Z pamiętnika galernika. Magia lat 90-tych

Artur eR Wydawnictwo: Sprint Studio biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2014-08-12
2014-08-12
Dziennik jednego z kibiców Łódzkiego Klubu Sportowego. Swoista podróż do lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku.

Kup Z pamiętnika galernika. Magia lat 90-tych w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Z pamiętnika galernika. Magia lat 90-tych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Z pamiętnika galernika. Magia lat 90-tych

Pamiętnik kibica Łódzkiego klubu sportowego - Z początku podchodziłem do tej pozycji z dużym entuzjazmem, ponieważ książki o tematyce kibicowskiej nie zdarzają się zbyt często. W książce nie znajdziemy redakcyjnej korekty co może być plusem (autentyczność - autor nie stara się w żaden sposób podkolorowywać faktów),jak również minusem, ze względu na to iż autor dość szybko przyzwyczaja nas do swojego stylu (co może być z lekka monotonne - część opisów jest dość uboga bądź powtarzalna). Chętnie przeczytam część drugą, mimo iż daleko mi do kibiców Łks-u.
Książka raczej tylko dla fanów kibicowskich klimatów.

Tylko dla koneserów ulicznych klimatów!

Tylko dla koneserów ulicznych klimatów!

Pozycja dla fanów ruchu kibicowskiego w Polsce, w latach dziewięćdziesiątych.
Autor przemierzył za swoją drużyną, ŁKS Łódź tysiące kilometrów i na pewno jest legendą w środowisku kibiców.
Opisane szalone lata kiedy na stadionach i wokół nie było zbyt bezpiecznie w taki sposób, bez redakcyjnej korekty, jest plusem tej książki i to wyróżnia ją w pewien sposób. Na pewno przeczytam część drugą.

Pozycja dla fanów ruchu kibicowskiego w Polsce, w latach dziewięćdziesiątych.

41 użytkowników ma tytuł Z pamiętnika galernika. Magia lat 90-tych na półkach głównych
26 użytkowników ma tytuł Z pamiętnika galernika. Magia lat 90-tych na półkach dodatkowych

Niepokorny Stefan Effenberg
Niepokorny
Stefan Effenberg
Będąc trochę przypadkowo w Gorzowie Wielkopolskim wpadła w moje ręce autobiografia Stefana Effenberga. Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia, czy wydawnictwo „Duch Sportu” jeszcze istnieje i czy wydało inne publikacje sportowe. To pośrednio mogło mieć wpływ na dość skromne wypromowanie tej książki. A czy bohater tych wspomnień był na tyle charakterny i niepokorny by zapisać się w pamięci kibiców ? Rzecz dyskusyjna, bo na niwie reprezentacyjnej występów miał niezbyt wiele (35 A – 5 goli),co pośrednio wynikało z trudnego charakteru i mało kulturalnego zachowania w trakcie MŚ 94 w Stanach Zjednoczonych (pamiętam ten mecz i ten mundial :-). Dla wielu zapisał się głośnym romansem z żoną kolegi klubowego – Thomasa Strunza. Dziś takie historie nie robią szczególnego wrażenia, ale wtedy roiło się od komentarzy. Za to na płaszczyźnie osiągnięć klubowych – Effenberg ugrał co chciał, reprezentując barwy Bayernu Monachium. Co do książki – spodziewałem się skandalizujących opisów, braku przebierania w słowach, tymczasem piłkarz zaprezentował się jako niezwykle spokojna i racjonalna osoba. Być może wpływ na taki kształt wspomnień miał współautor oraz wydawca. Jeżeli na drodze zawodnika pojawiały się momenty burzliwe bądź dwuznaczne, potrafił o nich opowiedzieć zachowując spory obiektywizm. Odpowiedzialnością za swoje impulsywne zachowanie obarcza w dużej mierze dziennikarzy – co w niektórych przypadkach mogło być prawdą. Na pewno zaś nie krył się nigdy ze swoimi poglądami, mówiąc odważnie wprost co myśli, co nie przysparzało mu zwolenników. O wielu osobach ze świata futbolu pisze bez ogródek, nie kryjąc swoich antypatii, zachowując przy tym nieco złośliwe poczucie humoru – tu warto zobaczyć rozdział o takim graczu jak Lothar Mattheaus. W sumie może nie jest to absolutna rewelacja, ale w świecie dominującej dziś lukrowanej literatury piłkarskiej ta pozycja okazała się soczysta i bardzo przyjemna w czytaniu.
Kedar - awatar Kedar

Cytaty z książki Z pamiętnika galernika. Magia lat 90-tych