Mroczne przypływy Tamizy

- 2015-02-17
- 2015-02-17
- 2014-05-08
- Stanisław Rek
Nowa powieść z bohaterką Ulubionych rzeczy Lacey Flint, młoda policjantka z tajemniczą przeszłością, w czwartym tomie serii musi pokonać seryjnego mordercę, który zna jej najgłębsze lęki.
„Twarda jak stal, ale delikatna jak koronka Lacey Flint zdradza coraz więcej ze swojej przeszłości. Wciąż jednak nie wiemy, kim jest naprawdę”.
„KIRKUS REVIEWS”
Lacey Flint przeniosła się z wydziału zabójstw do londyńskiej policji rzecznej. Mieszka na łodzi i codziennie pływa. W Tamizie szuka spokoju. Zapomnienia o traumatycznych śledztwach i o mężczyźnie, którego kochała.
Pewnego dnia na swojej stałej pływackiej trasie Lacey natrafi a na zawinięte w całun zwłoki zaczepione o pal pomostu. Tak, jakby ktoś chciał, żeby to ona je znalazła…
Wkrótce Tamiza wyrzuca kolejne ciała kobiet – zawsze tam, gdzie pływa Lacey.
Morderca jest bardzo blisko. Zna jej tajemnicę. I zaprasza do gry...
„Lacey Flint patrzy prosto w oczy swoim demonom. Teraz scenerią jest Tamiza, mętna, wzburzona, której odpływy i przypływy pozostawiają ślady przeszłości do rozszyfrowania i klucze do zrozumienia teraźniejszości”. „HUFFINGTON POST”
„Przerażające i hipnotyzujące! Sharon Bolton zmienia oblicze literatury kryminalnej.” TESS GERRITSEN
Kup Mroczne przypływy Tamizy w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Mroczne przypływy Tamizy
„Mroczne przypływy Tamizy” Sharon Bolton czytało mi się bardzo dobrze. Może nie było tego napięcia, co w poprzednich tomach, nie pobije oczywiście najlepszych dla mnie „Zagubionych”, ale ten tom za to jakoś lepiej mi podszedł niż dwie pierwsze części. Tak do końca nie umiem określić, co mi się w tej książce podobało i co sprawiło, że czytałam z ogromnym zainteresowaniem. Na pewno na plus zapisze styl, do tego interesującą zagadkę, rozwiązanie było może za słabo umotywowane, ale mogę je przyjąć za dobrą monetę. Nie wpadałam w zachwyt nad książką, ale też nie zniechęciłam się do serii. I z całą pewnością poleciłabym powieść miłośnikom kryminałów.
Oceny książki Mroczne przypływy Tamizy
2332 użytkowników ma tytuł Mroczne przypływy Tamizy na półkach głównych- Przeczytane 1 515
- Kryminał 18
- 2018 17
- 2015 15
- 2015 15
- Thriller/sensacja/kryminał 15

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mroczne przypływy Tamizy
Polecam!
Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa historia. I w miarę nie oczywiste zakończenie.
Ciekawa historia. I w miarę nie oczywiste zakończenie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWymęczyłam się strasznie. Te opisy Tamizy zajmowały pół książki. Po wcześniejszym Carterze miałam wrażenie, że książka albo jest chaotycznie napisana albo źle przetłumaczona. Nie mogłam się "wbić" w styl pisania, który był dla mnie cięzki. Czytałam kiedyś książkę Bolton i nawet przypadła mi do gustu. To tutaj to lanie wody. Nie polecam. Dla mnie stata czasu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLacey bywasz głupiutka, ale kocham Cię kobieto
Lacey bywasz głupiutka, ale kocham Cię kobieto
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna świetna powieść autorki z cyklu o Lacey Flint. Mroczny i duszny klimat jest znakiem rozpoznawczym całej serii. Główna bohaterka jak zwykle nie potrafi stać z boku, gdy dzieje się źle, gdy zło szerzy się dokoła. Zakończenie trochę nieprawdopodobne, ale całość gorąco polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna część i jak dla mnie kolejna fantastyczna. Może mniej wątku romantycznego, ale to dobrze. Aczkolwiek historia miłosna dwójki bohaterów jest poprowadzona w tak powolny i subtelny sposób że przypadła mi do gustu. Z pewnością czekam na więcej!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam wszystkie książki z tej serii, choć przyznam, że ta chwilowo była nudnawa w pierwszej połowie. Potem już super.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzwarta część tego cyklu jest chyba najsłabszą z bohaterką Flint. Podczas czytania ostatnich 20% powieści trochę się zagubiłem w akcji. Mimo to daje się przeczytać...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodziwiam umiejętność Autorki w opisywaniu rzeki. Tamiza w jej książkach żyje, zmienia się, niepokoi, jest ciągle obok. Drobiazgowe opisy zwłok wydobywanych z rzeki to inna sprawa...
Miłość nadal jest tuż tuż, ale Lacey nadal jej nie ulega - i dobrze :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiłość nadal jest tuż tuż, ale Lacey nadal jej nie ulega - i dobrze :)
Wreszcie jakaś książka, która mnie wciągnęła na całego.
Oczywiście nie może być tak, żebym zaczęła jakąś serię normalnie jak człowiek od pierwszego tomu. Zawsze muszę zacząć od środka. Na szczęście to jest jedną z tych, serii, gdzie każdy tom, to oddzielna sprawa.
Główna bohaterka zdaje się skrywa mroczną tajemnicę. I oczywiście nie chce by się wydała. Napewno jest odważna i zdeterminowaną by dopaść tego, kto krzywdzi młode kobiety. Jest też bardzo samotna, pogubiona i chyba sama do końca nie wie czego chce. Otoczona jest przyjaznymi ludźmi, którym na niej zależy ale zdaje się tego nie zauważać.
Sama historia jest naprawdę ciekawa. Zwłaszcza, że dotyczy bolesnych spraw. Pierwsza to sytuacja kobiet na Bliskim Wschodzie, druga to przemyt ludzi a trzecia to nielegalne praktyki lekarskie.
Powieść ma wszystko to, co powinien mieć dobry kryminał - ciekawe postacie, tajemnice, ciężkie śledztwo, zagrożenie, pościgi. No i zaskakujące zakończenie. Polecam.
Wreszcie jakaś książka, która mnie wciągnęła na całego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLacey po traumatycznych przejściach rezygnuje z kariery detektywa i przenosi się do policji rzecznej. Niestety nie dane jej jest zaznać spokoju, bo podczas pływania natrafia na zwłoki kobiety. A po krótkim czasie pojawiają się kolejne. A do tego ktoś zdaje się polować na nią.
Oczywiście nie może być tak, żebym...