Zahir

- O Zahir
- 2005-01-01
- 2005-01-01
- Zuzanna Bułat-Silva
Ester, żona znanego pisarza, znika bez wieści. Ostatni raz widziano ją z młodym tłumaczem z Kazachstanu. Czy została porwana, zamordowana, a może uciekła z kochankiem? Dlaczego nie daje znaku życia? Jak po dziesięciu latach małżeństwa mogła odejść bez słowa? On próbuje ułożyć sobie życie bez niej, wiąże się z inną kobietą, pisze kolejną powieść. Jednak nie potrafi zapomnieć. Ester staje się jego obsesją, jego zahirem. Wokół niej krążą wszystkie jego myśli. By ją odnaleźć, musi wyruszyć na stepy Azji Środkowej, w długą podróż, która pozwoli mu na nowo narodzić się dla miłości.
Kup Zahir w ulubionej księgarni
- 2012 24
- 2011 17
- Z biblioteki 14

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zahir
Wydaje mi się, że ta pozycja jako całość może być odbierana na dwa różne sposoby. Treści wręcz filozoficzne, nad którymi trzeba się pochylić aby dostrzec ich głębię jednych mogą przytłaczać a drugich pchnąć do autorefleksi. Samo podejście do miłości proponowane w tej książce wydaję mi sie zdecydowanie odbiegac od "typowego" przestawienia tego rodzaju uczucia. Uważam, że ta pozycja nada się dla osób szukających nowych wrażeń i lubi patrzeć z innej perspektywy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZahir to dość niezwykła czytelnicza podróż. Wydaje się dość prosta, ludzie znikają, rozchodzą się i godzą ze swoim losem. Ale czasem los ten chce nas poprowadzić nową drogą, pokazując ścieżkę dla tych, którzy chcą coś zmienić. To też powieść o tym, że trzeba odnaleźć siebie na nowo, by móc powrócić do miłości, którą ktoś nam już oddał. I też o tym, jak wielka ta miłość potrafi być, łamiąc tradycje, konserwatyzm czy inne konwenanse. Polecam :)
Zahir to dość niezwykła czytelnicza podróż. Wydaje się dość prosta, ludzie znikają, rozchodzą się i godzą ze swoim losem. Ale czasem los ten chce nas poprowadzić nową drogą, pokazując ścieżkę dla tych, którzy chcą coś zmienić. To też powieść o tym, że trzeba odnaleźć siebie na nowo, by móc powrócić do miłości, którą ktoś nam już oddał. I też o tym, jak wielka ta miłość...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO miłości różni poeci i pisarze opowiadają od niepamiętnych czasów, P.Coehlo nie jest tu wyjątkiem. Stara się sformować definicję miłości idealnej, która jest wolnością i stałym ruchem. Gdyby jednak ktoś chciał ideał wprowadzić w życie, to okaże się, że "foremka" za mała i w ogóle nie taka. Cóż, pozostaje teoretyzowanie lub spłaszczanie tego, co kształtów nie ma. A swoją drogą Ester widziała miłość inaczej niż jej mąż, bo oboje pragnąc tego samego, wypatrywali patrząc w innych kierunkach.
O miłości różni poeci i pisarze opowiadają od niepamiętnych czasów, P.Coehlo nie jest tu wyjątkiem. Stara się sformować definicję miłości idealnej, która jest wolnością i stałym ruchem. Gdyby jednak ktoś chciał ideał wprowadzić w życie, to okaże się, że "foremka" za mała i w ogóle nie taka. Cóż, pozostaje teoretyzowanie lub spłaszczanie tego, co kształtów nie ma. A swoją...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z ulubionych ;)
Jedna z ulubionych ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMomentami ciekawa, jednakże tych chwil jest mało.
