Historia zaginionej dziewczynki

- Cykl neapolitański (tom 4)
- Storia della bambina perduta
- 2016-05-18
- 2016-05-18
- Lucyna Rodziewicz-Doktór
Ostatni tom bestsellerowej serii, którą otwiera Genialna przyjaciółka. W skład tetralogii wchodzą również Historia nowego nazwiska oraz Historia ucieczki. Wszystkie powieści odniosły międzynarodowy sukces i zostały docenione także w środowisku pisarskim.
Elenę i Lilę łączy niełatwa więź oparta na miłości, nienawiści, zazdrości, dominacji i podległości. Wspólnie wychowywały się na przedmieściach Neapolu. Elena zdecydowała się opuścić rodzinne miasto, aby kontynuować edukację w Pizie. W trakcie studiów została poczytną pisarką, a potem żoną nobilitowanego wykładowcy i matką.
Tymczasem Lila pozostała w rodzinnym mieście, wyszła za mąż w wieku szesnastu lat, urodziła synka. Z czasem porzuciła dostatnie życie przy boku męża, podjęła ciężką pracę w fabryce. W końcu kobiecie udaje się odnieść sukces zawodowy, jednak żyje w miejscu, gdzie rządzą nepotyzm, szowinizm i przestępczość.
Ostatecznie losy dwóch przyjaciółek ponownie się splatają w mieście, które je kiedyś połączyło…
Kup Historia zaginionej dziewczynki w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Historia zaginionej dziewczynki
To najokrutniejsza z całej serii. I ciarki mnie przechodzą gdy tylko zerknę na tytuł. Zaginiona Dziewczynka przesłania mi wszystko. Cała ta historia jest mocna, esencjonalna, z wyrazistymi, silnymi postaciami i z tłem jak pole walki. Nie dziwi mnie, że bohaterowie utrzymują się na powierzchni mimo wszystkich niepowodzeń, mimo przeciwności losu. Bo kto chaos i przemoc uważa za normę, nie może być słaby, delikatne „trzcinki” nie przetrwają. Lila i Lenu nie są trzcinkami, stanowczo. Każda jest silna na swój własny sposób. Ale Zaginiona Dziewczynka to już dla mnie stanowczo za dużo. Zastanawiam się czemu mnie tak dotknęła opowieść o przyjaźni pomiędzy dwiema kobietami? Czemu podświadomie chciałam aby ich drogi się rozeszły, tak definitywnie i już na zawsze. I w głębi duszy sekundowałam takiemu rozwiązaniu? Bo to wszystko diabelnie bolało. Bo to było wręcz namacalne. Bo to było znajome. Ferrante jest szczera aż do bólu, do bólu duszy. Zarówno w Elenie jak i Lilii widzę siebie, i nad cechami które w sobie akceptuję przechodzę bezrefleksyjnie Natomiast spokój burzą te zachowania i uczucia, których w sobie nie lubię, które zagrzebuję lękiem, którym w duchu zaprzeczam. Oj, lektura może boleć, może doskwierać, może ugniatać. Bardzo mi niewygodnie po tej całej serii.
Oceny książki Historia zaginionej dziewczynki
6129 użytkowników ma tytuł Historia zaginionej dziewczynki na półkach głównych- Przeczytane 4 462
- Chcę przeczytać 1 627
- 2021 70
- 2018 64
- 2024 58
- 2019 55
- 2020 41

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia zaginionej dziewczynki
Początkowo oceniłam ją niżej, ta część była dużo trudniejsza do czytania, ale to książka którą ciężko zapomnieć. Dopiero w tym tomie dociera do mnie jak bardzo jest to książka o traumie, o złu i o braku miłości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSmutno mi, że ta historia się skończyła. Jest to jedna z najlepszych serii, jakie miałam okazję przeczytać. Na pewno do niej wrócę, chociaż nie była to łatwa literatura. Podobało mi się to, że nie było w niej upiększeń, wszystko wydawało mi się hiperrealne - po prostu opis dwóch żyć takimi, jakimi są. W związku z tym zakończenie nie zdziwiło mnie ani trochę :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWykonturowanie
Rozwarstwienie
Wspaniałe określenia, które zawsze będą kojarzyć mi się z tym cyklem. Historia Eleny i Liny wciągnęła mnie bez miary. Możemy w tych książkach odnaleźć cząstki siebie. Porusza ona tematy tabu, tematy przemocy, okrutnych realiów, dorastania, pierwszych i tych późniejszych miłostek, naszej głupoty. Takiej ludzkiej. Bardzo mi się podoba, że w cyklu jest opisany każdy etap życia bohaterek. Możemy im kibicować lub drżeć przez myśl o ich wyborach. Życie naprawdę bywa przewrotne i zmienia często swój bieg. Historia ta skłania do przemyśleń i dlatego ją szczerze polecam. Często podczas czytania cyklu miałam dreszcze.
