Gdańsk w baśniowej szacie

- turystyka, mapy, atlasy
- 2012-01-01
- 2012-01-01
Książka pt. Gdańsk w baśniowej szacie jest najnowszym zbiorem, na który składa się ponad sześćdziesiąt tekstów autorskich Jerzego Sampa. Zostały one napisane w konwencji baśniowej, co nie przeszkadza im pełnić funkcję dydaktyczną. Każdy z utworów poświęcony został jakiemuś konkretnemu miejscu w Gdańsku lub bliskiej okolicy Śródmieścia. Dotyczy to również jego zabytkowych budowli, przedmiotów, postaci, wydarzeń oraz osobliwości. Większość z nich po raz pierwszy doczekała się w niniejszej książce swego literackiego wizerunku, ponieważ dotyczą one spraw mało, a niekiedy w ogóle nieznanych. Konfabulacja zaś przeprowadzona została wedle hanzeatyckiego kodu, który stanowi swoisty wyróżnik tego właśnie kręgu podań. Na tak rozumiany wizerunek miasta składa się panorama tematów od czasów przedchrześcijańskich, aż po naszą rzeczywistość. Wiek zaś odbiorcy tej książki nie ma tu większego znaczenia.
Kup Gdańsk w baśniowej szacie w ulubionej księgarni
Oceny książki Gdańsk w baśniowej szacie
14 użytkowników ma tytuł Gdańsk w baśniowej szacie na półkach głównych- Chcę przeczytać 11

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gdańsk w baśniowej szacie