ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać5

- Wolne Lektury
- 2012-08-15
- 2012-08-15
- 18 min.
Pierwodruk tej noweli ukazał się w 1890 roku w "Przeglądzie Literackim", a następnie wydana w zbiorze "Na drodze" w Krakowie w roku 1893.
Utwór ma formę wspomnień kilkunastoletniego Wicka Mostowiaka, który mieszka z rodzicami i braćmi (Felkiem i Piotrusiem) na warszawskim Powiślu, jednej z najuboższych dzielnic Warszawy. Chłopiec w prostych słowach relacjonuje codzienne wydarzenia, które składają się na życie w nędznej kamienicy. Ojciec, piaskarz, w momencie rozpoczęcia akcji noweli stracił pracę i Mostowiakowie są zmuszeni sprzedawać po trochu swój ubogi dobytek by przetrwać.
Kup Nasza szkapa w ulubionej księgarnii
Nasza szkapa
Nowela ,jedna z najsmutniejszych i najbardziej pozostających w pamięci.wspominam dzisiaj, jak czytałem ją mając ok.9-10 lat,wraz z młodszym rodzeństwem i do dzisiaj,w czasie spotkań rodzinnych ,przywołujemy we wspomnieniach potoki łez,które wylaliśmy podczas wspólnej lektury tego na pozór niewielkiego dziełka Marii Konopnickiej,będącego jednak wielkim pod względem emocjonalnym i społecznie uwrażliwiającym młode pokolenie na krzywdę tak ludzi jak i zwierząt(naszych "Braci mniejszych"). Czytanie takich książek,w moim mniemaniu, w pewnym wieku, jest koniczne i pożyteczne,wpływa bowiem na zmniejszenie egoizmu społecznego i znieczulicy w stosunku do istot,które znajdują się w naszym otoczeniu i które dość często potrzebują wsparcia tak materialnego,jak i duchowego.Książeczka niewielka "ciałem" ,lecz wielka duchem.
Oceny książki Nasza szkapa
- Dzieciństwo 57
- Klasyka 40
- Z dzieciństwa 19

Cytaty z książki Nasza szkapa
- Tfu! - splunął ojciec. - Co tam pani takie rzeczy będzie gadała? Cóż to, przykrzy mi się, czy co? Czy my to tylko na zdrowe czasy przysięgali sobie, a na te chore to nie? Czy to ona przy kim, nie przy mnie, nie przy moich dzieciach zdrowie straciła?
Rozwiń ZwińWóz toczył się z wolna, to podnosząc się, to opadając na zapadłych grobach, a za nami, z głuchym, coraz głuchszym łoskotem, padała ziemia na matczyną trumnę.
Wóz toczył się z wolna, to podnosząc się, to opadając na zapadłych grobach, a za nami, z głuchym, coraz głuchszym łoskotem, padała ziemia na...
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nasza szkapa
Zachęcony przez mojego tatę postanowiłem przeczytać "Naszą szkapę"- książkę autorstwa Marii Konopnickiej. Utwór ten opowiada o pewnej warszawskiej biednej rodzinie, o jej trudnej sytuacji życiowej oraz o tytułowej szkapie. To co w tej książce nie przypadło mi do gustu to monotonia w niektórych fragmentach. Według mnie jest ona również za bardzo przygnębiająca, choć dla niektórych może być to plus, ponieważ pokazuje ona dobitnie i realistycznie życie w biedzie i chorobie. Natomiast osobiście brakowało mi czasami jakichś weselszych momentów. Nie mogę jednakże stwierdzić że książka ta nie ma plusów. Jednym z nich jest to, że pokazuje że mimo trudnej sytuacji finansowej i zdrowotnej, rodzina nadal może się kochać, wspierać i pokonywać trudności razem. Uważam także, że utwór ten uczy dużej pokory aby szanować to co się ma i cieszyć się tym że ma się co jeść, pić, gdzie spać itd. Muszę, jednak przed zakończeniem mojej recenzji zaznaczyć , iż książka jest pisana po staropolsku i zawiera archaizmy. Lecz mimo to zachęcam do przeczytania "Naszej szkapy", zagłebienia się w jej fabułę i wyciągnięcia własnych wniosków.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tobeznadzieja utowarowionej rzeczywistości w nędzy i chorobie...
beznadzieja utowarowionej rzeczywistości w nędzy i chorobie...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAudiobook
Audiobook
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- język archaiczny, ale po przyzwyczajeniu dodaje dawnego wiejskiego klimatu
- krótka i dosadna
- depresyjnie smutna, dojmująco beznadziejna, a przy tym boleśnie realistyczna
- dobrze przedstawiona dziecięca psychika oraz ubóstwo w tamtych (ale czy tylko w tamtych?) czasach
- język archaiczny, ale po przyzwyczajeniu dodaje dawnego wiejskiego klimatu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- krótka i dosadna
- depresyjnie smutna, dojmująco beznadziejna, a przy tym boleśnie realistyczna
Choć język może dziś wydawać się archaiczny, to emocje i przesłanie wciąż trafiają w punkt. „Nasza szkapa” to opowieść, którą trudno czytać bez współczucia — szczególnie dla dzieci będących świadkami dorosłych tragedii. Mimo że nie należy do moich ulubionych lektur, doceniam jej prostotę, autentyczność i siłę przekazu.
