Naziści? Jeńcy niemieccy w Ameryce

Okładka książki Naziści? Jeńcy niemieccy w Ameryce autora Daniel Costelle, 9788379434985
Okładka książki Naziści? Jeńcy niemieccy w Ameryce
Daniel Costelle Wydawnictwo: Świat Książki powieść historyczna
powieść historyczna
2014-09-24
2014-09-24

Kup Naziści? Jeńcy niemieccy w Ameryce w ulubionej księgarnii

Oceny książki Naziści? Jeńcy niemieccy w Ameryce

OPINIE i DYSKUSJE o książce Naziści? Jeńcy niemieccy w Ameryce

Bardzo ciekawy temat - jeńcy wojenni w Stanach Zjednoczonych. Czy są inne książki na ten temat? Nie wiem, może.
Ta książka nie jest dziełem monumentalnym. Jest przeciętna książką historyczną (uwaga subiektywna). Jedynie kilka wątków było niezmiernie ciekawych (ucieczka jeńca z Kanady via USA),inne to zwyczajnie lanie wody. Ile można pisać o obozach antynazistowskich i nazistowskich... Dodatek w postaci tekstu Konwencji Genewskiej, która pozwoliła na zwiększenie objętości pozostawiono bez żadnego omówienia... Szkoda.

W tym dziele autor opisuje dzieje jeńców niemieckich w okresie drugiej wojny światowej. Książka rozpoczyna się od opisania pierwszych porażek III Rzeszy, po których alianckie obozy zostały zalane jeńcami. Dużą część jeńców postanowiono przenieść do USA, ponieważ z stamtąd będzie im bardzo trudno uciec. Książka jest tak właściwie spisem relacji jeńców i strażników oraz zawiera fragmenty artykułów i książek.

Autor później opisuje losy jeńców w obozach. Tak właściwie wśród Niemców były dwie grupy. Pierwszą byli ludzie którzy dobrowolnie oddawali się w niewolę aliantów, ponieważ chcieli dostać się do obozów. Wszystko przez to, że amerykanie bardzo skrupulatnie przestrzegali konwencji genewskiej, przez co jeńcy niemiecki mieli takie same warunki jak amerykańscy żołnierze stacjonujący w bazach. Natomiast drugą grupą jeńców byli naziści którzy wierzyli do samego końca w zwycięstwo III Rzeszy. Zgodnie z konwencją genewską jeńcy mieli własne władze obozowe, które zostały przejęte przez nazistów. Zwolennicy narodowego socjalizmu tępili i zabijali każdego, kogo podejrzewali o zdradę lub współpracę z amerykanami.

Później autor opisuje sytuację jeńców po przegranej wojnie(choćby zmiany w traktowaniu na gorsze),próby reedukacji i powrotu jeńców do swojej ojczyzny. Pod koniec autor zamieścił także treść konwencji genewskiej.

Książka pokazuje jak kolektywistyczne ideologie przejmują władzę nad ludźmi. Niemcy który zostali pojmani już na początku wojny, do samego końca wierzyli w zwycięstwo Adolfa Hitlera. Jeśli ktoś interesuje się historią drugiej wojny światowej, to ta pozycja może być dla niego interesująca.

Książka napisana bardzo przystępnym językiem, co sprawia, ze czyta sie ja szybko. W książce przedstawiono los niemieckich żołnierzy przebywających w obozach jenieckich na terenie Stanów Zjednoczonych. Autor wykorzystał w swojej pracy relacje Niemców oraz inne materiały źródłowe. Można sie zastanawiać czy US Army w pełni sobie poradziła z zaistniałym problemem. Uważam, ze warto przeczytać ta książkę.

92 użytkowników ma tytuł Naziści? Jeńcy niemieccy w Ameryce na półkach głównych
31 użytkowników ma tytuł Naziści? Jeńcy niemieccy w Ameryce na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Naziści? Jeńcy niemieccy w Ameryce

Dodaj cytat z książki Naziści? Jeńcy niemieccy w Ameryce