Westerplatte jako miejsce pamięci 1945–1989

- historia
- Monografie IPN
- 2015-07-01
- 2015-07-01
2015, 415 s. (seria „Monografie”, t. 105)
Co spowodowało, że Westerplatte urosło do rangi wrześniowego symbolu i stało się składnikiem kanonu historycznego Polaków? Jakie były przyczyny tego stanu rzeczy, jakie mechanizmy zadziałały? Kto i w jakim celu wywierał wpływ na kształtowanie i rozpowszechnianie wiedzy o obronie Składnicy? Jakie zasady rządziły procesem narastania wokół Westerplatte nowych sensów? Czym stała się pamięć o Westerplatte w kolejnych latach jej funkcjonowania? Autor, poszukując odpowiedzi na tak postawione pytania, sięga do problematyki pamięci społecznej oraz podejmuje badania w ramach tzw. historii drugiego stopnia. Zaprezentowana analiza przesłanek, które pochodzą z badań nie tylko klasycznych źródeł pisanych, ale także ze starannie zgromadzonej dokumentacji spuścizny literackiej i filmowej, sprawia, że otrzymujemy wielowymiarowy obraz specyficznego miejsca pamięci. Praca stanowi ważny wkład w dotychczasową wiedzę o sposobie działania propagandy w okresie PRL, a jednocześnie podejmuje wiele zagadnień stawianych w literaturze przedmiotu w związku z Westerplatte, pokazując zakres mistyfikacji w dotychczasowych opracowaniach na ten temat. Wypracowany model analizy miejsc pamięci z pewnością znajdzie naśladowców.
Kup Westerplatte jako miejsce pamięci 1945–1989 w ulubionej księgarni
Oceny książki Westerplatte jako miejsce pamięci 1945–1989
13 użytkowników ma tytuł Westerplatte jako miejsce pamięci 1945–1989 na półkach głównych- Przeczytane 9
- Historia 1
- WESTERPLATTE 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Westerplatte jako miejsce pamięci 1945–1989
Tytuł bardzo dobrze oddaje zawartość publikacji. Autor omówił szczegółowo jak funkcjonowało pojęcie "Westerplatte" w świadomości społecznej lat 1945-1989. Dużo miejsca poświęcił samym żołnierzom, ich problemom, funkcjonowaniu środowiska, próbom ich wykorzystywania i dzielenia przez ówczesne władze. Poruszono konflikt kpt Dąbrowskiego i mjr Sucharskiego w tym opis przyczyn jego ukrywania w czasach PRL. Szerokie spectrum problematyki obejmuje też film S.Różewicza "Westerplatte". Duża zaletą jest spokojny ton narracji, niemniej praca jest raczej dla osób zainteresowanych tymi zagadnieniami i znającymi prace M.Wańkowicza, Z.Flisowskiego, S.Górnikiewicz.