Ponad wszystko

- 2016-05-18
- Donata Olejnik
- Ekranizacje:
- Ponad wszystko (2017)
Maddy jest uczulona dosłownie na wszystko. Nigdy nie opuszcza domu, a jedynymi osobami, które widuje, są jej mama i pielęgniarka. Ale pewnego dnia musi zmierzyć się ze światem zewnętrznym i wtedy spotyka Olly’ego. Czy podejmie największe ryzyko w swoim życiu?
Kup Ponad wszystko w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Ponad wszystko
Uczulenie na świat
Wyobraź sobie, że od dziecka jesteś zamknięty w czterech ścianach swojego domu. Nie masz pojęcia jak to jest taplać się w kałuży, wylegiwać na słońcu, biegać boso po świeżej skoszonej trawie. Nigdy nie poczułeś kropli deszczu na języku, nie ulepiłeś bałwana, nie wyszedłeś ze znajomymi do kina, a świat poznajesz tylko dzięki książkom i filmom. Przerażająca wizja, prawda?
Właśnie w takiej sytuacji jest nastoletnia Maddy, główna bohaterka powieści „Ponad wszystko” Nicoli Yoon, u której w wieku zaledwie kilku miesięcy wykryto „alergię na świat”. Wszystkie pomieszczenia, w których przybywa muszą być sterylne, a nawet najkrótszy kontakt z światem na zewnątrz mógłby skończyć się dla niej tragiczne. Dlatego wszystkie dni Maddy wyglądają podobnie: spędza czas tylko ze swoją mamą i pielęgniarką, masowo pożera książki i gra w scrabble. Pewnego dnia do domu obok wprowadzają się nowi sąsiedzi – a wśród nich rówieśnik Maddy, Olly. Od tego momentu życie dziewczyny całkowicie się odmienia…
Zaczyna się boleśnie wręcz szablonowo. Nieuleczalnie chora dziewczyna, nowy chłopak w sąsiedztwie i powoli kiełkujący romans. Pozostaje jedynie robić zakłady, czy nastąpi cudowne uzdrowienie i cukierkowy happy end, czy może jednak tragiczne, wyciskające łzy zakończenie. Tym bardziej pozytywnie zaskakujący jest kierunek, który w pewnym momencie obiera historia. I nagle okazuje się, że opowieść Nicoli Yoon ma o wiele, wiele więcej do zaoferowania niż wydawało się na początku.
Czasami czytam ulubione książki od tyłu. Zaczynam od ostatniego rozdziału i przesuwam się ku początkowi. W ten sposób bohaterowie przechodzą od nadziei do rozpaczy, od samoświadomości do zwątpienia. W romansach pary zaczynają jako kochankowie, a kończą jako dwoje obcych sobie ludzi. Książki o dorastaniu stają się powieściami o utracie sensu w życiu. Ożywają ulubieni bohaterowie.
Całość poznajemy z punktu widzenia Madeline. Razem z nią doświadczamy obezwładniającej bezsilności, poznajemy jej najskrytsze myśli i pragnienia. Jesteśmy z nią, gdy waha się nad podjęciem ryzyka i gdy przeżywa swoją pierwszą miłość. Maddy to bohaterka niezwykle prawdziwa i przekonująca, a dzięki temu, cała powieść taka jest. Nieco gorzej sprawa wygląda z Ollym –bo chociaż od niego wszystko się zaczęło, to nie on jest tutaj najważniejszy i bardzo często jest zepchnięty na ostatni plan. Najciekawszą postacią pozostaje mama Madeline: choć przez całą książkę przewija się gdzieś w tle, jej dramat w pełnej krasie ukazany jest dopiero pod koniec, stając się najmocniejszym elementem „Ponad wszystko”.
„Ponad wszystko” to kolejna bardzo przemyślana i dająca do myślenia pozycja od wydawnictwa Dolnośląskiego w serii „Uwaga Młodość”. Historia Madeline jest słodko-gorzka, boleśnie piękna i dogłębnie przejmująca – a w połączeniu z ilustracjami Davida Yoona tworzy powieść zdecydowanie wyjątkową w swoim gatunku. Idealna na melancholijny, jesienny wieczór, gdy deszcz bębni za oknem – i uświadamiająca, jak wielkie szczęście mamy, że w każdej chwili możemy na ten deszcz wyjść i poczuć zimne krople na policzkach. Gorąco polecam.
