Listonosz dzwoni zawsze dwa razy; Podwójne odszkodowanie

- Pandora
- The Postman Always Rings Twice; Double Indemnity
- ALFA, Rebis
- 1995-01-01
- 1995-01-01
- 8371202784
- Irena Ciechanowska-Sudymont, Jan Stanisław Zaus
- noir
Listonosz dzwoni zawsze dwa razy, historia szalonej namiętności, która prowadzi do zbrodni, a w końcu niszczy samą siebie, pamiętna z filmu Rafelsona i Mameta z Jessicą Lange i Jackiem Nicholsonem w rolach głównych, to najbardziej wstrząsająca powieść Caina, uchodząca, obok Czyż nie dobija się koni?, za najlepiej oddającą atmosferę czasów Wielkiego Kryzysu.
Podwójne odszkodowanie (1936) jest o dwa lata późniejszą wariacją na ten sam temat. W latach czterdziestych odniosło niebywały sukces kinowy. Jak napisał Raymond Chandler, scenarzysta filmu, Podwójne odszkodowanie zapoczątkowało modę na filmy kryminalne.
"...naprawdę dobra powieść kryminalna jest warta przeczytania nawet wówczas, gdy ktoś wyrwie ostatni rozdział." --Raymond Chandler o Podwójnym odszkodowaniu
Dodaj cytat z książki Listonosz dzwoni zawsze dwa razy; Podwójne odszkodowanie
Dodaj cytat
Fascynują mnie historie, w których normalne, nudne życie wpada w spiralę niefortunnych wydarzeń i zmienia się w katastrofę, a bohaterowie pogrążają się bardziej i bardziej. To taka przestroga, trzymająca w napięciu opowieść, po której można odetchną i powiedzieć "całe szczęście mnie to nie dotyczy". Zawsze tak potem człowiekowi lepiej z własnym życiem, a dodatkowy plus jest taki, że to tylko fikcja, a nie prawdziwe życie ludzi z krwi i kości, więc można się dobrze bawić czyimś nieszczęściem.
więcej Pokaż mimo toDo czego może doprowadzić chora namiętność i magia pieniędzy. Kochankowie nie zawahają się przed niczym. Warto przeczytać.