Co w drókó piszczy, czyli Póstynia Błendofska

Okładka książki Co w drókó piszczy, czyli Póstynia Błendofska autora Ludwik Jerzy Kern, 8308038492
Okładka książki Co w drókó piszczy, czyli Póstynia Błendofska
Ludwik Jerzy Kern Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie satyra
satyra
2006-01-01
2006-01-01

Kup Co w drókó piszczy, czyli Póstynia Błendofska w ulubionej księgarnii

Oceny książki Co w drókó piszczy, czyli Póstynia Błendofska

OPINIE i DYSKUSJE o książce Co w drókó piszczy, czyli Póstynia Błendofska

33 użytkowników ma tytuł Co w drókó piszczy, czyli Póstynia Błendofska na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Co w drókó piszczy, czyli Póstynia Błendofska na półkach dodatkowych

Okładka książki Proszę słonia Ludwik Jerzy Kern, Zbigniew Rychlicki
Proszę słonia Ludwik Jerzy Kern, Zbigniew Rychlicki
Okładka książki Pierwsze wiersze dla... Jan Brzechwa, Wanda Chotomska, Józef Czechowicz, Anna Kamieńska, Ludwik Jerzy Kern, Joanna Papuzińska, Ewa Szelburg-Zarembina, Julian Tuwim, Danuta Wawiłow
Okładka książki Chichotnik, czyli księga śmiechu i uśmiechu Jan Brzechwa, Wanda Chotomska, Agnieszka Frączek, Aleksander Fredro, Barbara Gawryluk, Ludwik Jerzy Kern, Maria Konopnicka, Marcin Przewoźniak, Julian Tuwim, Danuta Wawiłow
Ludwik Jerzy Kern
Ludwik Jerzy Kern
Polski poeta, dziennikarz, tłumacz i satyryk. Uczestnik powstania warszawskiego. Studiował w Łódzkiej Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej. Publikował w takich tytułach prasowych jak: "Szpilki", "Głos robotniczy", "Płomyk" i "Płomyczek", ale najbardziej kojarzony jest z "Przekrojem". Używał kilkunastu pseudonimów, m.in. Fra Lodowico Giorgio Cern, H. Olekinaz, Holekinaz, Louis George Cern, Dr Wist, Eljotka, Ludwik Jerzy Coeurn, Ludwik Jerzy Życzliwy, Ob. L., Ob. L.J.K. i Top. Autor "Ferdynanda Wspaniałego" i "Proszę słonia". Na podstawie obu tych książek powstały seriale animowane dla dzieci. Był także twórcą słów do sporej ilości piosenek, z których wiele stało się przebojami (np. "Lato, lato", "Nie bądź taki szybki Bill", "Cicha woda" czy "Wojna domowa". Odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski, Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski oraz Złotym Krzyżem Zasługi. Uhonorowany Orderem Uśmiechu. Żył 90 lat. Wybrane dzieła autora: "Do widzenia zwierzęta (pierwsze wydanie: Wydawnictwo Literackie 1956),"Ferdynand Wspaniały" pierwsze wydanie: Nasza Księgarnia, 1963),"Proszę słonia" (pierwsze wydanie: Nasza Księgarnia, 1964),"Mądra poduszka" (pierwsze wydanie: Nasza Księgarnia, 1972),"Jaśnie Pan Rym" (Iskry, 1982),"Żółta lokomotywa" (Agencja Wydawnicza i Reklamowa Akces 1995),"O Wacusiu, czyli Saga rodu Falczaków (The Falczaks): powieść współczesna, wybitnie krótkoodcinkowa / wymyślił, podsłuchał, podpatrzył, powyonacał Ludwik Jerzy Kern" (Wydawnictwo Literackie, 2002). Dwukrotnie żonaty: Adela Nowicka (1942-1948); 2. Marta Stebnicka (1954-29.10.2010, jego śmierć).

Okładka książki Księga nonsensu Hilaire Belloc, Lewis Carroll, T.S. Eliot, William Schwenck Gilbert, Harry Graham, Alfred Edward Housman, Edward Lear, Alan Alexander Milne, Walter de la Mare
Okładka książki Latający Cyrk Monty Pythona - tylko słowa. Tom 1 Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin

Cytaty z książki Co w drókó piszczy, czyli Póstynia Błendofska

Dodaj cytat z książki Co w drókó piszczy, czyli Póstynia Błendofska