Weronika Wróblewska
Opinia społeczności książki Ponad wszystko
Czytając tę pełną ciepła i humoru, młodzieżową powieść, dochodzę do wniosku że miłość jest największą siłą sprawczą jaką zna człowiek. "Ponad wszystko" to świetnie opowiedziana, wzruszająca historia miłosna Maddy i Ollego. Uwielbiająca literaturę osiemnastolatka o imieniu Madeline cierpi na niewydolność odpornościową, uwięziona jest w hermetycznie czystym domu. Jej mama jest lekarką, a brat i tata zginęli w wypadku samochodowym. Poznaje Ollego, świetnie zbudowanego nastolatka, potrafiącego wspinać się po ścianach, matematycznego wyżła. Maddy szybko się w nim zakochuje, a potajemnie spotykania odbywają się w tajemnicy przed mamą. Czy ta miłość ma szanse na ziszczenie? Jak potoczy się jej historia. Mamy tu oryginalny pomysł na fabułę, który w połączeniu z bardzo przyzwoitym poprowadzeniem pióra daje mnóstwo czytelniczej przyjemności. Dialogi są świetne, pełne wspomnianego już humoru, określają postaci. Sami bohaterowie wiarygodni, na ogół mili i sympatyczni. Historię czyta się bardzo lekko i szybko, zdarza się że na stronie bywa po parę wyrazów. Nicola Yoon, posługując się prostym, klarownym językiem wykreowała bardzo wiarygodną rzeczywistość. Myślę że jeszcze wrócę do jej twórczości. Zdecydowanie ciekawa powieść, godna polecenia. Stawiam mocne 8/10, gorąco polecając.
Oceny książki Ponad wszystko
13126 użytkowników ma tytuł Ponad wszystko na półkach głównych- Przeczytane 8 973
- Chcę przeczytać 4 060
- Posiadam 2 294
- 2017 149
- 2018 125
- 2019 55
- 2017 48

![„Słońce też jest gwiazdą” – już dziś premiera! [KONKURS]](https://s.lubimyczytac.pl/upload/texts/12100/12128/25_15592984931.jpg)
![„Słońce też jest gwiazdą” – ekranizacja przebojowej książki Nicoli Yoon [KONKURS]](https://s.lubimyczytac.pl/upload/texts/12000/12029/21_15580868251.jpg)

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ponad wszystko
Przywidziałam plot twist, ale to nie zmienia faktu, że to bardzo dobra książka. Każda strona wciąga. Pokochałam tę książkę. Jest to lektura warta przeczytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo uroczy romans
Bardzo uroczy romans
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTakie meeeh. Ckliwe, ale da się czytać. Czy polecam? W sumie to nie wiem.
Takie meeeh. Ckliwe, ale da się czytać. Czy polecam? W sumie to nie wiem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajne ilustracje, rozdziały są krótkie i wygodnie je się czyta. Polecam
Bardzo fajne ilustracje, rozdziały są krótkie i wygodnie je się czyta. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest napisana bardzo komfortowym językiem i stylem. Fabuła jest bardzo przyjemna. A romans jest bardzo uroczy.Powieść polecam
Książkę polecam przeczytać od 12 lat
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę polecam przeczytać od 12 lat
#ponadwszystko #nicolayoon #wydawnictwodolnośląskie #recenzja
***
Choroba nastoletniej Maddy jest bardzo rzadka. Ma alergię na cały świat. Od siedemnastu lat jest uwięziona w domu. Kontaktują się z nią wyłącznie mama i pielęgniarka. Pewnego dnia Maddy wygląda przez okno i widzi... jego. Jest wysoki, szczupły, ubrany na czarno. Ich spojrzenia się spotykają. Obserwuje go z oddali. Już wie, że jej życie właśnie się zmieniło. Nieodwracalnie. I wie, że to będzie katastrofa.
***
Jest to piękna opowieść o nastoletniej miłości w trudnej sytuacji dla głównej bohaterki. Jest to lekka do przeczytania lektura. Mamy tu humor i smutek, nadzieję i pragnienia, żal i rozpacz. Moim zdaniem jest to piękna młodzieżówka, że nie sposób ją ominąć.
Na podstawie książki powstał film o tym samym tytule.
Polecam!