⭐ Ocena: 6/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to⭐ Ocena: 6/10
„Nasza szkapa” Marii Konopnickiej to historia pełna ciepła, ale niestety dość ciężkostrawna w lekturze. Mimo że książka jest krótka, bardziej nuży niż ciekawi, czyta się ją powoli i momentami nużąco, przypominając typowe czytadełko bez większego polotu. Choć autorka porusza temat przywiązania do zwierząt i życia na wsi, całość nie zachwyca ani stylem, ani akcją. To pozycja raczej dla tych, którzy szukają prostych, klasycznych opowieści.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilkuletni Wicek Mostowiak mieszka z rodzicami i braćmi w jednej z najbiedniejszych dzielnic Warszawy. Po tym, jak ojciec stracił pracę, rodzina jest zmuszona stopniowo odsprzedawać swój dobytek, by mieć za co żyć. Nie jest tego wiele, są to przedmioty codziennego użytku, takie jak łóżko czy kożuch, a pieniądze ze sprzedaży nie oddają wartości, jakie dany przedmiot miał dla rodziny. Na dodatek, matka chłopców choruje, a niedługo później ich ukochany koń zostaje sprzedany. Choć historia kończy się tragedią, to pojawia się w niej też promyk nadziei.
„Nasza szkapa” opublikowana po raz pierwszy w 1890 roku to bardzo krótki tekst, ale myślę, że zapamiętam go na długo. Życie opisanej w niej rodziny jest bardzo smutne – dzieci muszą mierzyć się nie tylko z biedą, ale także chorobą i śmiercią najbliższej osoby. Jednak historia widziana z perspektywy dziecka, ukazuje pozytywne momenty codzienności chłopca, na które być może dorosła osoba nie zwróciłaby uwagi. Brutalna rzeczywistość zestawiona jest z dziecięcym optymizmem i naiwnością. Przykro czyta się o trudach rodziny Mostowiaków i niektórych może dziwić, że dzieci nie płakały za matką wystarczająco długo. Tytułowa szkapa jest źródłem ich wielkiej radości i kiedy ponownie pojawia się w ich życiu podczas pogrzebu, nie myślą o tym, jak będzie wyglądała ich przyszłość bez rodzica, ale cieszą się z obecności konia. Myślę, że przedstawienie pożegnania najbliższej im osoby jednocześnie z powrotem konia, symbolizuje nadzieję i ważną rolę drobnych radości w życiu.
Kilkuletni Wicek Mostowiak mieszka z rodzicami i braćmi w jednej z najbiedniejszych dzielnic Warszawy. Po tym, jak ojciec stracił pracę, rodzina jest zmuszona stopniowo odsprzedawać swój dobytek, by mieć za co żyć. Nie jest tego wiele, są to przedmioty codziennego użytku, takie jak łóżko czy kożuch, a pieniądze ze sprzedaży nie oddają wartości, jakie dany przedmiot miał dla...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNasza szkapa - tytułowa szkapa wydaję się mieć dodatkową, symboliczną funkcję dla narratora historii i jego braci. O ile bowiem wyprzedawanie całego dobytku, od rondla, żelazka czy kożucha przez łóżko i stół, aż do harmoni ojca jest dla chłopców zabawą i przygodą, o tyle sprzedaż konia jest prawdziwą tragedią.
Historia napisana pięknym językiem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria napisana pięknym językiem.
*"Nasza szkapa"* Marii Konopnickiej to wzruszająca opowieść o ubóstwie, rodzinnej miłości i poświęceniu. Czytając o losach małych chłopców, którzy w trudnej codzienności szukają radości, czułam smutek, ale i podziw dla ich siły. Tytułowa szkapa, stara i schorowana, staje się symbolem losu ubogiej rodziny – pełnego wyrzeczeń, ale i wzajemnej troski. Szczególnie poruszający jest sposób, w jaki autorka ukazuje dziecięcą perspektywę, przepełnioną zarówno naiwnością, jak i głębokim zrozumieniem cierpienia. To opowieść, która zostawia w sercu ślad, przypominając o wartościach takich jak empatia i nadzieja.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdświeżam sobie klasyki i muszę przyznać że ta nowela wywarła na mnie duże wrażenie.