Okładka książki Kto powiedział, że Moskale są to bracia nas, Lechitów... Szkice z historii wyobraźni politycznej Polaków autora Andrzej Nowak (historyk),9788308061107
Andrzej Nowak (historyk) Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie historia
historia
2016-05-05
2016-05-05

Kup Kto powiedział, że Moskale są to bracia nas, Lechitów... Szkice z historii wyobraźni politycznej Polaków w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kto powiedział, że Moskale są to bracia nas, Lechitów... Szkice z historii wyobraźni politycznej Polaków

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kto powiedział, że Moskale są to bracia nas, Lechitów... Szkice z historii wyobraźni politycznej Polaków

Lubię potoczystą narrację profesora Nowaka, dzięki której z przyjemnością przyswaja się setki dat, nazw i nazwisk, a nawet najdziwniejsze wydarzenia z przeszłości zaczynają nabierać sensu i celowości. I niestety główną wadą „Kto powiedział...” jest właśnie brak tego typu narracji.

Jest solidnie o budowania obrazu Rosji wśród polskich elit w okresie międzypowstańczym oraz złudzeń, których echa pobrzmiewają do dziś. Solidnie, ale niestety nie porywająco.

Ja skupię się tutaj na pracy historyka. Książka świetna z punktu widzenia warsztatowego. Świetny choć nie porywający obraz polskich wyobrażeń o Rosji. Jaką była, jaką Polacy ją chcieli i jak sobie z nią radzić. Od TDP i Hotelu Lambert po Henryka Kamieńskiego. Książka z nietypowym układem przypisów dolnych. Książka wygląda jak zbiór komunikatów naukowych powstałych z ręki młodego doktoranta dziś znamienitego profesora Andrzeja Nowaka z UJ i PAN. Książka gdyby jej nadać ciągły układ przypisów a nie rozpoczynać od jedynki co stronę książka wyglądałaby jak świetna współczesna monografia, którą mimo przypisów i tak jest nią choć z archaicznym znanym z międzywojennych monografii układem przypisów, dość dziś archaicznym co sekcję kilku stronnic. Polecam fanom HMP i polskiej myśli w XIX w. oraz historii w ogóle

Stare, nieco przeredagowane teksty prof. Andrzeja Nowaka składające się na obraz Rosji i Rosjan w publicystyce emigracji polskiej między powstaniami listopadowym i styczniowym. Dobre i warte poznania, choć niezbyt porywające. Trudno oprzeć się wrażeniu, że rzecz została wydana na fali popularności profesora za sprawą jego "Dziejów Polski", która dobrze wróży rozmaitym przedsięwzięciom wydawniczym przezeń firmowanym. Niezależnie jednak od tego otrzymujemy całkiem interesujące studium tego czym carska Rosja była, mogła być czy też być powinna z punktu widzenia interesów Polski i Europy tamtego czasu. Pozostaje tylko żałować, że w dziele tak znakomitego autora (nic to, że określanego tu i ówdzie mianem "oficera politycznego") znalazło się miejsce na katastrofę smoleńską...

135 użytkowników ma tytuł Kto powiedział, że Moskale są to bracia nas, Lechitów... Szkice z historii wyobraźni politycznej Polaków na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł Kto powiedział, że Moskale są to bracia nas, Lechitów... Szkice z historii wyobraźni politycznej Polaków na półkach dodatkowych

