Smocze proroctwo

- 2016-01-13
- 2016-01-13
- 2013-01-01
- Małgorzata Strzelec
"Smocze proroctwo" to pierwszy tom serii "Skrzydła ognia".
Łupek dorastał z przyjaciółmi pod górą. Zostali wychowani w tajemnicy przez Szpony Pokoju, aby wypełnić tajemniczą przepowiednię. Piątce małych smocząt pisane jest zakończyć wojnę, która rozszalała się między plemionami zamieszkującymi Pyrrię. Niestety, nikt nie wie, w jaki sposób mają tego dokonać.
Nie każde smoczę marzy o wielkim przeznaczeniu. Kiedy jednemu z piątki grozi niebezpieczeństwo, Łupek i jego przyjaciele postanawiają uciec. Może zdołają odzyskać wolność i zarazem zakończyć wojnę… A może wręcz przeciwnie: zawiodą wszystkie pokładane w nich nadzieje…
Kup Smocze proroctwo w ulubionej księgarni
Oceny książki Smocze proroctwo
1291 użytkowników ma tytuł Smocze proroctwo na półkach głównych- Chcę przeczytać 713
- Fantasy 18
- 2024 14
- Fantastyka 13
- 2025 10

OPINIE i DYSKUSJE o książce Smocze proroctwo
Nie sądziłem, że bedac już dorosłym, będę wciągnięty w książkę o smokach bardziej niż w jakąkolwiek poważną powieść dla dorosłych. A jednak. „Smocze Proroctwo” to coś absolutnie niesamowitego.
Przede wszystkim — ten świat. Tui T. Sutherland stworzyła uniwersum tak żywe, że miałem wrażenie, że jestem tam razem z tymi smokami, że czuję ich oddech na karku i że sam latam nad bagnami czy pustyniami. Każde plemię ma swój klimat i charakter, a przy tym nie są one płaskie, każde ma własne zasady, kulturę, historię.
Postacie? Nie da się ich nie lubić. Clay, Tsunami, Glory, Starflight i Sunny — każdy z nich ma coś, co sprawia, że człowiek czuje z nimi więź. Ich dialogi są świetne, pełne emocji, czasem zabawne, a czasem wzruszające. Naprawdę da się poczuć, że to młode smoki, które dopiero uczą się życia, ale już muszą mierzyć się z wielką odpowiedzialnością.
Fabuła wciąga od pierwszych stron. Nie ma tu dłużyzn ani nudy, a kolejne zwroty akcji trzymają człowieka w napięciu jak dobry thriller. Szczerze mówiąc, często czytałem do późnej nocy, bo po prostu nie dało się odłożyć książki.
Nie sądziłem, że powieść o smokach może być tak mądra i tak dojrzała. Pod płaszczykiem przygodowej historii autorka pokazuje przyjaźń, lojalność, odwagę i to, jak trudno czasem wybrać, co jest dobre, a co złe.
„Smocze Proroctwo” to dla mnie prawdziwy hit i wiem, że biorę się za kolejne tomy, bo chcę więcej. Polecam każdemu, nie tylko młodszym czytelnikom — serio, dorośli też będą zachwyceni.
10/10, bez dwóch zdań.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzede wszystkim — ten świat. Tui T. Sutherland stworzyła uniwersum tak żywe, że miałem wrażenie, że jestem tam razem z tymi smokami, że czuję ich oddech na karku i że sam latam nad...
Całkiem niezłe rozpoczęcie świetniej smoczej sagi od Tui Sutherland. Już od pierwszej części przyjemnie się czyta i sama książka bardzo mi podobała, jednak ocena poszła w dół, gdyż druga i trzecia część (które przeczytałem) są moim zdaniem po prostu lepsze :)
Jednak, jeżeli ktoś jest wrażliwy, to jednak ta seria może nie być dla niego, gdyż jest tu trochę drastycznych opisów śmierci, ale chyba nie może być zbyt kolorowo, co nie?
Jeśli kochasz smoki tak jak ja, nieważne w jakim wieku jesteś, "Skrzydła Ognia" to zdecydowanie seria dla ciebie! ;)
PS: Jeśli jesteś szczególnie przewrażliwionx na drobne błędy językowe (w szczególności nieprawidłowa forma wyrazów),to ostrzegam, bo w polskim tłumaczeniu serii, odrobinę ich jest, więc radzę lekko przymknąć na to oko, ale na szczęście rzadko się one pojawiają.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednak, jeżeli ktoś jest wrażliwy, to jednak ta seria może nie być dla niego, gdyż jest tu trochę drastycznych...
Angażująca.
Angażująca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie spodziewałam się, że historia bardziej dedykowana dzieciom tak do mnie trafi. Spodziewałam się rozczarowania zakupem, znużenia historią, a nawet zmęczenia tekstem.
Po za tym okładki są boskie. Pięknie prezentują się na półce w twardej oprawie.
Mamy tu historię pięciu smocząt widziana z punktu widzenia jednego z nich, Błotoskrzydłego Łupka.
Łupek przedstawiony jest jako jedno z największych smocząt, ale także jako z tych mniej bystrych.
