Przeznaczenie bohaterów

- fantasy, science fiction
- Krąg czarnoksiężnika (tom 1)
- A Quest of Heroes
- 2015-03-18
- 2015-03-18
- Michał Głuszak
"Przeznaczenie bohaterów" to historia chłopca dorastającego na peryferiach Królestwa Kręgu. Najmłodszy z czterech braci, znienawidzony przez nich i przez ojca Thorgrin czuje, że różni się od innych mieszkańców wioski. Marzy o tym, by zostać wielkim wojownikiem i dołączyć do Srebrnej Gwardii, elitarnego oddziału, chroniącego Królestwo przed tym, co kryje się po drugiej stronie kanionu. Pewnego dnia w lesie nieopodal swojej wioski spotyka najpotężniejszego druida w królestwie. Rozmowa z nim, pełna zagadek i niedopowiedzeń, powoduje, że wyrusza w podróż, zdecydowany walczyć o swoje przeznaczenie. A to zmieni jego życie na zawsze…
Pierwszy tom bestsellerowej sagi fantasy "Krąg czarnoksiężnika", w którym odzywają się echa twórczości najlepszych autorów gatunku: J. K. Rowling, George’a RR Martina, Ricka Riordana, Christophera Paoliniego i J. R R. Tolkiena. Zanurzcie się w historię pełną magii i intryg politycznych, rycerzy i smoków, przyjaźni i miłości. Poznajcie opowieść o dorastaniu, honorze i odwadze, losie i przeznaczeniu, ale także o złamanych sercach, zawodach, ambicji i zdradzie. Niezapomniana saga dla czytelników w każdym wieku.
Kup Przeznaczenie bohaterów w ulubionej księgarni
Oceny książki Przeznaczenie bohaterów
953 użytkowników ma tytuł Przeznaczenie bohaterów na półkach głównych- Przeczytane 481
- Fantasy 19
- Fantastyka 14
- 2018 4
- 2015 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przeznaczenie bohaterów
romansidło dla 14 latków, chodź ja w tym wieku lubiłem trochę poważniejsze książki. są jakieś zalążki fantastyki, ale wszystkie te dałoby się zmieścić na pięciu stronach.
Napisane poprawnie i niczego więcej nie mogę napisać.
Trochę szkoda bo świat mógłby być ciekawy, gdyby na nim się skupić a rozterki 14-18 latków zepchnąć na trzeci plan.
Do tego stopnia urzekła mnie opowieść że może za kilka (lub kilkanaście) miesięcy podejmę próbę czytania następnej części.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisane poprawnie i niczego więcej nie mogę napisać.
Do tego stopnia urzekła mnie...
Książkę dostałam na zakończenie roku szkoły średniej - trafiony prezent, bo w tamtym okresie czytałam dużo fantastyki. Od razu przeczytałam, wtedy moja ocena wynosiła 5/5 - w zasadzie, w tamtym okresie wszystkie książki oceniałam na piąteczki, ale to było kiedyś, a teraz jest teraz. Dlatego przeczytałam raz jeszcze i mojej przemyślałam całą sytuację, pod ocenę.
Lekka i łatwa książka do szybszego przeczytania, nie ma jakichś zawiłych historii przy których trzeba się zatrzymywać, aby pogłębić się w toku rozmyślań nad nią. Choć fabuła jest dosyć przewidywalna jak dla mnie, to tutaj może to być tak i minusem, jak i nie. Bo jednak wiele książek ma przewidywalną fabułę, więc nie ma co tutaj nad tym rozmyślać. Martwi mnie tylko, że główny bohater nie ma praktycznie wad, wszystko mu się praktycznie udaje, uchodzi na sucho. Nie przepadam za takimi wyidealizowanymi bohaterami, bo w życiu codziennym nie ma takich ludzi, którzy nie mają wad. Wątek miłosny, przy tak młodym wieku... patrząc na to, że jest to fantastyka - jak dla mnie nie jest to jakimś wielkim minusem.
Ot, po prostu, książka dla nastolatków którzy uwielbiają fantastykę - ewentualnie starszych nastolatków, którzy tak jak ja uwielbiali fantastykę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka i...
Ależ się uśmiałem podczas czytania tej książki.
Usmiech ciągle gościł na mojej twarzy, bo trudno było mi uwierzyć, że czytam coś tak wtórnego! Coś tylekroć powtarzanego w 1000 innych książek. Coś tak przewidywalnego, że aż trudno w to uwierzyć. Nieustannie czekałem, czy choć raz zostanę zaskoczony. Czy cokolwiek będzie tu oryginalne.
Nie było.
Standardowa droga od totalnego zera do mego bohatera.
