśród polskich elit w okresie międzypowstańczym oraz...
Ja skupię się tutaj na pracy historyka. Książka świetna z punktu widzenia warsztatowego. Świetny choć nie porywający obraz polskich wyobrażeń o Rosji. Jaką była, jaką Polacy ją chcieli i jak sobie z nią radzić. Od TDP i Hotelu Lambert po Henryka Kamieńskiego. Książka z nietypowym układem przypisów dolnych. Książka wygląda jak zbiór komunikatów naukowych powstałych z ręki młodego doktoranta dziś znamienitego profesora Andrzeja Nowaka z UJ i PAN. Książka gdyby jej nadać ciągły układ przypisów a nie rozpoczynać od jedynki co stronę książka wyglądałaby jak świetna współczesna monografia, którą mimo przypisów i tak jest nią choć z archaicznym znanym z międzywojennych monografii układem przypisów, dość dziś archaicznym co sekcję kilku stronnic. Polecam fanom HMP i polskiej myśli w XIX w. oraz historii w ogóle
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStare, nieco przeredagowane teksty prof. Andrzeja Nowaka składające się na obraz Rosji i Rosjan w publicystyce emigracji polskiej między powstaniami listopadowym i styczniowym. Dobre i warte poznania, choć niezbyt porywające. Trudno oprzeć się wrażeniu, że rzecz została wydana na fali popularności profesora za sprawą jego "Dziejów Polski", która dobrze wróży rozmaitym przedsięwzięciom wydawniczym przezeń firmowanym. Niezależnie jednak od tego otrzymujemy całkiem interesujące studium tego czym carska Rosja była, mogła być czy też być powinna z punktu widzenia interesów Polski i Europy tamtego czasu. Pozostaje tylko żałować, że w dziele tak znakomitego autora (nic to, że określanego tu i ówdzie mianem "oficera politycznego") znalazło się miejsce na katastrofę smoleńską...
Stare, nieco przeredagowane teksty prof. Andrzeja Nowaka składające się na obraz Rosji i Rosjan w publicystyce emigracji polskiej między powstaniami listopadowym i styczniowym. Dobre i warte poznania, choć niezbyt porywające. Trudno oprzeć się wrażeniu, że rzecz została wydana na fali popularności profesora za sprawą jego "Dziejów Polski", która dobrze wróży rozmaitym...