Momentami ciekawa, jednakże tych chwil jest mało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę czytam po raz drugi po wielu, wielu latach. Myślą ,że teraz odbieram ją dużo lepiej, niż kiedyś. Posiada ciekawą drogę do zmiany perspektywy patrzenia na życie , miłości, świat. Piorytety w naszym życiu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzepiękna książka, niezwykle pogłębiona analiza czym jest miłość i czym jest potrzeba miłości dla człowieka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toprzepelniona pieknem, cudowna i wzruszająca
dlugo jeszcze bede o niej pamietac i ja wspominac
must reread za 30 lat!!! mysle, że wtedy jeszcze lepiej ja zrozumiem
przepelniona pieknem, cudowna i wzruszająca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo towybitnie pokazuje roznorakie rozterki, przemyślenia na temat sytuacji i emocji, ktore dla dzisiejszego spoleczenstwa nie wymagają wiekszych refleksji(a powinny!!)
dlugo jeszcze bede o niej pamietac i ja wspominac
must reread za 30 lat!!! mysle, że wtedy jeszcze lepiej ja zrozumiem
Lubię wracać do książek, które kiedyś, jako nastolatka czytałam. Lubię czytać tak piękne książki, bo one mają ponadczasową tematykę. Lubię książki, przy których można zastanowić się nad wieloma sprawami, książki które zwyczajnie pozostaną w sercu na dłużej. I powiem wam, że każda z książek Paulo Coelho właśnie taka jest! Ja wprost uwielbiam! A nowe całkiem odświeżone wydania nie tylko pięknie wyglądają na półce, ale pozwalają powrócić do tego świata, którego się kiedyś znało. I doskonale wiem, że ten autor nie do każdego trafia, ale… czasami warto spojrzeć na jego książki nieco głębiej niż poprzez historię, którą opowiada.
Miłość… odczuwamy ją każdego dnia. Ale czy kiedyś zastanawialiście się nad tym, że miłość to nie tylko radosne, szczęśliwe uczucie? Miłość to ból, tęsknota, załamanie psychiczne, to kłótnie i sprzeczki… Miłość to słowo… to temat, na który można rozmawiać godzinami i tak naprawdę chyba nigdy nie dowiemy się czym ona jest, bo każdy z nas ma zupełnie inną definicje miłości.
Autor w tej książce pokazał miłość z zupełnie innej strony. Ze strony tej mroczniejszej, zaborczej, ciemniejszej. Głównym bohaterem jest pisarz, który traci swoją żonę z dnia na dzień. Nie potrafi zrozumieć dlaczego tak się stało, dlaczego jego żona go zostawiła o niczym nie mówiąc. Zaczyna się na tym zastanawiać, zaczyna szukać ją w każdym miejscu, gdzie jest to tylko możliwe. Analizuje swoje ale też ich wspólne życie, przypomina sobie momenty, te lepsze i te gorsze. Próbuje w jakiś sposób zrozumieć zachowanie żony, chociaż jest to bardzo trudne, bo wydawać by się mogło, że są dobrym małżeństwem.
Coleho w swojej książce pokazał miłość widzianą oczami mężczyzny. Piękną, dojrzałą, ale też pełną obaw, braku zrozumienia, wątpliwości. I powiem wam, że nie pamiętam, aby ktoś tak pięknie opisał to uczucie, te poszukiwania zagłębiając się w tematykę filozofii, psychologii i religii. Dlatego jeżeli potrafisz zajrzeć wewnątrz siebie, jeżeli widzisz nie tylko oczami, ale i sercem zrozumiesz tą książkę. I mogłoby się wydawać, że jest ona trudna, to… gwarantuje wam, że polubicie się z “Zahirem”. Mimo iż styl pisania Coelho jest inny, nietypowy, całkiem różny od wszystkich autorów, to warto dać szansę tej książce… tej treści, tym przekazom, które są w niej zawarte.
Autor za pomocą bohaterów, który stworzył chce nam przekazać, że miłość jest najważniejsza w życiu. To ona daje nam siłę, to ona pomaga przetrwać trudne chwile, to właśnie ona czyni nas wyjątkowym i to na nią warto czekać, zawsze! Miłość jest czymś, bez czego nie da się funkcjonować i właśnie to Paulo Coelho nam stara się wytłumaczyć, pokazać.
I wiecie co… są takie książki, których nie da się zrecenzować. Należy je samemu przeczytać i zrozumieć każde słowo w niej zawarte.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to💕 Miłość – temat, który fascynuje, przeraża i nigdy się nie wyczerpuje. Ma wady i zalety, jest piękna i trudna jednocześnie. Pisarze od wieków próbują ją zrozumieć, rozkładając na czynniki pierwsze jej blaski i cienie. Nic więc dziwnego, że i Paulo Coelho, mistrz duchowych poszukiwań, postanowił zmierzyć się z tym uczuciem. W swoich książkach próbuje uchwycić jej złożoność – nie idealizując, lecz pokazując miłość taką, jaka jest: chaotyczną, nieprzewidywalną i prawdziwą. Zwyczajnie brudną bez upiększeń ale za to pełną wad.
