Miodowy blok rysunkowy

Okładka książki Miodowy blok rysunkowy autora Katarzyna Bajerowicz-Dolata, 9788310129284
Okładka książki Miodowy blok rysunkowy
Katarzyna Bajerowicz-Dolata Wydawnictwo: Nasza Księgarnia Seria: Blok rysunkowy interaktywne, obrazkowe, edukacyjne
interaktywne, obrazkowe, edukacyjne
Blok rysunkowy
2016-03-09
2016-03-09

Kup Miodowy blok rysunkowy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Miodowy blok rysunkowy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miodowy blok rysunkowy

Kiedy wiosną zakwitają drzewa i krzewy owocowe, pszczoły uwijają się w ich koronach – dzięki tej gorączkowej pracy już wkrótce dojrzeją pachnące jabłka, czereśnie, gruszki i śliwki…

A jak to wszystko wygląda od podszewki? Od czego tak naprawdę zaczyna się produkcja miodu? Co to jest pierzga, propolis i mleczko pszczele? Dlaczego pszczoły tańczą i czy to prawda, że ich oczy składają się z czterech tysięcy malutkich oczek? Tego oraz innych, niezwykle ciekawych rzeczy na temat życia pszczół, możecie się dowiedzieć z Miodowego bloku rysunkowego Katarzyny Bajerowicz, nie lada gratki dla fanów książki Opowiem ci mamo skąd się bierze miód. To na jej kartach Marcin Brykczyński i Katarzyna Bajerowicz za pomocą obrazów i słów opowiadali o tych niezwykłych owadach. Tym razem przekazują pałeczkę dzieciakom. Teraz one muszą myć pracowite jak pszczółki i z zapałem wypełniać miodowy blok. A jest co robić kochani!

Przede wszystkim możecie chwycić za kredki, mazaki, farby i tworzyć kolorowe łąki pełne kwiatów, żeby dorysowane przez was pszczółki miały gdzie pracować. Autorka proponuje abyście użyli nawet waszych paluszków, z odcisków których powstają naprawdę fantastyczne owady. Dla dzieci, które zmęczą się rysowaniem i kolorowaniem czeka mnóstwo labiryntów, zgadywanek, różnic do odnalezienia. A wszystko oczywiście w słodkim klimacie miodu i pszczół. Łasuchy będą mogły nawet ozdobić miodowe ciasteczka (co u nas skoczyło się oczywiście pieczeniem tych prawdziwych). Znalazło się też kilka szlaczków do uzupełnienia, które autorka sprytnie przemyciła między wierszami. Tymek nawet nie pisnął słowa protestu, tylko pięknie wodził ołówkiem, po śladach zostawionych przez pszczoły. Zwykle nie jest specjalnie chętny do rysowania szlaczków hihihih

A teraz najlepsze! Autorka przygotowała niespodziankę dla tych, którzy nie mieli w rączkach Opowiem ci mamo skąd się bierze miód albo też zapomnieli już większość informacji tam zawartych. Na każdej stronie miodowego bloku znajdziecie moc ciekawostek o pszczołach i pysznym miodku. A kiedy je uważnie przeczytacie, latem nie przyjdzie wam do głowy oganiać się rękami przed pracującym w pocie czoła owadem, tylko z ciekawością pobiegniecie jego tropem:)

Miodowy blok rysunkowy został wykonany bardzo starannie. Jak zwykle zresztą, bo to przecież już któryś z kolei wydany przez Naszą Księgarnię. Grube kartki, kartonowa podkładka, staranne ilustracje i różnorodne, ciekawe zadania sprawią, że spędzicie czas z dzieckiem naprawdę bardzo kreatywnie. Wycinając, klejąc, malując i dobrze się przy tym bawiąc.

Na półkach: , , , ,

"Miodowy blok rysunkowy" to liczne i zróżnicowane pomysły na zabawę dla kilkulatka. Nawet techniki jakimi należy wykonać zadania są różnorodne: kredki, farby, flamastry. Kolejne strony zaskakują dziecko, bo któż spodziewa się wykonania pszczoły czy kwiatów kciukiem umoczonym w farbie? Albo że kilkulatek narysuje portret pszczoły?
Są też strony z typowym kolorowaniem lub rysowaniem, dorysowywaniem części ciała pszczołom, sprawdzaniem ścieżek prowadzących do celu, liczeniem pszczół czy szukaniem różnic. Łączenie punktów, poruszanie się po śladzie bez odrywania ręki czy pomoc pszczółce w opanowaniu różnych torów lotu mają z kolei pomóc maluchowi w przygotowaniu do działań szkolnych... Ale jakie to sprytne, prawda?
Niektóre zadania są typowe dla rozwijania kreatywności i wyobraźni, gdyż znajduje się na nich jedynie mały zaczątek a dziecko ma dowolność w stworzeniu całości pracy (tworzenie etykiet, mozaiki czy rysowanie lub ozdabianie potraw).

całość recenzji i foto: http://czytelnicza-dusza.blogspot.com/2016/03/katarzyna-bajerowicz-dolata-miodowy.html

Są też strony z typowym kolorowaniem lub...

"Miodowy blok rysunkowy" to raczej zeszyt różnorodnych zadań, a nie zwykły blok. Kolorowanki te zwyczajne i według kodu, wycinanki, łączenie punktów, szukanie detali to tylko część atrakcji, które czekają w środku na małe rączki. Młodsze dzieci ćwiczą szlaczki i malowanie odciskami palców, trochę starsze mogą oddać się projektowaniu słoików na przetwory. A na odwrocie kartek znajdują się ciekawostki z życia pszczół i pszczelarzy, które potrafią zaskoczyć również dorosłego i dodatkowo uatrakcyjniają całość. Każda strona jest wyśmienitą wycieczką do świata pracowitych pszczół.

20 użytkowników ma tytuł Miodowy blok rysunkowy na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Miodowy blok rysunkowy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Miodowy blok rysunkowy

Katarzyna Bajerowicz-Dolata
Katarzyna Bajerowicz-Dolata
Poznanianka, prywatnie mama trzech córek, właścicielka trzech psów i kota, malarka, fotografka, autorka bloga mama3swinek.blogspot.com, majsterklepka, niezła kucharka i rekordowa bałaganiara. Przez kilkanaście lat pracowała jako grafik, a od jakiegoś czasu zajmuje się ilustracją. Najbardziej lubi akwarele, makaron z sosem pomidorowym i kapelusze. Od dzieciństwa czuje pociąg do rozmaitych robali. Zaczęło się od spacerów z tatą po lesie – do wielkiego mrowiska w buczynie. Później hodowała pająki, żuki, patyczaki, karaluchy z Madagaskaru i olbrzymie ślimaki. I tak jej zostało, choć nie trzyma już owadów w terrarium – teraz podgląda ja we własnym ogrodzie. I robi to codziennie, bo to najlepsza i najbardziej niezwykła opowieść, jaką zna.

Okładka książki Zeszytowy trening mowy, czyli ćwiczenia logopedyczne dla dzieci Marta Galewska-Kustra, Joanna Kłos
Okładka książki Opowieści biblijne Anna Gensler, Grzegorz Gortat, Grzegorz Kasdepke, Maria Ewa Letki, Jarosław Mikołajewski, Joanna Papuzińska, Eliza Piotrowska, Wojciech Widłak, Marcin Wroński

Cytaty z książki Miodowy blok rysunkowy

Dodaj cytat z książki Miodowy blok rysunkowy