Podwójne odszkodowanie

Okładka książki Podwójne odszkodowanie autora James Mallahan Cain, 8371202784
Okładka książki Podwójne odszkodowanie
James Mallahan Cain Wydawnictwo: ALFA, Rebis Ekranizacje: Podwójne ubezpieczenie (1944) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
8371202784
Irena Ciechanowska-Sudymont, Jan Stanisław Zaus
Ekranizacje:
Podwójne ubezpieczenie (1944)

Kup Podwójne odszkodowanie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Podwójne odszkodowanie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Podwójne odszkodowanie

Co za znakomita odskocznia od tych wszystkich thrillerów, taśmowo wychodzących ze szkół "kreatywnego pisania"... Prostą kreską zarysowane niesamowite bogactwo psychologiczne. Smak długo pozostaje w pamięci...

W tym wypadku wolę film, ale książka też jest niezła. Zakończenie mnie zmroziło.

Ubóstwiam filmy noir, jednak ich literackie pierwowzory nie zawsze przypadają mi od gustu. Tak jest w przypadku "Podwójnego ubezpieczenia". Płytkie i szybkie zwroty akcji nie pozwalają nawet wczuć się w klimat "retro kryminału", tak szybko i bez polotu toczy się akcja, zdecydowanie bardziej skłaniam się ku współczesnym kryminale. Książeczka jest zresztą dosyć cienka, w sam raz na któtką jazdę tramwajem.

102 użytkowników ma tytuł Podwójne odszkodowanie na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł Podwójne odszkodowanie na półkach dodatkowych

Okładka książki Arcydzieła czarnego kryminału Robert Leslie Bellem, W.R. Burnett, James Mallahan Cain, Raymond Chandler, James Hadley Chase, Peter Cheyney, Carroll John Daly, Samuel Fuller, David Goodis, Peter Haining, Dashiell Hammett, MacKinlay Kantor, Stephen King, Elmore Leonard, Ross MacDonald, Ed McBain, Mickey Spillane, Quentin Tarantino, Jim Thompson, Cornell Woolrich
James Mallahan Cain
James Mallahan Cain
Amerykański dziennikarz i autor prozy kryminalnej (stawiany w jednym szeregu z Raymondem Chandlerem i Dashiellem Hammettem). Do najsłynniejszych utworów Caina należą Listonosz zawsze dzwoni dwa razy i Podwójne ubezpieczenie, które doczekały się filmowych ekranizacji należących obecnie do najbardziej znanych filmów noir. James M. Cain urodził się w Annapolis, jako syn nauczyciela i śpiewaczki operowej. Studiował w Washington College, w Chesterton, Maryland, uzyskując licencjat w wieku osiemnastu lat i mistrza w 1917 roku. Kain pracował jako urzędnik, masarz, piosenkarz i pedagog. Podczas I wojny światowej w służbie armii był redaktorem gazety Division 79 Cross Lorraine we Francji. Kilka lat później wrócił po swoich doświadczeniach wojennych w opowiadaniu "Przeprowadzanie Mountfaucon".

Cytaty z książki Podwójne odszkodowanie

Dodaj cytat z książki Podwójne odszkodowanie