Klątwa Tudorów

Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Klątwa Tudorów
Philippa Gregory Wydawnictwo: Książnica Cykl: Dynastia Plantagenetów i Tudorów (tom 7) powieść historyczna
powieść historyczna
Dynastia Plantagenetów i Tudorów (tom 7)
The King's Curse
2015-04-22
2015-04-22
2014-09-09
Urszula Gardner

Kup Klątwa Tudorów w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Klątwa Tudorówi

Historię piszą nie tylko zwycięzcy

Konto usunięte
Konto usunięte

Oceny książki Klątwa Tudorów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Klątwa Tudorów

Dla Małgorzaty Pole, de domo Plantagenet, 8. hrabiny Salisbury, fortuna potoczyła się nie tyle kołem, co kolejką górską. Gdy przyszła na świat mogło się wydawać, że jako córka Jerzego, księcia Clarence, młodszego brata Edwarda IV, i Izabeli Neville, jednej z najbogatszych arystokratek w Anglii (starszej siostry Anny Neville z "Córki Twórcy Królów"),przeżyje życie wolne od większych trosk. Już we wczesnym dzieciństwie straciła jednak oboje rodziców – matka zmarła w połogu, a książę Clarence został stracony za kolejną zdradę wobec królewskiego brata. Mimo zdrady dokonanej przez Clarence’a, Małgorzata i jej młodszy brat Edward Plantagenet pozostawali w łaskach obu królewskich stryjów.

Gdy po bitwie pod Bosworth na tron Anglii wstąpił Henryk VII, los rodzeństwa odwrócił się – jako spadkobiercy poprzedniej dynastii, dzieci księcia Clarence stanowiły zagrożenie dla panowania Tudorów. Aby je zneutralizować, świeżo upieczony monarcha wtrącił brata Małgorzaty do Tower (z której młody Plantagenet nigdy nie wyszedł),a ją samą pośpiesznie wydał za nisko urodzonego krewniaka.

Ułożone przez Tudora małżeństwo okazało się niespodziewanie zgodne, jednak tuż po trzydziestce Małgorzata owdowiała. Przez kilka lat po śmierci męża klepała biedę, dopóki los znowu się do niej nie uśmiechnął – wraz z objęciem tronu przez Henryka VIII i jego małżeństwem z Katarzyną Aragońską, lady Pole, dzięki dawnej przyjaźni z młodą królową, z dnia na dzień stała się z ubogiej wdowy żyjącej o łasce w klasztorze jedną z najbogatszych i najbardziej wpływowych osób na dworze. Lecz gdy po latach Henryk VIII postanowił rozwieść się z pierwszą żoną i zerwać z Kościołem katolickim, szczęście ponownie odwróciło się od wiernej królowej i Kościołowi Małgorzaty oraz jej rodziny…

W porównaniu z "Wieczną księżniczką" pewien spadek poziomu. "Klątwa Tudorów" przedstawia losy Małgorzaty Pole w sposób, zdaje się, dość wierny, acz nieciekawy. Tempo powieści jest dość nierówne – niektóre niezbyt istotne wątki są maglowane przez kilkadziesiąt stron, z kolei niektóre istotne toczą się błyskawicznie, ledwie napomknięte. Sporo przełomowych dla dynastii Tudorów i historii Anglii wydarzeń, których hrabina teoretycznie powinna być naocznym świadkiem, jest opowiedzianych czytelnikowi i protagonistce w formie infodumpów przez trzecioplanowych i epizodycznych bohaterów. Wreszcie, zawodzi kreacja głównej bohaterki – sięgając po powieść o losach beatyfikowanej przez KK męczennicy straconej przez tyrana, oczekiwałam portretu silnej, nietuzinkowej kobiety o głębokiej wierze i niezłomnych przekonaniach. Jednak w tym wydaniu cechami bohaterki, które wybijają się na pierwszy plan, są hipokryzja, oportunizm i pewna niezdolność do kojarzenia podstawowych faktów – Małgorzata cały czas klnie na Tudorów, ale kiedy pojawia się 0,2137% szansy, żeby ugrać u króla jakieś korzyści, od razu jest „Uszanowanie Tudorze złoty”; rozpacza nad uwięzionymi w areszcie domowym Katarzyną Aragońską i królewną Marią, lecz równocześnie bez wahania zamyka swoją głęboko zrozpaczoną po śmierci męża i syna synową w klasztorze, by móc bez przeszkód przejąć jej majątek; razem z synami usiłuje spiskować przeciwko Henrykowi VIII, pragnąc usadzić na tronie obok księżniczki Marii jednego z nich, Reginalda, a potem ma Pikachu face, gdy cała rodzina trafia do Tower oskarżona o zdradę. Jak przed lekturą, tak i po lekturze nie mam pojęcia, czemu Małgorzatę Pole beatyfikowano, skoro wg Gregory została stracona przede wszystkim za pochodzenie, a nie wierność KK czy nawet dawnej przyjaciółce i jej córce.

Jeszcze karny qtas dla tłumaczki, jak można było przetłumaczyć Geoffreya na Galfryda?!

W porównaniu z poprzednim tomem ,,Wieczna Księżniczka” to ,,Klątwa Tudorów” jest prawdziwą ucztą dla czytelnika.
Narratorką jest Małgorzata Pole i to jej życie stanowi trzon opowiadania. Małgorzata wywodzi się z rodu, którego Henryk VII pozbawił władzy. Jej rodzina, jako potencjalni pretendenci do tronu, stanowi zagrożenie dla Tudorów. Jej długie życie przeplata się z losami Katarzyny Aragońskiej, Henryka VIII oraz ich córki Marii.
Bardzo dobra książka pod każdym względem.

Uwielbiam książki historyczne PG. Można się przenieść do innych, nie koniecznie lepszych czasów. W tej części to mroczne rządy Henryka VIII Tudora. Poznajemy historię z perspektywy hrabiny Pole, zwolenniczki Katarzyny Aragońskiej i jej córki Marii. Tragedia, jaką są źli królowie kładzie się cieniem na historii Anglii.

1654 użytkowników ma tytuł Klątwa Tudorów na półkach głównych
260 użytkowników ma tytuł Klątwa Tudorów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Klątwa Tudorów

Philippa Gregory
Philippa Gregory
Kenijska pisarka, mieszkająca w Anglii. Ukończyła historię na Uniwersytecie Sussex. Stopień doktorski z literatury XVIII-wiecznej uzyskała na Uniwersytecie w Edynburgu. Książka Philippy Gregory „Klątwa Tudorów” była nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Powieść historyczna.

Cytaty z książki Klątwa Tudorów