Czwarta śmierć świętej Doroty

Okładka książki Czwarta śmierć świętej Doroty autora Andrzej Swat, 9788378354130
Okładka książki Czwarta śmierć świętej Doroty
Andrzej Swat Wydawnictwo: Videograf Cykl: Komisarz Michał Grosz (tom 3) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Komisarz Michał Grosz (tom 3)
2015-08-28
2015-08-28

Kup Czwarta śmierć świętej Doroty w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czwarta śmierć świętej Doroty

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czwarta śmierć świętej Doroty

Mocno rozciągnięta akcja i sporo zamieszania ogolnie nie porywa

Mocno rozciągnięta akcja i sporo zamieszania ogolnie nie porywa

Tu praktycznie wszystko jest złe- poddałam się 20 stron przed końcem, dlatego daję awansem drugą gwiazdkę. Jeśli nie musicie- nie czytajcie, szkoda czasu.

Komisarz Michał Grosz zajmuje się sprawą zaginięcia młodej dziewczyny. Dostaje także zadanie wyjaśnienia zgłoszenia przez wikarego parafii pw. św. Doroty odnalezienia zamarzniętych zwłok. Ksiądz tymczasem próbuje popełnić samobójstwo, a następnie ucieka. W każdym miejscu gdzie się pojawia ginie kolejna osoba.
Jeżeli oglądacie polskie seriale kryminalne, to możecie kojarzyć nazwisko autora z napisów początkowych produkcji "Mrok". Jest to ośmioodcinkowa seria z 2006 roku, gdzie głównym bohaterem jest komisarz Michał Grosz (w tej roli Przemysław Bluszcz). Książki stanowią uzupełnienie tych historii, choć nie jest wprost powiedziane, kiedy dzieje się akcja - po serialu, w trakcie czy przed. Właściwie, to gdyby nie informacja na okładce trudno byłoby z treści wywnioskować, że jest to trzecia książka z serii. Nie ma żadnych jawnych nawiązań do poprzednich śledztw, tak więc można czytać bez potrzeby znania wcześniejszych części. Ja właśnie tak miałem i nie stanowiło to dla mnie problemu.
Fabuła jest dosyć zagmatwana. Jedna sprawa przeplata się z drugą, bo wątków jest kilka i dopiero pod koniec okazuje się jak naprawdę wygląda sytuacja. Muszę jednak przyznać, że nie do końca zrozumiałem zakończenie i nie wiem, czy sprawa, która toczyła się w tle została rozwiązana, czy może będzie kontynuowana w następnej książce.
Atutem jest osadzenie fabuły w polskich realiach. Gdzieś tam w tle pojawiają się sprawy polityczne, pewna pani senator próbuje wpłynąć na pracę policji, a wszystko co złe przypisać księżom. Chciałbym jednak podkreślić, że książka ma specyficzny klimat - śledztwo nie jest rozwiązane w ciągu kilku dni, sporo czasu zajmują wątki poboczne i jest tu dużo elementów obyczajowo-psychologicznych, jak np. relacja Grosza i Marty. Nie wszyscy lubią takie aspekty w pozycjach kryminalnych.
Na plus są też bohaterowie. Grosz to nieustępliwy, ale sprawiedliwy policjant, ewidentnie mający już
spory dorobek zawodowy, ale marny osobisty. Nieoczekiwanie zaskoczył mnie jego przełożony, Strumiłło. Kreowany na "wiedzącego lepiej" człowieka z milicyjną przeszłością, w jednej ze scen pokazuje, że ma wpływ na więcej rzeczy niż się wydawało.
Podsumowując - obejrzyjcie jeden odcinek serialu "Mrok" i jeżeli pasuje wam taki klimat to możecie sięgnąć po przedstawioną książkę. w innym wypadku możecie się znudzić lekturą.

Jeżeli oglądacie polskie seriale kryminalne, to możecie kojarzyć...

63 użytkowników ma tytuł Czwarta śmierć świętej Doroty na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Czwarta śmierć świętej Doroty na półkach dodatkowych