Wykonturowanie
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozwarstwienie
„Historia zaginionej dziewczynki” Eleny Ferrante skłania mnie do głębokich rozmyślań nad meandrami życia. Nad tym, jak bardzo jest ono zmienne – jak sinusoida. Raz przynosi sukces, spełnienie i poczucie sensu, innym razem klęskę, stratę, tragedię czy bolesne rozczarowanie.
W tej zmienności szczególnie wybrzmiewa potrzeba drugiego człowieka. Kogoś, kto potrafi być obok – niekoniecznie po to, by ratować czy naprawiać, ale by wytrzymać razem trud, dać oparcie, lustro, punkt odniesienia.
Jednocześnie książka jak i cały cykl powieści , prowokuje mnie do zastanowienia się nad prawdziwością i naturą przyjaźni Lenu i Lili. Czy była to relacja oparta na bliskości, czy raczej na rywalizacji? Na podziwie, zazdrości, zależności? A może na wszystkim naraz? Ferrante pokazuje przyjaźń nie jako bezpieczną przystań, lecz jako dynamiczną, często bolesną przestrzeń, w której kształtuje się tożsamość obu kobiet.
Cały cykl to historia o dorastaniu, wyborach i ich konsekwencjach, o cenie ambicji i kompromisów, o tym, jak bardzo relacje potrafią nas budować – i jednocześnie ranić.
Książka zostawia z pytaniami, nie z odpowiedziami. I właśnie dlatego tak długo rezonuje po ostatniej stronie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej zmienności szczególnie wybrzmiewa potrzeba drugiego człowieka. Kogoś, kto potrafi być obok –...
Wspaniała powieść, wieńcząca czterotomowy cykl neapolitański Eleny Ferrante. Kończę go z wielkim żalem, bardzo zżyłam się z wieloma postaciami, a zakończenie doprowadziło mnie prawie do łez.
Trudniej było mi utożsamić się z problemami Lili i Lenù podjętymi w tym tomie - głównie ze względu na to, że obie stały się ode mnie starsze i wkroczyły w nowy etap życia. Miło mi jednak było czytać o tym, że -w pewnym sensie- ich przyjaźń rozkwitła na nowo. Zwłaszcza po rozłące z 3 tomu. Co ciekawe, mamy wgląd w to, co naprawdę MYŚLI Lila, zostaje przed nami odkryta przyczyna wielu jej wcześniejszych zachowań i decyzji. Bardzo, bardzo polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudniej było mi utożsamić się z problemami Lili i Lenù podjętymi w tym tomie - głównie ze względu na to, że obie stały się ode mnie starsze i wkroczyły w nowy etap życia. Miło mi...
To najbardziej dojrzała część serii. Najbardziej stonowana, płynąca spokojnym tempem, refleksyjna... Bohaterki wyrosły już z głupoty młodości ale czy zakończenie jest dla nich szczęśliwe?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudowna historia. Warto!
Cudowna historia. Warto!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała książka jak i cały komplet 4 tomów. Ten ostatni oceniłem jedynie nieco słabiej odczuwając lekkie zmęczenie tematem, ale i tak cała ta historia jest super. Polecam miłośnikom sag rodzinnych (współczesnych).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatnia część Genialnej przyjaciółki dalej prowadzi przez zawiłości przyjaźni dwóch głównych bohaterek. Dużo tu pobocznych wątków, opisów sytuacji społecznej i politycznej Włoch i poszczególnych miast(głównie oczywiście Neapolu). Czyta się bardzo dobrze i mimo, że 1 część przeczytałam dawno temu, szybko odnalazłam się w opisywanej rzeczywistości.
Dla mnie przydatne okazało się zestawienie na początku wszystkich osób poszczególnych rodzin. Czasami do tego wracałam :))
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie przydatne okazało...
„Historia zaginionej dziewczynki” to dla mnie najsłabsza część cyklu. Zamiast domknięcia z rozmachem dostajemy rozwlekłą opowieść, w której bohaterki krążą w kółko wokół tych samych konfliktów. Emocje niby są intensywne, ale często przytłoczone długimi, nużącymi opisami. Ogólnie przegadana. Finał to niestety rozczarowane. Nie rekompensuje przeciągniętego tempa i momentów, w których napięcie zwyczajnie siada. przedostatni i ostatni tom stracił energię, która niosła poprzednie części. Albo po prostu całość pomysłu wyczerpała się w połowie, a pozostałe dwie części były napisane na fali.