* Diabelski pakt Hitlera ze Stalinem* Sytuacja wojenna Polski w połowie września 1939 roku* Wkroczenie Armii Czerwonej* Reakcja sojuszników Polski* Pierwszy impet rosyjskiego uderzenia* Ostatnie próby oporuWkroczenie Armii Czerwonej we wrześniu 1939 roku na polskie Kresy Wschodnie miało szczególne dramatyczny przebieg. Po dzień dzisiejszy budzi ono wiele emocji w społeczeństwie polskim. W połowie września 1939 roku sytuacja militarna Polski była już zła. Dalsze prowadzenie wojny i jej pozytywny wynik zależał przynajmniej od dwóch elementów: ofensywy Sprzymierzonych za Zachodzie, możliwości zorganizowania dłuższego oporu na tzw. przedmościu rumuńskim. Inwazja ze wschodu zniweczyła wszelkie nadzieje.
Kup Kresy w ogniu. Wojna na Ziemiach Wschodnich Rzeczypospolitej we wrześniu 1939 roku w ulubionej księgarni
Oceny książki Kresy w ogniu. Wojna na Ziemiach Wschodnich Rzeczypospolitej we wrześniu 1939 roku
16 użytkowników ma tytuł Kresy w ogniu. Wojna na Ziemiach Wschodnich Rzeczypospolitej we wrześniu 1939 roku na półkach głównych- Przeczytane 9
- Moja biblioteka 1
- Historia świat 1
- Historia Polska 1
- II wojna 1
- Historia 1
Cytaty z książki Kresy w ogniu. Wojna na Ziemiach Wschodnich Rzeczypospolitej we wrześniu 1939 roku
Dodaj cytat z książki Kresy w ogniu. Wojna na Ziemiach Wschodnich Rzeczypospolitej we wrześniu 1939 roku
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kresy w ogniu. Wojna na Ziemiach Wschodnich Rzeczypospolitej we wrześniu 1939 roku
Spojrzenie na wrzesień 1939 na Kresach Wschodnich w zasadzie z perspektywy sowieckiech dokumentów do których odwołuje się autor..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka dobra, ale raczej dla ludzi zajmujących sie zawodowo II wojną światową. Ogromna ilość faktów trudnych do zapamiętania dla zwykłego śmiertelnika.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwóch agresorów III Rzesza i Związek radziecki, który dogadał się potajemnie w sprawie rozbioru Polski. Polska była osamotniona w tej nierównej walce, braki sprzętowe były widoczne na każdej dziedzinie. Brak reakcji Francji i Wielkiej Brytanii. Świat został oszukany przez Związek Radziecki w sprawie Polski, że chcą pomóc, Stalin wiedział co chce i zawsze dążył do wykonania swojego celu.
Dwóch agresorów III Rzesza i Związek radziecki, który dogadał się potajemnie w sprawie rozbioru Polski. Polska była osamotniona w tej nierównej walce, braki sprzętowe były widoczne na każdej dziedzinie. Brak reakcji Francji i Wielkiej Brytanii. Świat został oszukany przez Związek Radziecki w sprawie Polski, że chcą pomóc, Stalin wiedział co chce i zawsze dążył do...