Bardzo polubiłam Łupka. Ma dobre serce i wbrew temu co o nim mówią nie jest głupi, choć pewne działania wychodzą mu nieświadomie. Z pewnością nie rozumie smoczyc, jak każdy facet 😉
Reszta zgrai też jest sympatyczna i każdy z nich jest indywidualną jednostką. Bardzo mi się to podoba, bo każdy ma swój charakter i bardzo to się odznacza w historii.
Oprócz tego jest sporo ras smoków, które różnią się nie tylko wyglądem, ale i umiejętnościami.
Sama historia wciągająca. Tak , jak wspomniałam wyżej, bałam się, że fabuła mnie nie porwie, a jednak dzieje się tu tyle, że na nudę nie można narzekać. Nie dzieje się też za dużo, abym odczuła się przytłoczona wydarzeniami, choć miejsce zmieniamy 3 razy w przeciągu tej krótkiej książki.
Zaskoczona byłam, że jest tam dużo o walkach i o śmierci i to takiej nagłej i niesprawiedliwej. Zaskoczenie było pozytywne, bo mimo wszystko sam opis tych wydarzeń jest tak lekki w obiorze, że nie ma w tym nic brutalnego. Po prostu wiesz co się dzieje - postać umiera. Jest to napisane w odpowiednim tonie dla dzieci. Sama poleciłabym swoim dzieciom gdybym je miała 😅 Bo jest to świetna przygoda.
Nie spodziewałam się, że będzie w tym tyle intryg i zdrad. Naprawdę, dorosły się tutaj nie zanudzi.
Nie myślałam, ale będę śledzić dalej przygody smocząt przeznaczenia.
Polecam dzieciom i dorosłym! 🐲
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA że uwielbiam smoki i zobaczyłam tą serię u innych czytaczy w booktubach postanowiłam spróbować.
Po za tym okładki są boskie. Pięknie prezentują się na półce w twardej oprawie.
Mamy tu historię pięciu...
Niebo
Niebo
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria o proroctwie, które ma uratować świat smoków przed wzajemną zagładą. Piątka smocząt wychowywana i trenowana w ukryciu zaczyna myśleć o ucieczce. Nie wiedzą, że ta ucieczka doprowadzi do, być może, większego rozlewu krwi.
Ciepła historia o przyjaźni ponad gatunkowej i wzajemnym zaufaniu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiepła historia o przyjaźni ponad gatunkowej i wzajemnym zaufaniu.
Podejrzewam,że niektóre osoby na widok okładki mogą pomyśleć sobie "to jakaś bajeczka o smokach dla dzieci" ale nie,wcale tak nie jest. W książce znajdują się opisy walk i śmierci,jednak proszę się nie zniechęcać ani tym,ani tym. Historia jest świetna,a autorka kreatywnie opisuje np. miejsca,w których przebywają smoki. Potrafi zbalansować powagę z poczuciem humoru. Obecnie prawie kończę drugi tom i akcja nadal się toczy,tak więc nie mogę się doczekać aż sięgnę po kolejne części tej historii! Jeśli ktoś lubi fantasy,warto dać szansę tej pozycji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“[..]
W noc najjaśniejszą pięć jaj się wykluje.
Pięć smoków przybywa i pokój zwiastuje.
W ciemności wezbranej światło rozbłyskuje.
Smoczęta przybywają…”
Zaczynając lekturę właściwie nie miałam większych oczekiwań, a skończyłam na tym, że chcę więcej. Może to nie była wielce ambitna książka, ale bardzo przyjemna. Nowością było to, że głównymi bohaterami są zwierzęta, smoki, a nie ludzie. Jednak to nie przeszkodziło we wrażeniach.
Nie jestem pewna do jakiej kategorii wiekowej bym zaliczyła, więc myślę, że to będzie dla czytelników 14+, gdyż czasem jest brutalnie i uważam, że niezbyt odpowiednie dla młodszych. Bohaterowie mogliby być bardziej wyraźni, więcej charakteru okazać, ale to drobnostka i pomimo tego dostarczyła mi dużo rozrywki i śmiechu. Mamy proroctwo mówiące o zakończeniu wojny i nowym pokoju, piątkę smoków z misją jej wypełnienia, ciekawą fabułę jak i opis świata – dla mnie to przepis na super wieczór z totalnym luzem. Z pewnością będę czytała dalsze tomy, bo mnie ciekawi jak smoki poradzą sobie z wypełnieniem swojego przeznaczenia i trudami świata.
Jeśli szukacie czegoś niezobowiązującego, z lekkim stylem pisania, z dawką humoru jak i wciągającą akcją to ta książka może się spodobać. Może was również zaskoczy tak jak mnie?
“[..]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW noc najjaśniejszą pięć jaj się wykluje.
Pięć smoków przybywa i pokój zwiastuje.
W ciemności wezbranej światło rozbłyskuje.
Smoczęta przybywają…”
Smokusie, pozytywne zaskoczenie tą książką, będę czytał kontynuacje:).
Smokusie, pozytywne zaskoczenie tą książką, będę czytał kontynuacje:).