Mlody chłopaczek bez choćby jednego przyjaciela, nielubiany przez nikogo, nawet przez rodzeństwo i ojca. Ba! Nawet owce mu uciekają.
W ciagu dosłownie tygodnia łamiąc wszelkie zasdy zjednuje sobie życzliwość tajemniczego druida, najsławniejszych rycerzy królestwa, niedawnych wrogów elitarnej szkoły rycerstwa, książąt (i księżniczki 😍) Król ogłasza go wręcz swoim kolejnym synem!!!! ....A to co napisałem trudno nawet nazwać spoilerem, bo to sam początek. Warto dodać, że nasz ,,zahukany wieśniak" kieruje się nienagannym kręgosłupem moralnym, no i od czasu do czasu uwidaczniają się jego nadzwyczajne zdolności......
Ufff....przyznacie sami chyba, że nie brzmi to bardzo zachęcająco?
No więc nastręcza się jedno pytanie: Czy te 7 gwiazdek wcisnąłem przypadkiem?
Otóż nie.
Jaki jest mój największy zarzut? Powtarzalność. To wszystko już było. Wszystko to już czytałem x razy.
A gdyby tak nie było? Gdybym był młodszy i nie miał ,,na konce" dziesiątek podobnych książek?
Powiem Wam co by było. Chłonął bym to z zapartym tchem! Jak głodny schabowego a alkoholik piwo po poście.
Wiel, że lata temu bym się w tym zakochał bez reszty!
Nawet teraz , mimo uśmiechu politowania, wcale nie musiałem się zmuszać do czytania. Było przyjemnie mimo wad.
Reasumując: książka naprawdę dobra (jednak raczej dla młodszego odbiorcy)
Polecam 🙂
Ależ się uśmiałem podczas czytania tej książki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie dlatego, żeby to była komedia. Nie dlatego, że np. autor wplatał inteligentny, fajny humor. Nie. Nic z tych rzeczy.
Książka jest tak napisana, by stała się z miejsca sukcesem komercyjnym - młody bohater mierzy się z problemami i niezrozumieniem, mimo wszystko, okazuje się że jest kimś więcej, przeznaczonym do większych celów. Po drodze będzie musiał się jednak mierzyć z nieżyczliwymi mu opryszkami, magicznymi stworami, zazdrosnymi śmiałkami oraz spiskującymi intrygantami. Wszystkie te cechy sprawiają, że książka jest przewidywalna, wtórna. Spiski, intrygi i tajemnice są proste jak tylko się da. Sytuacje i relacje powtarzalne, nie ma w nich praktycznie nic odkrywczego.
Mimo wszystko jednak, takie opowieści są wszystkim tym, czego potrzeba młodemu czytelnikowi, by mógł kibicować i zżyć się z głównym bohaterem a także czerpać od niego życiowe lekcje, jak stawać się lepszą osobą. I to właśnie to przesłanie stawania się lepszym, okraszone we wtórny, aczkolwiek piękny sposób sprawia, że książka zyskuje punkt więcej. Trochę szkoda jednak braku ambicji autorki. Jestem jednak pewien, że młodzież dobrze bawiłaby się z tą książką. Przyznam, że i mnie kusi sięgnąć po kolejny tom, by poznać dalsze losy (jak na ironię, gdyż narzekałem na przewidywalność dzieła).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra książka przygodowo-fantazy raczej dla młodszego odbiorcy. Książka opowiada historię głupawego 14-latka z misją "zbawiciela". Robi wszystko na pałę... ale mu wychodzi z mniejszymi lub większymi konsekwencjami dla siebie. Forma rozrywkowo-przyswajalna. ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFrom zero to hero... i z powrotem :) Główny bohater raczej sztuczny. Wszystko jakoś samo mu się przytrafia, co krok zagrożenie śmiertelne z którego udaje mu się wydostać dzięki tajemniczej mocy o której nic nie wie. Główny zły też jak z szablonu. Mało świata przedstawionego, ale wygląda na genetyczne fantasy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się całkiem dobrze i zapewnia całkiem sporo rozrywki.
Czyta się całkiem dobrze i zapewnia całkiem sporo rozrywki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowieść dobra do czytania gdy chce się trochę odpocząć od trudnych i ciężkich lektur. Czyta się lekko, szybko i przyjemnie. Nie wciąga za bardzo i po przeczytaniu nie pozostaje za długo w pamięci.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka to czysta droga przez mękę, którą przemierzamy razem z głównym, nieciekawym i przewidywalnym bohaterem otoczonym równie intrygującymi towarzyszami. Książkę skończyłam w całości, ale ostatni raz tyle się męczyłam nad lekturą w czasach niektórych obowiązkowych tytułów szkolnych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantasy dla dzieci
Fantasy dla dzieci