💕 Cudowna ekipa z @drzewobabel po raz kolejny zaprosiła mnie do współpracy wokoło twórczości Coelho. A że mój apetyt po Alchemiku rozbudził się i ma w najlepsze bardzo chętnie na ten pomysł przystałam. Wszak wychodzę z przekonania że o książkach tego mistrza winniśmy rozmawiać raz za razem. Tak w moje ręce wpadło Jedenaście minut oraz Zahir dwie książki które mówią o... skutkach uboczncyh miłości. Niby tak podobne a jednocześnie tak niesamowicie różne od siebie nawzajem. Czy współczesny odbiorca może w nich znaleźć coś dla siebie? Jak najbardziej!
💕 Jedenaście minut - to opowieść która raczy nas historią o poszukiwaniu miłości, sensu życia i samego siebie. Główna bohaterka, Maria, młoda dziewczyna z brazylijskiej wioski, wyjeżdża do Szwajcarii w poszukiwaniu lepszego życia. Los prowadzi ją jednak na drogę, której się nie spodziewała – zostaje prostytutką w Genewie. Tam dziewczyna odkrywa , że życie to nie tylko ciało, ale też emocje, które potrafią być jeszcze bardziej skomplikowane. Zmagając się z samotnością, rozczarowaniami i własnymi pragnieniami, poznaje malarza, który otwiera przed nią drzwi do zupełnie innego świata. To historia o miłości, która wykracza poza fizyczność, o duchowej podróży i zrozumieniu, że jedenaście minut – tyle trwa przeciętny akt seksualny – może prowadzić do głębszych refleksji o ludzkim istnieniu. Ta historia poruszy nie jedno serce. Bo udowadnia że każdy, może znaleźć to słodko gorzkie uczucie. Jeżeli tylko trafi na kogoś kto pomoże mu szukać.
💕 Zahir - chociaż podobnie jak jego poprzedniczka również mówi o miłości opowiada o jej mroczniejszych odcieniach. To powieść o obsesji, miłości wbrew zdorowemu rozsądkowi i duchowej wędrówce która jak wszyscy wiemy jest niezwykle ważna dla Coelho. Głównym bohaterem tej powieści jest mężczyzna który traci swoją żonę. Ester - zdradza męża i można śmiało powiedzieć że zapada się pod ziemię... ucieka przez narratorem jednocześnie zostajac tytułowym Zahirem. Bo musicie wiedzieć o tym że tytułowy Zahir to definicja obsesji. Rzecz bądź osoba która zawłaszcza nasze myśli, zmuszając do nieustannego skupienia. Wszak Ester znika – narrator odczuwa więc jej brak, nie znajduje odpowiedzi na pytanie dlaczego ucieka i czy cokolwiek znaczyło dla niej ich wspólne życoe. Nie uwierzycie do czego doproadzi ta obsesja...
ㅤ
💕 Jak widać, w temacie miłości Coelho porusza się z wyjątkową wrażliwością, która jest charakterystyczna tylko dla niego. Niezależnie od tego, czy pisze o obsesji, bolesnej tęsknocie za ukochaną osobą, czy o fizycznej stronie miłości, robi to z niezwykłym wyczuciem i subtelnością, które tak bardzo cenimy. Mówi się, że prawdziwą magią jest potrafić opowiadać o wielkich sprawach w prosty sposób – może właśnie to stanowi największą siłę jego pisarstwa? Może sekret tkwi w tym, że Coelho traktuje każdego czytelnika z takim samym szacunkiem i uwagą, jakimi darzy swoich bohaterów. A może… wszystko sprowadza się do samej miłości? Może, kiedy już jej doświadczymy, wszelkie niedoskonałości przestają mieć znaczenie? Jak sądzicie?
💕 Miłość – temat, który fascynuje, przeraża i nigdy się nie wyczerpuje. Ma wady i zalety, jest piękna i trudna jednocześnie. Pisarze od wieków próbują ją zrozumieć, rozkładając na czynniki pierwsze jej blaski i cienie. Nic więc dziwnego, że i Paulo Coelho, mistrz duchowych poszukiwań, postanowił zmierzyć się z tym uczuciem. W swoich książkach próbuje uchwycić jej złożoność...