Wrocławscy Żydzi: 1850-1944

Maciej Łagiewski Wydawnictwo: Muzeum Miejskie Wrocławia albumy
albumy
1997-01-01
1997-01-01
Album „Wrocławscy Żydzi 1850-1944. Zapomniany rozdział historii” to „Najważniejsze wydawnictwo o historii i życiu tych, którzy współtworzyli kulturę, gospodarkę i politykę dawnego Breslau”.
Album prezentuje dzieje wrocławskiej społeczności żydowskiej od 1850 roku do jej unicestwienia w 1944 roku. W 1994 roku z okazji 50. rocznicy ostatnich deportacji wrocławskich Żydów, pokazano w Muzeum Miejskim Wrocławia obrazy z życia dawnej gminy żydowskiej, a także wydano wówczas obszerne opracowanie książkowe w polskiej i niemieckiej wersji językowej. Z powodu dużej popularności wydanie wznowiono w 1997 roku. Książka stała się popularna na całym świecie i przez ostatnie lata do Muzeum przychodziły nowe materiały - zdjęcia i wspomnienia mieszkających tu niegdyś Żydów. Dlatego 2010 roku dr Maciej Łagiewski, wznowił oraz poszerzył album o nieznane wcześniej fakty i materiały ilustracyjne. W powstawaniu albumu uczestniczyły instytucje oraz osoby prywatne m.in. z Polski, Niemiec, wielkiej Bretanii, Izraela i Stanów Zjednoczonych.

Wrocław na przełomie wieków XIX i XX był miastem szczególnym dla rozwoju liberalnych prądów zapoczątkowanych przez Haskalę, a co za tym idzie prężnym ośrodkiem nauki i kultury judaistycznej. Autor albumu w swojej książce zwraca uwagę na te postacie, które dzięki pracy naukowej, zaangażowaniu politycznemu oraz doskonale działającym przedsiębiorstwom miały ogromy wpływ na wygląd miasta i jego sławę. Książka pokazuje jak wiele Wrocław zawdzięczał społeczności żydowskiej. Album jest zwieńczeniem kilkudziesięciu lat studiów i poszukiwań dotyczących ludności żydowskiej niegdyś żyjącej na ziemiach Dolnego Śląska. Historie, fakty oraz ludzie opisani w tej publikacji często są wymieniani tylko na jej stronach i nigdzie indziej, w żadnym innym historycznym podręczniku. Szczególnie istotne, co stanowi także o wyjątkowości albumu jest bardzo bogaty materiał ilustracyjny, na który składa się niemal 500 ilustracji, w większości niepublikowanych w żadnym innym wydawnictwie. Wiele z tych zdjęć nadeszło do autora z odległych rejonów świat, gdzie żyją lub żyli mieszkańcy dawnego Wrocławia.

Kup Wrocławscy Żydzi: 1850-1944 w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Wrocławscy Żydzi: 1850-1944

Opinie i dyskusje o książce Wrocławscy Żydzi: 1850-1944

12 użytkowników ma tytuł Wrocławscy Żydzi: 1850-1944 na półkach głównych

Okładka książki Muzeum Miejskie Wrocławia. Przewodnik Ilustrowany. Maciej Łagiewski, praca zbiorowa
Okładka książki Przedmieście Odrzańskie we Wrocławiu Rafał Eysymontt, Tomasz Głowiński, Hanna Górska, Agnieszka Gryglewska, Wanda Kononowicz, Maciej Łagiewski, Halina Okólska, Tomasz Sielicki, Grzegorz Sobel, Sławomir Szymański, Maria Zwierz
Okładka książki Ojciec i syn / Vater und Sohn: Theodor/Markus von Gosen Anna Kania-Saj, Barbara Kozarska-Orzeszek, Maciej Łagiewski, Katarzyna Łata, Jan Trzynadlowski

Cytaty z książki Wrocławscy Żydzi: 1850-1944

Dodaj cytat z książki Wrocławscy Żydzi: 1850-1944