#ponadwszystko #nicolayoon #wydawnictwodolnośląskie #recenzja
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to***
Piękna, delikatna opowieść o zakochaniu i o tym, jak wiele można poświęcić, by poczuć smak prawdziwego życia. Szybka, emocjonalna i idealna na jeden wieczór
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie spodobał mi się z początku sposób napisania tej książki przez autorkę ale się przyzwyczaiłam, pomimo ze ma tyle stron ma mało tekstu oraz są rysunki nie raz na całe strony. Książka jest unikatowa i ciekawa, nie wiem co bym zrobiła na miejscu Maddy, zapewne bym była załamana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStanowczo, książka należy do literatury młodzieżowej. Mimo, że już dobre parę lat temu skończyłam "szkolny wiek", poczułam się poruszona tą historią.
Nastoletnia Madeline cierpi na bardzo rzadką chorobę, obniżenie czy też brak odporności, przez co ma alergię na... cały świat. Od osiemnastu lat jest zamknięta w sterylnych warunkach w domu, wraz z mamą - lekarką, która monitoruje jej stan. oraz pielęgniarką Carlą... Dni mijają jej na nauce, czytaniu książek, oglądaniu filmów, zabawach z mamą.
Życie, choć nudne i przewidywalne, to jednak bezpieczne kończy się wraz z przeprowadzką nowych sąsiadów. Wśród nowych ludzi, których Maddy obserwuje przez szybę jest Olly - młody chłopak, który od razu wpada jej w oko. I wzajemnie.
Jak można się domyślić - między tę dwójką nawiązuje się relacja. Jednak, czy Maddy może marzyć o czymś więcej? Co na to jej choroba? I co Olly?
A zakończenie? Rozbroiło mnie, ale domyślałam się go. Cóż, ciężka sytuacja.
Język książki prosty, łatwo się czyta. Ilustracje wzbogacają treść. To fajne przerywniki. Duży plus.
Miła książka. Warta polecenia. Taka na jedno popołudnie. :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNastoletnia Madeline cierpi na bardzo rzadką chorobę, obniżenie czy też brak odporności, przez co ma alergię na... cały świat. Od osiemnastu lat jest zamknięta w sterylnych warunkach w domu, wraz z mamą - lekarką, która...
Madeline właściwie nigdy nie wychodziła z domu. Można było powiedzieć, że dosłownie mieszkała w bańce. Powietrze którym oddychała musiało byc specjalnie przefiltrowane. Wszelkie rzeczy, które dostawała specjalnie odkażone. Nawet jedzenie było bardzo restrykcyjnie sprawdzane i weryfikowane. Miała tylko mamę, która była lekarzem i podczas jej nieobecności była z nią pielęgniarka Carla, która była właściwie jak rodzina. Dziewczyna uczyła się internetowo i bardzo dużo czytała. Miała niewielkie grono internetowych znajomych. Nauczyła się tak żyć i dla niej było to czymś normalnym do czasu gdy zachciała czegoś więcej. Zdarzyło się to kiedy do domu obok wprowadziła się nowa rodzina. Pojawił się wtedy Olly, którego dziewczyna chciała bardziej poznać. Wtedy zaczęła chcieć od życia czegoś więcej.
Długo czekała, żeby to przeczytać i wiem, że było warto. Specjalnie nie oglądałam filmu chociaż bardzo mnie do niego ciągnęło ale wtedy wiem, że już bym nie przeczytała książki. Historia była naprawdę ciekawa. Na miejscu dziewczyny bym zdecydowanie zbzikowała będąc ciągle zamkniętą w domu. Owszem może i ma się wtedy czas na jakieś pasje, które można robić w domu typu właśnie czytanie, puzzle czy jakieś klejenie modeli tylko ile człowiek mógłby tak wytrzymać. Oczywiście pewnie na świecie być może są takie przypadki ale to wydaje mi się jest inaczej kiedy człowiek uczy się tak żyć od dziecka, a inaczej kiedy coś takiego dzieje się nagle. To właściwie jak z alergią, jak dziecko jest uczone od zawsze, że czegoś nie może to jest jednak tego świadome niż nagle mu zakazać czegoś jeść. Nie zna się innego życia. Właśnie gdy dziewczyna poznała co znaczy "żyć" zapragnęła więcej co okazało się drogą do zupełnie innego życia, a nie jego końca. Książka bardzo emocjonująca ale teraz w końcu mogę obejrzeć jak to wygląda w filmie tak na świeżo i ile będzie zmian względem książki.