Podejmowanie decyzji. Pojęcia, teorie, kontrowersje

Okładka książki Podejmowanie decyzji. Pojęcia, teorie, kontrowersje autorstwa Andrzej Dąbrowski, Andrew Schumann, Jan Woleński
Jan WoleńskiAndrew Schumann Wydawnictwo: Copernicus Center Press filozofia, etyka
filozofia, etyka
2015-10-14
2015-10-14
Książka jest zbiorem artykułów, w których analizowany jest proces podejmowania decyzji w różnych kontekstach: logicznym, psychologicznym, (neuro-)kognitywistycznym, filozoficznym, społeczno- kulturowym i ekonomicznym.
W ramach badań logicznych zaproponowane zostały nowe narzędzia logiczne dla modelowania procesu podejmowania decyzji. W kontekście psychologicznym omawia się podmiotowe (m.in. emocjonalne) uwarunkowania i neurologiczne zasady podejmowania decyzji. W kontekście filozoficznym rozważa się możliwość skonstruowania nowego pojęcia podmiotu w oparciu o współczesne teorie decyzji. Kontekst społeczno-kulturowy prezentuje nowe wzorce koordynacji zbiorowych zachowań – z uwzględnieniem problematyki podejmowania decyzji. Wreszcie w kontekście ekonomicznym zaproponowane zostały nowe techniki w podejmowaniu decyzji biznesowych.

Kup Podejmowanie decyzji. Pojęcia, teorie, kontrowersje w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Podejmowanie decyzji. Pojęcia, teorie, kontrowersje

Opinie i dyskusje o książce Podejmowanie decyzji. Pojęcia, teorie, kontrowersje

Autorzy opisują podejmowanie decyzji w różnych kontekstach: filozofii, psychologii, ekonomii, logiki, neurologii, kognitywistyki, społecznych. Książka zawiera nawiązania do bardzo znanych prac np. Kahnemana o myśleniu szybkim i wolnym.

Szczególnie wartościowe w tej publikacji jest obiektywne i szerokie spojrzenie na przedstawiane zagadnienia. Niestety język jakim jest pisana nie jest prosty, co może utrudnić zrozumienie. Jest w niej sporo słów których nie używa się na co dzień.

Zdecydowanie pozycja godna uwagi jeśli kogoś interesuje zagadnienie podejmowania decyzji, a każdy z nas podejmuje ich wiele każdego dnia.

35 użytkowników ma tytuł Podejmowanie decyzji. Pojęcia, teorie, kontrowersje na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Podejmowanie decyzji. Pojęcia, teorie, kontrowersje na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Podejmowanie decyzji. Pojęcia, teorie, kontrowersje

Okładka książki Racjonalizm – krytycyzm – ścisłość. Prace dedykowane Profesorowi Adamowi Jonkiszowi z okazji 70. rocznicy urodzin Józef Bremer SJ, Anna Brożek, Piotr Duchliński, Jacek Juliusz Jadacki, Robert Janusz, Kazimierz Jodkowski, Adam Jonkisz, Jakub Jonkisz, Jolanta Koszteyn, Bogdan Lisiak, Piotr Stanisław Mazur, Zbysław Muszyński, Adam Olech, Krzysztof Piekarski, Jacek Poznański SJ, Jakub Pruś, Marek Rembierz, Wojciech Sady, Urszula Szuścik, Ryszard Wiśniewski, Jacek Wojtysiak, Jan Woleński
Okładka książki Fenomen opery Przemysław Krzywoszyński, Jan Woleński
Fenomen opery Przemysław Krzywoszyński, Jan Woleński
Okładka książki Leksykon logików polskich 1900-1939 Andrzej Dąbrowski, Magdalena Hoły-Łuczaj, Szocik Konrad, Andrew Schumann, Jan Woleński
Jan Woleński
Jan Woleński
Polski logik i filozof analityczny, profesor Uniwersytetu Jagiellońskiego. W latach 1958-1963 studiował prawo na Uniwersytecie Jagiellońskim, w latach 1960-1964 filozofię na tej samej uczelni. W 1968 obronił pracę doktorską z analitycznej teorii prawa (Filozofia lingwistyczna a jurysprudencja analityczna) na Wydziale Prawa UJ napisaną pod kierunkiem prof. Kazimierza Opałka, zaś w 1972 uzyskał stopień doktora habilitowanego w zakresie teorii prawa (Logiczne problemy wykładni prawa) na tej samej uczelni. Jest uważany za kontynuatora tradycji szkoły lwowsko-warszawskiej. W 2013 r. otrzymał Nagrodę Fundacji na rzecz Nauki Polskiej w obszarze nauk humanistycznych i społecznych za wszechstronną analizę prac szkoły lwowsko-warszawskiej i wprowadzenie jej dokonań do międzynarodowego dyskursu współczesnej filozofii. Do lutego 2008 był autorem lub współautorem 1540 publikacji naukowych i popularnych, z czego 493 były napisane w ośmiu językach obcych. W tym: książki – 14, skrypty – 5, artykuły naukowe – 368, autoreferaty i abstrakty – 84, głosy w dyskusjach, polemiki, artykuły informacyjne, artykuły słownikowe, artykuły okolicznościowe, artykuły popularnonaukowe, przedmowy, posłowia i listy – 363, recenzje – 195, prace edytorskie – 30, przedruki – 15, przekłady – 6. Był promotorem 12 prac doktorskich i recenzentem 27 prac doktorskich i habilitacyjnych. Jest też prezydentem Europejskiego Towarzystwa Filozofii Analitycznej wybranym na kadencję 2005-2008. Bierze udział w pracy komitetu redakcyjnego czasopisma Theoria.

Cytaty z książki Podejmowanie decyzji. Pojęcia, teorie, kontrowersje

Dodaj cytat z książki Podejmowanie decyzji. Pojęcia, teorie, kontrowersje