Okładka książki Obecność Korony. Raport o wielkiej tradycji państwowej Jacek Bartyzel, Michał Gołębiowski, Aleksander Hall, Andrzej Horubała, Łukasz Jasina, Marek Jurek, Bogusław Kiernicki, Kacper Kita, Krzysztof Koehler, Janusz Kotański, Jacek Kowalski, Grzegorz Kucharczyk, Marta Kwaśnicka, Paweł Lisicki, Jan Maciejewski, Filip Memches, Józef Michalik, Paweł Milcarek, Andrzej Nowak (historyk), Tomasz Rowiński, Wojciech Turek, Maciej Zachara MIC
Okładka książki Zamach na polskość Adam Bujak, Przemysław Czarnek, Janusz Królikowski, Szczucki Krzysztof, Grzegorz Kucharczyk, Paweł Lisicki, Jakub Maciejewski, Andrzej Nowak (historyk), Barbara Nowak, Wojciech Polak, Wojciech Reszczyński, Wojciech Roszkowski, Robert Skrzypczak, Artur Śliwiński, Leszek Sosnowski, Rafał Ziemkiewicz
Okładka książki W potrzasku historii i geografii. Piotr Legutko, Andrzej Nowak (historyk)
W potrzasku historii i geografii. Piotr Legutko, Andrzej Nowak (historyk)
Andrzej Nowak (historyk)
Andrzej Nowak (historyk)
Urodził się w 1960 roku w Krakowie. Znakomity historyk, sowietolog, znawca stosunków polsko-rosyjskich. W 2002 roku uzyskał stopień doktora habilitowanego, natomiast w 2011 roku tytuł profesora zwyczajnego. Jest kierownikiem Zakładu Historii Europy Wschodniej i Studiów nad Imperiami XIX i XX wieku w Instytucie Historii PAN oraz Zakładu Historii Europy Wschodniej na Uniwersytecie Jagiellońskim. Specjalizuje się w dziejach rosyjskiej myśli politycznej oraz stosunkach polsko-rosyjskich w XIX i XX w. Swoją ogromną wiedzą na ten temat dzielił się na wykładach m.in. na uniwersytetach amerykańskich (Harvard, Columbia, Rice),angielskich (Cambridge, London University),a także m.in. na Uniwersytecie Masaryka w Brnie, Uniwersytecie w Tokio, Uniwersytecie Warszawskim, w Collegium Civitas i Wyższej Szkole Biznesu w Nowym Sączu. Uczestniczył w ponad stu konferencjach naukowych i kongresach m.in. w Sapporo, Kazaniu, Twerze, Moskwie, Paryżu, Londynie, Cambridge, Sztokholmie, Wenecji, Nowym Jorku, Budapeszcie, Rapperswilu i Brnie. W 2015 roku został powołany przez prezydenta Andrzeja Dudę jako członek Narodowej Rady Rozwoju. Prof. Andrzej Nowak to wybitny publicysta, świetnie posługujący się piórem, ukończył kurs dziennikarstwa międzynarodowego w agencji Reutera w Londynie w 1990 roku. W latach 1991-1994 był redaktorem naczelnym wywodzącego się z podziemnego ruchu wydawniczego czasopisma „Arka”, do 2012 roku był redaktorem naczelnym dwumiesięcznika polityczno-kulturalnego „ARCANA”. Jest laureatem wielu nagród, m.in. Nagrody Rektora UJ za wybitne osiągnięcia naukowe (2009 i 2010),trzykrotny laureat Nagrody KLIO za najlepszą książkę historyczną (w latach: 1995, 1998, 2001),został także uhonorowany Nagrodą im. Jerzego Giedroycia. Za wkład w pracę organizacyjną w Instytucie Historii PAN (2003) został odznaczony Srebrnym Krzyżem Zasługi. Profesor ma w swoim dorobku naukowym ponad 30 książek oraz blisko 200 artykułów i recenzji naukowych, jest też autorem ponad 400 artykułów publicystycznych. Andrzej Nowak jest autorem esejów i artykułów w albumach wydawnictwa Biały Kruk, a także samodzielnych książek. Dotychczas ukazały się następujące publikacje Białego Kruka z tekstami prof. Andrzeja Nowaka: „Czas walki z Bogiem” (czwarty tom cyklu „Kościół na Straży Polskiej Wolności”),„Hołd Katyński”, „Hołd Katyński 2”, „Krzyż polski. Patriotyzm i męczeństwo (t. 4)”, „Polska. Panoramy”, „Ojczyzna ocalona”, „Strachy i Lachy”, „Oburzeni”, „Wielka Księga Patriotów Polskich”, „Dzieje Polski. Skąd nasz ród, t. 1", „Uległość czy niepodległość”, „Wygaszanie Polski 1989-2015”, „Dzieje Polski. Od rozbicia do nowej Polski, t.2”, „Historia i Polityka” oraz „Polskość jest przywilejem”.

Cytaty z książki Kto powiedział, że Moskale są to bracia nas, Lechitów... Szkice z historii wyobraźni politycznej Polaków

Ciekawostki historyczne